Connect with us

Svijet

DA LI BI VAS OVAJ PRIZOR PRESTRAVIO? “Crveni vilenjak” iznad francuske obale (VIDEO)

“Crveni vilenjaci”, poznati i kao “vilenjaci munje”, rijedak su i fascinantan fenomen koji se pojavljuje visoko iznad munja, dok one traju. Ova električna pražnjenja obično su povezana sa snažnim udarima groma, a poznato je da dostižu visinu i do 90 kilometara iznad površine Zemlje.

Nedavno je jedan fotograf snimio nevjerovatnu fotografiju “crvenog vilenjaka” iznad dvorca u južnoj Francuskoj, a slika je postala hit na društvenim mrežama.

Fotografiju je napravio francuski astrofotograf Jean-Luc Dauvergne 17. augusta 2021. godine. Dauvergne je bio u gradu Alès, u regiji Languedoc-Roussillon u južnoj Francuskoj, kada je uočio ovaj fenomenalni prizor iznad obližnjeg dvorca.

Na fotografiji, “vilenjak” se pojavljuje kao veliki, razgranati crveni oblik iznad tornjeva dvorca. Fotografija je zaista zadivljujuća i dočarava onostranu ljepotu ovog rijetkog fenomena.

“Crvene vilenjake” je teško fotografisati, a snimanje jedne jasne slike značajno je dostignuće za svakog astrofotografa. Ova neuhvatljiva pražnjenja obično traju samo nekoliko milisekundi, a može biti izazovno snimiti ih kamerom.

Naučnici ove fenomene ne razumiju u potpunosti, zbog čega oni ostaju predmet stalnih istraživanja. Smatra se da su ova električna pražnjenja povezana sa udarima groma, ali se javljaju na mnogo većim visinama i manje su moćna od običnih munja.

Uprkos svojoj rijetkosti i misteriji, “crveni vilenjaci” su nevjerovatan prirodni fenomen koji nas podsjeća na prostranost i složenost naše planete i njene atmosfere. Zadivljujuća fotografija koju je snimio Jean-Luc Dauvergne svjedoči o snazi i ljepoti ovih neuhvatljivih pražnjenja i služi kao podsjetnik na čuda koja postoje u našem svijetu.

Ovaj veličanstveni prizor su uspjeli uhvatiti i na snimcima, a jedan od takvih objavljen je na YouTube kanalu Paul M Smith. “Crveni vilenjaci” se pojavljuju na 2:00 minuti ovog videa.

Agencije

Svijet

SKORO 40 MIGRANATA IZGORILO U MEKSIKU!

Najmanje 39 migranata nastradalo je u požaru koji je izbio u objektu za migrante u gradu Sijudad Huarez na sjeveru Meksika, saopštio je danas Nacionalni institut za migracije (INM).

U saopštenju, INM navodi da je sinoć u objektu bilo 68 odraslih muškaraca iz Centralne i Južne Amerike i da je njih 29 povrijeđeno i prebačeno u četiri lokalne bolnice.

Uzrok požara i identitet žrtava nije poznat, prenosi CNN.

Prema navodima očevidaca, požar čiji se uzrok istražuje, je ugašen. Očevici dodaju i da je veliki broj migranata u objektu bilo iz Venecuele.

Nastavi čitati

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Aktuleno