Connect with us

Izbori 2022.

CIK:Kontrolori provjeravaju matematičku logičnost svih rezultata

Član Centralne izborne komisije Ahmet Šantić govorio je o izborima i procesu brojanja glasova.

On je komentarisao današnji zahtjev koji je predala opozicija iz Srpske za ponovno brojanje glasova.

“Ne bih mogao komentarisati sami podnesak u smislu da ga i ja lično nisam vidio, mogu samo komentarisati eventualnu formu, mogu reći da u ovom trenutku nisu ispunjeni formalni uslovi da CIK razmatra zahtjeve koji se odnose na ponovno brojanje. Ti zahtjevi će biti razmotreni tek kada CIK donese odluku o utvrđivanju i objavi izbornih rezultata. Rok je nekih 15-20 dana”, kazao je Šantić i dodao:

“Ako mogu da objasnim faze utvrđivanja rezultata; vidim da je velika pažnja javnosti na eventualno sporo objavljivanje rezultata. To demantujem, naročito kada se uzme u obzir da su većina članova biračkih odbora imenovani od strane političkih subjekata i ispostavilo se da su najslabija karika u izbornom procesu“.

Šantić je istakao da postoje više prijava iz više opština da rezultati glasova nisu utvrđeni u zakonskom roku.

“Mi imamo navode sa određenih biračkih mjesta, čak hiljadu biračkih mjesta u preko 60 izbornih komisija ili opština nisu u zakonskom roku utvrdili rezultate glasova na svom biračkom mjestu. Govorimo o situaciji kada CIK ne može sa izbornih mjesta da dobije glasove“, rekao je on.

Govorio je o eventualnoj krađi glasova.

“Apsolutno odbijam da je bilo mogućnosti krađe. Takvu vrstu prigovora nismo dobili ni od posmatrača sa biračkih mjesta, ako neko ima takve tvrdnje moraće da ih stavi u zapisnik o radu biračkog odbora. Ukoliko ne bude prigovora, sigurno će se takvi navodi odbiti kao paušalni“, istakao je Šantić.

Objasnio je kako provjeravaju glasove.

“Naši kontrolori provjeravaju matematičku logičnost svih rezultata glasanja, ukoliko tu nema neke nelogičnosti, mi nemamo rzloga da idemo u političke pretpostavke ko je za koga glasao. To nije posao CIK-a, to je volja birača. Ukoliko je veći broj glasova nego upisanih birača, naravno da je to znak da su se na tom biračkom mjestu dešavale određene aktivnosti. Tu će se donijeti odluka o mjerama i eventualnom ponavljanju izbora”, istakao je Šantić za N1.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno