Connect with us

Politika

CVIJANOVIĆEVA ĆE IMATI VEĆI BUDŽET od Dodika za 1,5 milona KM

Ako Parlament BiH usvoji Prijedlog zakona o budžetu BiH za ovu godinu predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović bi mogla imati veći budžet od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
Naime, predloženo je da budžet Predsjedništva BiH za ovu godinu iznosi gotovo 11 miliona maraka, dok je prošle godine, kada je Dodik bio srpski član Predsjedništva budžet ove institucije bio 9,5 miliona KM.

Podsjetimo, nedavno je Predsjedništvo BiH usvojilo Nacrt budžeta BiH, te je on poslat u Parlament BiH na dalju proceduru.

Cvijanovićeva i Denis Bećirović, bošnjački član Predsjedništva BiH su glasali za pomenuti Nacrt, dok je Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH bio protiv.

Ono što je interesantno je da je budžet povećan svim institucijama osim Kancelariji za veterinarstvo BiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.
Oružanim snagama 86 miliona KM više
Najveće povećanje bi moglo dobiti Ministarstvo odbrane BIH koje će ove godine raspolagati sa gotovo 86 miliona maraka više nego lani.

Oni su prošle godine imali budžet od 306,6 miliona KM, a ove godine bi mogli trošiti 392,2 miliona maraka.

Pozamašno povećanje bi moglo biti dodijeljeno i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kojoj je namijenjeno 50, 3 miliona maraka više nego prošle godine. Konkretno, oni su prošle godine raspolagali budžetom od 122,3 miliona KM, dok će im ove godine, ako Parlament BiH usvoji ovakav dokument na raspolaganju biti 172,6 miliona maraka.

Ogromno povećanje budžeta od 16,7 miliona KM mogla bi dobiti i Granična policija BiH koja je prošle godine na raspolaganju imala 86, 5 miliona maraka, a ove godine je predložen iznos od 103,2 miliona KM.
Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Oni su prošle godine raspolagali sa 33,1 miliona KM, a ove godine bi trebali dobiti 44,6 miliona maraka. SIPA budžet bi mogao biti veći za 11,4 miliona maraka

Veliko povećanje, po svemu sudeći, očekuje i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH koja koja bi mogla dobiti 9,5 miliona maraka više nego prošle godine, te bi umjesto prošlogodišnjih 35 miliona KM ove godine mogli raspolagati sa 44,5 miliona maraka.

Povećanje bi moglo dobiti i Ministarstvo spoljnih poslova BiH i to za 8,2 miliona maraka, kao i Obavještajno bezbjednosna agencija BiH (OBA) koja bi mogla raspolagati sa 7,7 miliona KM.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu BiH (IDDEEA) bi takođe mogla dobiti povećanje budžeta i to od gotovo četiri miliona maraka.

Zatvoru tri miliona više
Povećanje slijedi i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH koji bi umjesto prošlogodišnjih 12,3 miliona KM ove godine mogao raspolagati sa 15,4 miliona maraka.

Parlamenti BiH bi, ako izglasa ovakav budžet, mogao dobiti 3,2 miliona KM, a Tužilaštvo BiH 3,1 milion maraka više.

Kada su u pitanju smanjenja budžeta, on je u odnosu na prošlu godinu smanjen Centralnoj izbornoj komisiji BiH i to za 11,5 miliona maraka, što je očekivano s obzirom na to da nije izborna godina, te da nema troškova za izborni materijal i biračke odbore.

Smanjenje od 127.000 maraka moglo bi uslijediti i Kancelariiji za veterinarstvo BiH, piše Kapital.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno