Connect with us

Banjaluka

Crna raskrsnica u Banjaluci opasnost i za pješake i za vozače

Mještani Nove varoši zabrinuti su zbog učestalih udesa u Ulici Pave Radana, jer su se u ovom mjesecu na gotovo istoj lokaciji, tačnije na raskrsnici kod pekare “Maletić”, dogodile već tri saobraćajne nezgode.

Anja Ljubojević, predsjednica Savjeta mjesne zajednice Nova varoš, potvrdila je za “Nezavisne” da je Savjet poslao dopise Gradskoj upravi.

“Mi smo poslali dopis sa savjetima o rješavanju mnogih problema u ulici, uključujući i raskrsnicu na kojoj se dešavaju nesreće, ali nismo dobili odgovor”, kazala je Ljubojevićeva.

Kako ona kaže, riječ je o zahtjevima koje je Gradska uprava tražila kako bi ušli u plan realizacije.

“Raskrsnica je poznata već po nesrećama, ovo nije ništa novo, ali su se zaredale sada dvije baš ozbiljne, a dosad su bile manje nesreće”, istakla je ona.

Dodaje da prolazi svaki dan tom ulicom dok ide na posao i s posla.

“Često vidim da se u Ulici Pave Radana na raskrsnici udare dva automobila bez nekih većih oštećenja, ali ovo sada što se desilo prije petnaestak dana, kada je potrgana čitava ograda, i nezgoda u ponedjeljak su ozbiljne stvari”, poručila je ona.

Dodaje da je bezbjednost djece upitna jer se u blizini nalazi škola.

“Mnogo djece iz Ulice Svetozara Markovića ide u Osnovnu školu ‘Georgi Stojkov Rakovski’, a u toj ulici nema trotoara”, rekla je Ljubojevićeva.

Ivana Ljubojević, direktorica Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”, kazala je za “Nezavisne” da su roditelji uvijek u strahu za svoju djecu.

“Mi uvodimo bezbjednosne mjere u školskom dvorištu”, istakla je ona te dodala da su roditelji zabrinuti i za kretanje djece van školskog dvorišta, a naročito sada kada su učestale nezgode na raskrsnici.

“Ležeći policajci su postavljeni na sporednim ulicama, ali bilo bi dobro da se postave neki usporivači brzine i na glavnoj ulici, jer nažalost situacija je alarmantna i ljudi ne poštuju znakove prvenstva prolaza”, istakla je Ljubojevićeva.

Bojana Malešević, predsjednica Savjeta roditelja Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”, kazala je za “Nezavisne novine” da je ugrožena sigurnost kako djece koja pohađaju navedenu školu, tako i drugih pješaka, ali i vozača.

“Najveći problem je nepregledna raskrsnica kod pekare ‘Maletić’ i tu se najviše događa saobraćajnih nesreća, jer se ništa ne vidi dok se vozač ne nađe u samoj raskrsnici”, objasnila je Maleševićeva.

Dodaje da nije dobro napravljen trotoar, a kuće na ćošku ometaju preglednost. “Djeca izlete na cestu da ne pogledaju u postavljeno ogledalo kako bi vidjela ide li auto, trotoari su uski te djeca najčešće kada prolaze tom ulicom hodaju mimo trotoara. S druge strane, vozači slabo poštuju znakove prvenstva prolaza”, rekla je ona te dodaje da roditelji savjetuju djeci da idu preko parka koji se nalazi iza “Mog marketa” kako bi izbjegli ovu raskrsnicu.

I Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, istakao je za “Nezavisne novine” da je u navedenom dijelu ulice loša horizontalna preglednost zbog objekata.

“Bezbjednost saobraćaja je ometala živa ograda, koja je uklonjena već neko vrijeme, ali preglednost je i dalje loša”, kazao je on.

Dodaje da učesnici u saobraćaju ne poštuju vertikalnu signalizaciju, tačnije znak stop, koji se takođe nalazi na toj raskrsnici.

“Takođe prekoračenje dozvoljene brzine dovodi do nesreća koje se sada već češće dešavaju u ovoj ulici”, istakao je Ćopić te ovim putem želi skrenuti pažnju svih sugrađana da voze opreznije, manjom brzinom i da poštuju saobraćajnu signalizaciju.

Do objave teksta Gradska uprava nije odgovorila na postavljena pitanja o ovom problemu.

Banjaluka

Česma dobija šetalište, centar Banjaluke hotel od 22 sprata

Obnova kuće Milanovića, uređenje obala Vrbasa od Zelenog do Gradskog mosta, uređenje šetališta u Česmi, kao i prostora sa termalnim vodama u Srpskim toplicama te izgradnja Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata su neke od investicija koje su predviđene nacrtima rebalansa, odnosno budžeta Gradske uprave za narednu godinu.

Gradonačelnik Draško Stanivuković poručio je da su prvi put među važnim projektima u rebalansu i Nacrtu budžeta planirana sredstva za navedene projekte.

“Nacrti oba ova važna dokumenta predloženi su za dnevni red 18. sjednice gradskog parlamenta, zakazane za 8. decembar, a neophodno je da budu i doneseni”, kazao je on te dodao da ako se to ne desi skupštinska većina vodi Banjaluku u privremeno finansiranje.

“Rebalans i Nacrt budžeta za narednu godinu donose brojne važne projekte, ali i obavezu servisiranja naslijeđenih višemilionskih dugovanja JP ‘Aquana’ i davanja neophodnih za funkcionisanje Gradskog olimpijskog bazena”, pojasnio je on.

Dodaje da je neophodno obnoviti mašine, uređaje i pumpe na Gradskom olimpijskom bazenu.

“Hoćemo da otvorimo vrata kompleksa ‘Aquane’ građanima i da im stavimo na raspolaganje staze za trčanje i rekreaciju, dječje igralište, ugostiteljske i druge sadržaje i tokom zimskih mjeseci kada ne rade otvoreni bazeni”, naveo je on.

Grad Banjaluka, prema njegovim riječima, nakon urađene nove plaže u Srpskim toplicama želi da ide i dalje ka rijeci Vrbas.

“Uredićemo i druge dijelove obale Vrbasa, poput one od Zelenog do Gradskog mosta, i to s nekoliko terena za odbojku, rukomet i fudbal na pijesku, radionicom za dajake, ugostiteljskim sadržajima, teretanom na otvorenom, a za te aktivnosti nam je potrebno oko 700.000 KM”, kazao je Stanivuković.

Uz ovaj projekat, kako ističe, Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa i uređenje banja sa termalnom vodom u Srpskim toplicama, trim staze i šetališta od postojećeg do budućeg mosta u Česmi, te prvi put sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera, reciklažna dvorišta, skejt park, vidikovac na Banj brdu i drugo.

“Uskoro ćemo predstaviti i projekat novog hotela u centru grada sa 22 sprata, 100 metara visine, vrijednosti do 70 miliona KM, sa pet zvjezdica, koji će promijeniti izgled grada”, najavio je on.

Prema njegovim riječima, grad u proljeće očekuju i novine u saobraćaju poput realizacije novog koncepta saobraćaja u centru grada, koji predviđa novu jednosmjernu ulicu, sa tri kilometra biciklističkih staza, trakama za autobuse i taksi vozila.

“U proljeće je predviđena i realizacija projekata za integrisani saobraćaj i nova šetališta u centru grada, prema kojem bi Gajeva, Srpska i ulica pored hotela ‘Vidović’ bile pretvorene u šetališta, a radićemo i most u Docu, ali potrebna nam je podrška”, kazao je Stanivuković.

Dodaje da Nacrt budžeta predviđa i gradnju sportske dvorane uz novu školu u Adi, multifunkcionalnu dvoranu na Laušu, ljetnu pozornicu uz Pravni i Ekonomski fakultet, osvjetljenje i uređenje Kastela.

“Sve su to projekti na koje se dugo čeka, a koje je spremna da realizuje ova gradska uprava. Ovo je Banjaluka o kojoj ja pričam”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

“BL bajk” na zimskoj pauzi

Za sistem automatskog iznajmljivanja bicikala, „BL bajk“, po već uobičajenoj praksi, odnosno dolaskom hladnijeg vremena slijedi zimska pauza.

Tako će srijeda, 30. novembar biti zadnji dan u ovoj godini kada će Banjalučani moći da koriste usluge „BL bajka“, koji će opet biti u funkciji početkom proljeća.

Ovogodišnju sezonu – „BL bajk“ završava sa oko 2.000 aktivnih korisnika.

Podsjećamo, ovaj sistem ima 40 bicikala na pet lokacija: Ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka Akvana, u Ulici Majke Jugovića kod Studentskog centra „Nikola Tesla“, u Parku „Mladen Stojanović“ i u Obilićevu na raskrsnici Cara Lazara i Istočnog tranzita.

Cijene iznajmljivanja bicikala su povoljne: pola sata u toku dana je besplatno, a nakon toga svaki sljedeći započeti čas je 1,5 KM.

Grad posebnu pažnju usmjerava na alternativne vidove prevoza, kojima svi zajedno mijenjamo životne navike, te je opredjeljenja da se, između ostalog, otvaraju i novi terminali za iznajmljivanje bicikala.

Gradska uprava

Nastavi čitati

Banjaluka

ŠTA SE DEŠAVA NA PAPRIKOVCU? Crni dim se diže iz kotlovnice UKC-a

Banjalučani se žale da iz kotlovnice koji je u okviru Univerzitetsko kliničkog centra kulja crni dim te razne čestice koje lete okolo, dok iz UKC-a navode da koriste isključivo mazut te ne sagorijevaju nikakav drugi otpad.
Prema riječima građana, ove čestice su jutros letjele na sve strane, i to po naselju Paprikovac, gdje je i smještena ova ustanova te ističu da nisu izgledale nimalo bezopasno.

Sa UKC RS za “Nezavisne” kažu da je u kotlovnici, koja se nalazi na Paprikovcu, koristi isključivo mazut koji zadovoljava uslove Pravilnika o kvalitetu tečnih naftnih goriva, a koji im isporučuje ugovoreni dobavljač STARS Banjaluka. “Otpadni mazut uklanja ugovorena ovlaštena i atestirana firma za zbrinjavanje otpadnog mazuta. Medicinski otpad se zbrinjava na zakonom regulisan i ekološki prihvatljiv način, te ne sagorijeva u kotlarnici UKC Republike Srpske na lokaciji Paprikovac”, rekli su sa UKC RS.

Ističu da je u toku završni proces nabavke usluga projektovanja i opremanja rekonstrukcije objekta Tehničko ekonomskog bloka koji se provodi prema pravilima EIB banke i rijetka dimljenja koja vizuelno čine crni dim i koja kratko traju dešavaju se samo pri startovanju kotlova.

“Pomenuta rekonstrukcija, promjena kotlova, opreme i prelazak na primarno novi energent, odnosno prirodni gas će otkloniti povremenu pojavu crnog dima”, kazali su iz ove ustanove.

Nastavi čitati

Aktuleno