Connect with us

Društvo

CRNO SE PIŠE Recesija reže narudžbe iz BiH

Recesija i privredna kriza u Evropskoj uniji dovela je do toga da se narudžbe iz ovih zemalja u narednom periodu smanje, te se kompanije iz BiH već suočavaju s radom sa smanjenim kapacitetom.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, kazao je da su mnoge firme iz Republike Srpske po ugovaranju količina za sljedeću godinu smanjile planove za 10 do 15 odsto.

“To su uglavnom firme iz oblasti metalne i elektro industrije. Generalno, očekuje nas recesija iduće godine i ovo nikako nije dobro po našu privredu, jer smo mi veoma mali i na kraju smo lanca. Ako ta kriza bude onakva kako se najavljuje, prva na udaru će biti naša privreda, jer smo mi drugi ili treći dobavljač”, pojašnjava Ćorić.

Dodao je da će firme iz zemalja Evropske unije potencirati da zaposle kapacitete iz svojih zemalja, a da firme iz drugih država budu u rezervi.

“U svakom slučaju, ovo nije nimalo ohrabrujuće, ali kako će biti, teško je prognozirati. Očekuje se velika energetska kriza, koja će povlačiti posljedice i na druge, prije svega prerađivačku industriju. Ona će podstaći inflaciju i veću potrošnju”, naveo je Ćorić.

Slično priča i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, koji za “Nezavisne” kaže da će se recesija iz Evropske unije osjetiti u Bosni i Hercegovini.

“Posebno će to biti izraženo u Njemačkoj, a naš glavni spoljnotrgovinski partner jeste ova država. Recesija se već osjeti u nekim industrijama. Drvna industrija već osjeti recesiju, jer su smanjene narudžbe, a u narednom periodu to isto možemo očekivati i u drugim industrijama”, kazao je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, definitivno se očekuje pad poslovnih aktivnosti što se tiče narudžbi iz Evropske unije.

“Mislim da su narudžbe manje za nekih 30 odsto. Negdje su manje, negdje veće. Ovo će veoma loše uticati na privredu u Federaciji. Zna se šta znači kada padne promet firmama. Imamo i opravdan pritisak da na ovo povećanje cijena poslodavci povećaju plate. Privreda je u jednoj veoma nezgodnoj situaciji. Sa jedne strane, imamo pritisak na povećanje plata zbog inflacije, a sa druge pad narudžbi. Mislim da je jedan težak period ispred nas”, naglasio je Smailbegović.

Inače, podaci Spoljnotrgovinske komore BiH govore da je u devet mjeseci ove godine obim razmjene sa Evropskom unijom 67,7 odsto ukupne razmjene ili oko 24 milijarde KM, što je za oko šest milijardi KM više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izvoz je oko 10 milijardi, a uvoz 14 milijardi, te je ostvaren deficit u razmjeni od oko četiri milijarde KM, što je više za oko 1,2 milijarde u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 72 odsto i manja je za 1,3 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine”, rekli su ranije u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Društvo

KATASTROFA U “najuspješnijoj medicinskoj ustanovi” NEMA GRIJANJA NI TOPLE VODE! Trudnice se smrzavaju pod dekama!

Zbog kvara u kotlovnici UKC Republike Srpske objekti koji su smješteni na lokaciji Paprikovac trenutno nemaju grijanja.

To su potvrdili u ovoj zdravstvenoj ustanovi, naglasivši da su, po evidentiranju ovog tehničkog kvara, preduzete sve neophodne radnje, kako bi se isti što prije otklonio.

– Važno je da naglasimo da nastojimo da na najbolji mogući način premostimo period do finalnog otklanjanja kvara, koristeći alternativne načine zagrijavanja bolesničkih soba, ambulanti i ostalih prostorija svih organizacionih jedinica u našoj ustanovi. Riječ je o dugogodišnjem problemu zastarjelih kotlova i već nekoliko godina su se ulagali napori za raspisivanje međunarodnog tendera za rekonstrukciju, dogradnju, odnosno izgradnju, opremanje zgrade Tehničko-ekonomskog bloka, što će rezultirati potpisivanjem ugovora sa izabranim izvođačem radova u ponedeljak 5. decembra ove godine – saopštili su iz UKC Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi podsjećaju da je ovaj problem davno identifikovan.

Međutim, zbog izuzetno kompleksnog usaglašavanja tenderske dokumentacije u skladu sa evropskim standardima, implementacija ovog projekta nije mogla da počne do sada – naglašavaju u UKC RS.

Kako saznaje Srpskainfo, u objektima u UKC nema ni tople vode, a na pojedinim klinikama, poput Klinike za ginekologiju i akušerstvo, ženama su podijeljene deke, da im bude toplije.

Nastavi čitati

Aktuleno