Connect with us

Politika

ČOVIĆ “BiH bi iduće sedmice trebala dobiti Savjet ministara”

Bosna i Hercegovina trebala bi iduće sedmice imati Savjet ministara BiH, a obrise Vlade FBiH za petnaestak dana, kazao je u četvrtak u Mostaru predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović.
“Mislim da će se iduće sedmice zakazati vanredna sjednica Predstavničkog doma PS BiH kako bi se potvrdio Savjet ministara, a onda će svakako jedan od prvih sastanaka izvršne vlasti BiH biti s Vladom RH, pa i u području nauke i obrazovanja, što je nama jedan od prioriteta”, rekao je Čović nakon sastanka s ministrom nauka i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Radovanom Fuhsom.

Komentarišući izjavu poslanika Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini BiH Edina Ramića koji je kazao da će SDA predvoditi bunt naroda ukoliko se bude desila značajnija izdaja interesa države Bosne i Hercegovine, Čović je rekao kako HDZ-u i HNS-u guranje u blato i vraćanje u prošlost uopšte nije tema.

“Naše opredjeljenje je evropsko. Dali smo maksimalan doprinos zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske. Iduće sedmice vjerujem da ćemo imati Savjet ministara, a petnaestak dana iza toga i obrise Vlade FBiH. Naš put je vrlo jasan, ubrzana integracijska aktivnost. Želimo stvoriti unutrašnju stabilnost u BiH. Oni koji će biti razočarani nečim ostavljamo njima i njihovim politikama da se bave time”, naglasio je Čović.

Na medijske natpise u kojima stoji kako Borjana Krišto nije sigurna da će biti izabran “njen” Savjet ministara BiH, zbog čega se navodno kandidovala i za Dom naroda PS BIH, Čović je podvukao kako je neko pomiješao odnose i procedure.

“Gospođa Krišto se našla na jednoj od listi za Dom naroda. Mi smo predali četiri liste. Jednu predvodim ja, a upravo iza mog imena je tek drugo ime gospođa Krišto, treće Darijana Filipović, itd. Drugu listu predvodi Zdenko Ćosić. Na svakoj listi imamo pet imena, to su naši potezi. Neka to tumači kako ko hoće, to je više sada za zabavu analitičarima. Krišto je danas kao predsjedavajuća Savjeta ministara u razgovorima s međunarodnim kolegama. Od iduće sedmice je predsjedavajuća Savjeta ministara u punom sazivu. Pred njima je jako puno posla i nadam se brzo zajedničkoj sjednici s predstavnicima Vlade RH kako bi evropske teme stavili na sto”, rekao je Čović.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno