Connect with us

Politika

Članove CIK-a smjenjuju oni koji su ih imenovali

Smjena članova Centralne izborne komisije (CIK) je najavljena kao prvi u nizu poteza novih partnera na nivou BiH, ali kako se primiče dan odluke sve su žešće polemike da li za to postoji zakonski osnov dok im mandat još traje.

CIK broji sedam članova, po dva iz reda Hrvata, Bošnjaka i Srba i jednog iz reda ostalih, koji se, prema pravilu biraju na osnovu javnog poziva i prema procedurama u Parlamentu BiH na mandat od sedam godina.

Svi članovi u aktuelnom sazivu nisu imenovani na osnovu tih procedura, jer je, dok je trajao postupak izbora, stvorena većina u Parlamentu BiH koja je predložila i imenovana u martu 2020. godine Vanju Bjelicu-Prutinu, Jovana Kalabu, Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića za nove članove nakon što su u novembru 2019. godine istekli mandati Branku Petriću, Novaku Božičkoviću, Suadu Arnautoviću i Ahmetu Šantiću.

Nešto kasnije za novog člana imenovan je i Željko Bakalar umjesto Stjepana Mikića, kojem je, takođe, istekao mandat, a osnovno uporište grupe koja je imenovala saziv bilo je da je Predstavnički dom kasnio s procedurom.

Ozbiljnija priča o smjenama u CIK-u mogla bi da bude otvorena krajem ovog mjeseca ako se na dnevnom redu nađe i obavještenje o isteku mandata člana CIK-a Irene Hadžiabdić, što je, prema objavi, bila i jedna od tačaka o kojoj su juče na Kolegijumu trebalo da raspravljaju članovi užeg rukovodstva Predstavničkog doma.

U međuvremenu pojavila su se brojna različita tumačenja zakona, odnosno suprotstavljeni stavovi o tome može li Predstavnički dom, kao organ koji je imenovao članove CIK-a, da ih smijeni prije isteka mandata. Jedan od sagovornika “Glasa” ističe da je to moguće jer su i imenovani u Parlamentu.

– Organ koji ih postavlja može da ih smijeni, a ostalo je u domenu tumačenja da li su i koji uslovi stečeni za to. To nigdje nije propisano, ali ostalo je jasno – tvrdi sagovornik “Glasa” nakon što su iz CIK-a poručili pravni institut “opoziva” članova ne postoji u Izbornom zakonu BiH, niti u bilo kom drugom zakonu te da je Sud BiH jedini regulator zakonitog rada CIK-a.

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević tvrdi da svaki izabrani ili imenovani zvaničnik u organu kakav je CIK uvijek može biti razriješen prije isteka mandata i da ga može razriješiti organ koji ga je imenovao.

– Onaj ko imenuje ima pravo i da razriješi uvijek, osim kada je Ustavom ili zakonom izričito propisano da mu je zabranjeno da razriješi imenovana lica prije isteka mandata. Takvu zabranu ne propisuje ni Ustav BiH ni Izborni zakon, niti bilo koji drugi zakon. A ne može ta zabrana ni biti propisana po logici stvari, po zdravoj pameti, jer bi to značilo da lice može raditi kako hoće pa i protivno zakonu, kao CIK u slučaju ponovnog kontrolnog brojanja ili onog očigledno nevažećeg glasačkog listića za Dom naroda iz Narodne skupštine, a da mu niko ne može ništa, bez obzira na nezakonit rad i štetu – naveo je Blagojević.

Poslanik SNSD-a u prošlom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać ističe da je činjenica da Izborni zakon nije predvidio mogućnost smjene članova CIK-a što je paradoks sistema u kojem su neki zaštićeni kao bijeli medvjedi, ali je i dodala da to ne znači da se pitanje smjene ne može riješiti drugim pravnim aktom.

Konaković: Sve najgore o njima

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, koji je dio “osmorke” na nivou BiH je juče poručio da bi u smjeni članova CIK-a “učestvovao još juče” te da ima zakonit način za to.

– O ovom CIK-u mislim sve najgore. Najbolje bi bilo da ovakav politički CIK zamijenimo čistim profesionalnim CIK-om struke na koji uticaj ne može imati nijedna politička partija – ocijenio je Konaković.

Politika

DODIK SUTRA U DRAKULIĆU: Obilježavanje 81 godine od pokolja Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Dodik će prisustvovati obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću, najavljeno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.
Novosti

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆN NAPAO VLAST “Nema tog poreza, koji može da zadovolji NJIHOVE APETITE”

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. Reći da bogate zemlje imaju velike poraze, kao što je to rekao predsejednik Republike Srpske, lijepo zvuči ali kad bismo mi danas živjeli kao u Norveškoj ili Skandinaviji, istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a, nakon sjednice Koordinacionog odbora SDS IJ3.
On je istakao da unutarstranački izbori u SDS teku po planu i da je sastanak u Banjaluci drugi u nizu sastanaka po regiijama.

“Postoje sredine gdje su unutarstranački izbori već poodmakli i to je slučaj u 20 dobro organizovanih odbora SDS. Postoji jedan dio opštinskih i gradskih organizacija gdje proces unutarstranačkih izbora teče nešto sporijom dinamikom”, pojasnio je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

On je kazao da će cjelokupan izborni proces biti završen tokom maja velikom Skupštinom Srpske demokratske stranke.

Govoreći o opozivu gradonačelnika Bijeljine, Miličević je kazao da će SDS organizovano ući u odbranu kutija na referendumu.

“Skupštinska većina u Bijeljini je jedna interesna grupa koju čine vladajuće partije kojima je Bijeljina i njen budžet plijen a ne razvojna sredstva za jednu lokalnu zajednicu. Ozbiljno smo se organzovali u odbrani sadržaja kutija jer ako to ne uradimo bićemo pokradeni. Ja sam to doživio u Tesliću, na referendumu 2019. kada je bez obzira na razliku u moju korist, od četiri hiljade glasova, jedva spriječena izborna krađa. Izborni zakon omogućava svaku vrstu izbornih krađa i naš zahtjev će biti izmjena izbornog zakona koji dopušta ove malverzacije”, poručio je lider SDS-a.

On kaže da zagovara racionalniji pristup kada je u pitanju opozicioni rad i da SDS neće samo kritikovati.

“Nudićemo rješenja i po pitanju izmjena izbornog zakona ali i po pitanju raspodojele sredstava iz PDV-a. Predložićemo da se limit za ulazak u naplatu PDV-a poveća sa dosadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada KM. Nakon toliko godina, tolikih poskupljenja i inflacije to više nije realan okvir koji sve teže nose privredni subjekti. Taj naš prijedlog će pomoći privrednicima da podnesu teret krize“, pojasnio je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

GRADONAČELNIK U ŠVAJCARSKOJ! Prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu, koji organizuju Udruženje Banjalučana u Švajcarskoj.

Proslava Dana Republike u Cirihu započela je uz molitvu i lomljenje slavskog kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Stanivuković kazao je da se raduje svakoj prilici da dođe i da se sretne sa našim narodom u bilo kojem dijelu Evrope i svijeta.

-To je dragocjeno da se putem naše crkve, vjere, tradicije, kulture i običaja povezujemo među našim narodom kako bi držali tu jednu nit povezanosti, kako bismo uvijek gledali u našu maticu Srbiju, Republiku Srpsku i kako bismo uvijek naš narod držali okupljenog oko naše suštinske ideje od koje nikada ne smijemo da odustanemo, a to je da živimo svoji na svome u svojim zemljama – poručio je gradonačelnik, koji drugu godinu zaredom prisustvuje u Cirihu obilježavanju Dana Republike Srpske.

Naveo je da je činjenica da nas prilike i neprilike tjeraju negdje drugdje i da je danas to naša realnost.

-Ali danas mogu da posvjedočim koliko naš narod ovdje u Cirihu u Švajcarskoj, u Njemačkoj, u Austriji, gdje god sam bio ovih dana, gleda u Republiku Srpsku, živi Banju Luku i druge gradove u Republici Srpskoj, svaki grumen i pedalj Republike. Naš narod se ovdje osamostalio, očvrsnuo, kupio zemlju, napravio crkvu, ali ipak gleda u svoje zemlje i želi da se vrati. To je taj korijen. Lišće se vraća svom korijenu, narod se vraća svom korijenu. Upravo je to najsnažnija poruka koju sam ovdje čuo – naglasio je on.

Brojni su izazovi, ističe, kako našeg naroda u Republici Srpskoj, tako i u dijaspori.

-Izazovi su slični, ako ne i veći kod našeg naroda ovdje. Preko 30.000 potpisa Bošnjaka, raznih udruženja je sakupljeno da se Dani Republike Srpske ovdje ne obilježavaju. Kome to smeta? Mi smo se okupili ovdje zarad crkve, zarad ljudi, vjere, ekonomije, privrede, uzajamnog podržavanja i poštovanja, a ne protiv bilo koga drugog. I film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ je samo film o nama, gdje živimo, šta nam se desilo i kuda želimo da idemo, a ovdje se brani njegovo prikazivanje. Mi nemamo durge ambicije osim da smo svoji, da imamo svoje, da nam niko ne smije i ne može to zabraniti – poručio je gradonačelnik.

Dodaje da ga ohrabruje svaki stisak ruke svakom Srbinu, kojeg je sreo u dijaspori.

-To je stisak ruke koji jača naše odnose, koji nas povezuje i koji šalje jednu univrezalnu poruku – da mi imamo viši cilj, da se ne umaramo od ideje da se borimo za naše istinske vrijednosti, za održavanje jezika, pisma, tradicije, kulture – naveo je grdaonačelnik, dodajući da će i ovom prilikom imati više sastanaka o ekonomskim temama.

Protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović, nastojatelj Hrama Uspenja Presvete Bogorodice – kazao je da je crkva majka našeg naroda.

-Politika se bavi interesima, a crkva se bavi božanskom ljubavlju. Jedino što možemo da damo od sebe jeste ljubav, ljubav prema našem narodu, ali i prema svim drugima bez obzira na to koje su vjeroispovijesti i vjere. S tim u vezi nama je crkva u dijaspori kao djelić domovine naše i tako mnogi ljudi koji dolaze u Hram dolaze radi vjere, a takođe i tu govore srpski jezik i pričaju sa ljudima koji su njima poznati, upoznaju nove i na taj način mi opstajemo – kazao je protojerej Simijonović.

Naglašava da bez otadžbine, onih rodnih mjestaa, oni ne bi mogli da funkcionišu.

-To je jedna sinergija otadžbine i dijaspore. Zato je veoma važno da nam otadžbina bude mirna i stabilna, jer onda će roditelji sa ponosom da govore o korijenima djeci koja su rođena ovdje u Švajcarskoj. Pozdravljam ovu aktivnost obilježavanja Dana Republike Srpske ne ulazeći u političke stavove pojedinih naroda i to ne bi trebalo da nam bude fokus, nego Sveti arhiđakon Stefan, da uznesemo slavu Gospodu i svetiteljima. Radi toga i slavimo slave, jer nas oni čuvaju, prvenstveno, u vjeri – zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno