Connect with us

Politika

“CIK što prije da ispravi svoju sramotu i objavi rezultate za predsjednika Srpske”

Nezakoniti CIK je odmah po okončanju ovih izbora ušao u jednu spiralu nezakonitosti i sada je jako teško komentarisati bilo koju odluku koju oni donesu, rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Bilo je potpuno logično i očekivano da juče oglase sve preliminarne rezultate opštih izbora, naravno uključujući i izbore za predsjednika Republike Srpske pogotovo ukoliko se uzme u obzir da i ovo njihovo nezakonito ponovljeno kontrolno ili kako ga već zovu prebrojavanje glasova za predsjednika Republike Srpske jasno ukazuje da ne postoje nikakva relevantna odstupanja, da su ona sva u domenu statističke greške i trenutno iznose od 0,7 odsto u odnosu na prvobitne rezultate koje su objavljivali od 2. do 10. Oktobra – istakao je Kovačević.

On je naveo da je potpuno jasno da ne postoje odstupanja koja mogu na bilo koji način da utiču na rezultat, a rezultat je taj da je Milorad Dodik pobijedio svoje protivkandidate ubjedljivo sa razlikom od skoro 30.000 glasova i da je definitivno postao predsjednik Republike Srpske.

– Očekujemo da će ovu svoju sramotu da isprave u najskorijem mogućem roku i da će najkasnije sutra objaviti rezultate i za predsjednika Republike Srpske – rekao je Kovačević za Srnu.

On je naglasio da je sramota da 20 dana poslije održavanja izbora, koji su potpuno jasni, u kojima je pobjednik potpuno jasno određen od građana Republike Srpske, još nema kompletnih preliminarnih rezultata što dodatno pokazuje u kakvoj zemlji živimo.

– I to je jedan od razloga zbog kojeg ćemo u utorak, u Banjaluci na velikom narodnom mitingu jasno da poručimo svima da ne pristajemo da bilo ko na bilo koji način prekraja i mijenja izbornu volju građana Republike Srpske, ali i da će Republika Srpska morati donijeti ozbiljne političke odluke kako bi zaštitila svoja Ustavom zagarantovana prava, a jedno od tih prava jeste i da izbore za sve nivoe iz svoje nadležnosti organizuje samostalno – rekao je Kovačević.

Politika

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

– Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

„PODRŠKA DODIKA KANDIDATSKOM STATUSU JE UMIRUJUĆA“ Varhelji poručio da je političko lidersvo ključ

Podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika radu na kandidatskom statusu BiH je umirujuća, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

On je u objavi na „Tviteru“ nakon sastanka sa Dodikom napisao da je potrebno ubrzati reforme da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije.

– Političko liderstvo je ključ – napisao je Varhelji.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao I sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Višković će u 14 časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuleno