Connect with us

Izbori 2022.

Cvijanović: Mi smo se prebrojali na izborima, ali kad već mora, možemo i na mitingu

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović poručila je da niko neće manipulisati izbornom voljom građana RS.

– Mi smo se prebrojali na izborima, ali kad već mora, možemo i na mitingu – naglasila je Cvijanović.

“Ovaj CIK je nesposoban”
Na pitanje Srne da prokomentariše navode medija da je lider SNSD-a i kandidat za predsjednika RS Milorad Dodik iz straha od ponavljanja izbora za nivo predsjednika RS najavio miting u Banjoj Luci za utorak, Cvijanović je rekla da je očito tendenciozno sročena ta teza, jer je svima jasno da je opozicija apsolutni gubitnik ovih izbora na sva četiri nivoa.

– O tome da je priča o “velikom broju nepravilnosti” izmišljena, govore i podaci sa nezakonitog i izmišljenog ponovljenog, kontrolnog brojanja koja pokazuju da su po izborni rezultat apsolutno nevažna minimalna odstupanja, ali pokazuje i namjeru CIK-a da prekraja volju birača time što u Centru za prebrojavanje Miloradu Dodiku upisuju nulu umjesto 157 osvojenih glasova na jednom biračkom mjestu. Ko zna koliko je još bilo takvih slučajeva? – naglasila je potpredsjednica SNSD-a.

Ona je ocijenila da bi i ovo nezakonito prebrojavanje trebalo provjeriti kroz zakonito novo prebrojavanje, ali to CIK ne želi, pa su zato i onemogućili javnim servisima da adekvatno prate šta piše na glasačkom listiću i šta se upisuje u zapisnik.

– I tu su slagali da će omogućiti, a onda to nisu učinili jer se tome usprotivio Igor Crnadak. S obzirom na to da je ovaj CIK nesposoban, ali i zaglavljen u sopstveno nezakonito djelovanje, mi sumnjamo da namjerno prekrajaju volju birača tokom tog nezakonitog prebrojavanja – pojasnila je Cvijanović za Srnu.

Građani dali svoj sud
Upitana da prokomentariše najnoviju odluku CIK-a da je neosnovan/preuranjen zahtjev opozicije da se ponove izbori za predsjednika RS, Cvijanović je konstatovala da je to najobičniji trik ovog kompromitovanog sastava CIK-a, jer će se time baviti “u roku”, a ne kad je preuranjeno.

– Preko pojedinih stranih predstavnika tačno znamo šta oni rade i šta je CIK-u naloženo da radi, jer nisu baš ni svi stranci voljni da žmire na ove nezakonitosti. Ovi iz opozicije bombarduju i zatrpavaju strane ambasade svojom kuknjavom i pisanijama, što znači da opet podršku traže tamo umjesto kod svojih građana. Ali, građani su i na ovim izborima rekli svoj sud tako što su presudili opoziciji i ovoga puta – istakla je Cvijanović.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno