Connect with us

Politika

Crnadak pozvao opoziciju na okupljanje, Vukanović odgovorio da može, ali pod ovim uslovima

Šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Srpske, Igor Crnadak, objavio je juče pet stvari koje treba da uradi opozicija ukoliko su joj narod i Republika važniji od ličnih interesa i sujeta.

Prva na spisku je prekid svih međusobnih napada i podmetanja.

– Ne preduzimati bilo kakve aktivnosti, poput odluka, izjava, objava, fotografisanja i slično, koje mogu dovesti do sumnje u približavanje ili saradnju sa režimom, osim one koja je neizbježna, institucionalna i strogo formalna – predlaže Crnadak kao drugu tačku.

Treće, hitno održati sastanak delegacija opozicionih političkih partija. Iako svaka partija djeluje samostalno, dodaje Crnadak, jednokružni sistem izbora u BiH zahtjeva saradnju onih koji iskreno žele promjene i pad SNSD režima.

On predlaže i da se u organizaciji opozicije što prije počnu svakodnevna protestna okupljanja na Trgu Krajine, sve do glasanja o ukidanju akciza na Domu naroda PS BiH

Peti potez tiče se izbora.

Crnatkova objava, međutim, nije dobila zeleno svjetlo kod svih opozicionara.

Lider pokreta „Za pravdu i red“ Nebojša Vukanović ističe da zajedničko okupljanje opozicije može da se desi, ali pod određenim uslovima.

Ne može se, kaže on, žmiriti na oba oka na sve češće i sve značajnije koketiranje pojedinaca koji sebe zovu opozicionari sa vlašću u Srpskoj.

– To je nešto što je najveća opasnost za opoziciju i od čega treba početi. Treba svaka stranka da se prvo ogradi od ljudi koji su jednom nogom u SNSD, a drugom u opoziciji jer zbog takvih smutljivaca i neiskrenih osoba mi nemamo dovoljnu podršku naroda za masovne proteste – ističe Vukanović kao preduslov za zajedničko djelovanje opozicije.

On dodaje da poštuje Crnatka jer vjeruje da on ima iskrene namjere, ali da prije bilo kakvog okupljanja opozicije PDP prvo mora da preispita rad gradonačelnika Draška Stanivukovića, kako u toj stranci, tako i u opoziciji unazad dvije godine.

Trebamo prvo da organizujemo sastanak opozicije na koji će doći Stanivuković, pa da ga mi tu unakrsno ispitamo, čujemo njegove odgovore i onda donesemo jednu vrstu zajedničke odluke o tome šta sa Stanivukovićem. Taj čovjek je toliko duboko zastranio i otišao u zagrljaj SNSD da to samo slijep ne vidi – navodi Vukanović.

On je ponovio svoj već poznati stav kako je Stanivuković iznevjerio očekivanja svih onih koji su se borili da on pobijedi u najvećem gradu Srpske, navodeći da otkako je postao gradonačelnik Banjaluke nikada nije pozvao ni jednog čovjeka iz opozicije na sastanak, niti se konsultovao sa njima o bilo kojem problemu.

– On gleda lične interese, namješta tendere, izvlači pare, mijenja regulacione planove.. Taj čovjek je teg oko vrata PDP i ja ne želim da bude teg i čitavoj opoziciji. Dakle, Crnatkov prijedlog je prihvatljiv, ali po određenim uslovima – zaključio je Vukanović.

Reagujući na Crnatkov poziv, članica Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević napisala je na društvenim mrežama da jedina „hitna stvar koju njena stranka treba da uradi jeste da zabrani ostatku opozicije da govori u ime SDS“.

– SDS treba da prestane trčati za ostatkom opozicije – navela je Pandurevićeva.

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Politika

MAZALICA: EU ima dvostruke aršine

Kancelarija EU je pod uticajem stranih ambasada, djeluje politički i neshvatljivo je da se bore protiv transparentnosti za koju se zalažu kada je riječ o zakonodavstvu u Srpskoj i BiH, izjavio je član Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica je ocijenio da Kancelarija EU ima dvostruke standarde, odnosno da za pojedine oblasti traži veću transparentnost, dok se protivi transparentnosti u radu neprofitnih organizacija koja se traži u Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Srpske.

On je dodao da se slična njihova reakcija mogla vidjeti kod izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

“U većini zemalja EU kleveta i uvreda su krivična djela sa kaznom zatvora, a blaža varijanta koja je usvojena u parlamentu Srpske sa novčanim kaznama je za njih neprihvatljiva i to govori koliko je Kancelarija EU pod uticajem stranih ambasada i djeluje politički”, rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, predstavnici EU nisu motivisani da se zakonodavstvo Srpske i BiH usklađuju sa evropskim ondje gdje postoje izvori prava, kako bi došlo do harmonizacije.

On je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske javnosti približava način rada i izvori finansiranja ovih ustanova.

“Zahvaljujući ovom zakonskom rješenju javnost bi trebalo da bude upoznata o ukupnom djelovanju neprofitnog sektora, što je u skladu sa najboljim praksama transparentnosti rada nevladinih organizacija, privrednih društava i slično, što je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU”, zaključio je Mazalica.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija “žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja”.

Nastavi čitati

Društvo

CRNADAK EVROPSKOJ UNIJI: NE POMAŽITE NAM MOLIM VAS!

Samo nam vi nemojte više pomagati.

Tim riječima je potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, prokomentarisao poruku delegacije EU u BiH vlastima Srpske da odustanu od kriminalizacije uvrede i klevete i ostalih spornih zakona i inicijativa.

Crnadak je Evropljanima odgovorio da “kritikuju vlast kojoj su priznali krađu izbora i omogućili im da i dalje budu vlast”.

– Ako stvarno hoćete da pomognete, zna se: skeniranje glasačkih listića, otisak prsta kao potvrda identifikacije birača i video nadzor biračkog mjesta.

Ako nam nećete pomoći da dobijemo poštene izbore, onda bolje ćutite – napisao je Crnadak na Fejsbuku.

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini saopštila je da osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu BiH.

Nastavi čitati

Aktuleno