Connect with us

Izbori 2022.

CIK o spornim biračkim mjestima: Sumnjivo da neko ima nula glasova u “mrtvoj trci”

Irena Hadžiabdić, članica Centralna izborne komisije BiH, na konferenciji za medije je rekla da je sumnjivo kada je neko u “mrtvoj trci” za pobjedu, a na nekom biračkom mjestu ima nula glasova.

“Vezano za poništenje izbora zakon je vrlo jasno propisao uslove kada se izbori poništavaju. Mi ćemo jasno sagledavati da li ima tih uslova. Sve ono gdje je kandidat umalo pobijedio ima nula glasova naravno da je to sumnjivo. Naravno da ću tražiti da po službenoj dužnosti otvorimo sva ta biračka mjesta, pa tek onda kada sve sagledamo, da li smo imali informaciju da je na tom mjestu bila trgovina biračkih odbora, gdje nismo imali dokaze, a jesmo sumnje, gdje nismo imali elemenata za donošenje sankcije, da li smo imali primjedbe u zapisniku, da li je bilo previše osoba koje su pri glasanju koristile pomoć druge osobe, da li je neko od domaćih posmatrača stavljao iste primjedbe koje se sada ističu u primjedbi političkog subjekta, da li je obrazac sa rezultatima prepravljan i nečitak”, kazala je Hadžiabdić.

Kaže da kada se to sve stavi u kontekst i uzme izvještaj supervizora za svako biračko mjesto i da li je neko ko je umalo pobijedio i u uskoj trci sada ima nula glasova onda se dobije kompletna slika.

“Tek tada se može govoriti da je bilo riječ o nepravilnostima koje su mogle uticati na izbornu volju da se ti izbori moraju poništiti. Sigurna sam da će biti takvih situacija, ali u ovom momentu ne znamo u kojem obimu”, dodala je Irena Hadžiabdić.

Arnautović: Rano za prigovore i žalbe

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović rekao je danas da Komisija u ovom trenutku objavljuje preliminarne izborne rezultate, na koje nije moguće podnositi prigovor, žalbe ili zahtjev za ponovno brojanje.

“Kada objedinimo rezultate glasanja sa redovnih biračkih mjesta sa rezultatima iz Glavnog centra za brojanje – tada CIK donosi odluku o utvrđivanju i objavljivanju izbornih rezultata, na koje će biti moguće uložiti prigovor ili žalbu u roku od dva dana od dana donošenja odluke, odnosno u roku od tri dana je dozvoljeno podnošenje zahtjeva za ponovljeno glasanje”, rekao je Arnautović.

On je napomenuo da je tako određeno Izbornim zakonom BiH.

Arnautović je rekao da se u Glavnom centru za brojanje broje glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, iz inostranstva, listići birača koji su glasali putem mobilnih timova i onih koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Prema njegovim riječima, CIK će do večeras do ponoći primati glasačke pakete birača koji su glasali putem pošte, a uslov da bi se koverta računala je da na njoj bude poštanski pečat sa datumom ne kasnijim od 2. oktobra do 19.00 časova.

“Do danas je primljeno 116 vreća glasačkog materijala glasača izvan BiH sa 44.038 pošiljki i 2.950 neuručenih pošiljki”, rekao je predsjednik CIK-a na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Vezane vijesti:

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno