Connect with us

Svijet

Da li je ćerka Kim Jong-una buduća liderka Sjeverne Koreje?

Jong-un ima troje djece, sina i dvije kćeri. Kim Ju-ae je prema izvještajima rođena 2013. godine, nakon što je čelnik dobio sina

Sjevernokorejski vođa je tokom posljednjih mjeseci u državnim medijima ponosno pokazivao svoju najstariju kćer. Držao ju je za ruku tokom testiranja projektila prošle godine, a zatim je imao pored sebe kada su se ispred njih postrojile lojalne trupe.

Troje djece
Jong-un ima troje djece, sina i dvije kćeri. Kim Ju-ae je prema izvještajima rođena 2013. godine, nakon što je čelnik dobio sina. Zbog njene sve češće prisutnosti uz poglavara jedine svjetske komunističke dinastije, južnokorejska obavještajna služba je došla do zaključka da se vjerovatno radi o simboličkom predstavljanju njegove krvne loze u smislu političkog nasljedstva, piše DW.

No analitičari nisu sasvim sigurni da će Kim Ju-ae biti njegova nasljednica jer bi to podrazumijevalo značajnu promjenu društvenog stava Sjeverne Koreje kojom dominiraju muškarci te bi takav potez gotovo sigurno prouzročio otpor visokopozicioniranih političara koji su većinom muškog pola.

Međutim, politički i vojni stručnjaci priznaju da Kim Jong-un jedini zna hoće li jednoga dana postaviti svoju kćer kao sljedećeg vođu ove zemlje. Sjevernokorejski mediji prikazali su slike visokih dužnosnika koji se klanjaju Kim Ju-ae, navodeći pritom da se radi o njegovom najdražem djetetu.

O njegovoj najstarijoj kćeri se ne zna puno, kao ni o njenom bratu ili sestri. No, južnokorejska obavještajna služba navodi da time što vodi svoju kćer na javna mjesta, Jong-un postavlja temelje za treću nasljednu vlast u Pjongjangu.

Konzervativno društvo
Sam Kim preuzeo je dužnost od svog oca, Kim Jong-ila, nakon što on je iznenada preminuo u decmbru 2011. No, javnost godinama nije smatrala da će on biti novi nasljednik. Očekivalo se da će ta čast pripasti njegovom starijem polubratu, Kim Jong-namu, sve dok 2001. nije razbjesnio svog oca pokušajem odlaska u Disneyland.

Naime, uhapšen je na aerodromu u Tokiju dok je putovao s krivotvorenim pasošem Dominikanske Republike i navodno planirao posjetiti zabavni park. Iako je Kim Jong-un “pobijedio” polubrata, on ga je i dalje vidio kao prijetnju svojoj vladavini. U veljači 2017. Kim Jong-nam je ubijen u zračnoj luci u Kuala Lumpuru živčanim bojnim otrovom VX, a napadači su navodno pobjegli u Sjevernu Koreju.-

– “Teško mi je vjerovati da će ova djevojka preuzeti ulogu oca, prvenstveno zato što je žensko – rekao je Toshimitsu Shigemura sa Univerziteta Waseda u Tokiju i autor niza knjiga o dinastiji Kim.

– Sjeverna Koreja je i dalje izrazito konzervativno i konfucijanističko društvo, što znači da je nemoguće da Kim Ju-ae postane nasljednica. Mislim da će Jong-un prenijeti vlast na svog sina kada za to dođe vrijeme – rekao je Shigemura za DW.

– Vjerujem da je Kim pokazivao svoju kćer kako bi demonstrirao svoju odlučnost unatoč vrlo ozbiljnim problemima s kojima se zemlja suočava zbog gospodarskih sankcija i zatvaranja granica tijekom pandemije. On pokušava odvratiti pozornost ljudi, pokazati svoju sretnu obitelj i impresionirati stanovništvo svojom figurom oca i vođe – dodao je.

Svijet

OGLASILE SE SIRENE! Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.

Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk, javlja Srna.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA SMIRUJE JAVNOST “NATO nije u sukobu sa Rusijom”

NATO nije u ratu sa Rusijom, rekla je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandre i dodala da su isporuke oružja zemlji koja koristi pravo na samoodbranu dozvoljene Poveljom UN.
“Mi nismo u ratu sa Rusijom. NATO nije u ratu sa Rusijom. Niko od naših evropskih i američkih partnera nije u ratu sa Rusijom. Isporuke oružja zemlji koja je u samoodbrani dozvoljene su članom 51 Povelje UN i ne predstavljaju učešće u neprijateljstvima”, rekla je Ležandreova stanici RTVI.

Ona je dodala da se, bez obzira na vrstu isporučenog oružja, takve isporuke ne kvalifikuju kao učešće u neprijateljstvima.

Komentarišući prijavu Ukrajine za članstvo u NATO savezu, ona je napomenula da to pitanje “danas nije na dnevnom redu”, prenio je “Sputnjik”.

Ona je dodala da se Pariz zalaže za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom, prvenstveno između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

“Znamo veoma dobro da pozivi Makrona Putinu nisu donijeli odgovore kakve smo svi željeli, ali je važna činjenica da je ovaj kanal komunikacije otvoren i da pokušavamo da ostvarimo napredak u vezi sa nekim pitanjima koja pokreću Ukrajinci”, rekla je Ležandreova.

Moskva je u aprilu 2022. poslala notu članicama NATO saveza i osudila njihovo slanje vojne pomoći Kijevu nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

UŽAS U AUSTRALIJI! Tinejdžerku usmrtila ajkula

Šesnaestogodišnju djevojku napala je i usmrtila ajkula dok je plivala u rijeci u Zapadnoj Australiji, saopštila je danas australijska policija.

Djevojka je proglašena mrtvom nakon što je izvučena iz rijeke Svon, u predrgrađu Perta.

Vjeruje se da je tinejdžerka prethodno koristila skuter za vodu sa prijateljima.

Inspektor Pol Robinson izjavio je da je moguće da je tinejdžerka skočila u vodu da bi plivala sa delfinima koji su viđeni u blizini, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci za vodeni svijet kažu da je neobično da ajkula uđe u ovaj dio rijeke.

U Australiji se bilježi dvadesetak napada ajkula na ljude godišnje, a većina se desi u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U 2021. godini zabilježena su dva fatalna napada ajkula, a tokom 2020. sedam.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuleno