Connect with us

Uncategorized

Da li je doktorka koja je izvršila samoubistvo u Istočnom Sarajevu bila žrtva “sajber nasilja”?

Published

on

Brojni prijatelji i kolege opraštaju se od poznate doktorke Branke Pekić – Semiz, koja je počinila samoubistvo u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, a u više objava na društvenim mrežama ističe se da je Pekić – Semiz bila žrtva “sajber nasilja”, piše mondo.ba.

“Tvoje dostojanstvo i tvoj snažni karakter nije mogao da podnese brutalni linč kojem si bila izložena proteklih mjeseci, a zdravstveni, pravni sistem nije učinio ništa da te zaštiti i da ti omogući uslove da se odbraniš od optužbi. Da li ima ljekara koji radi, a da ne griješi? Nema. Da li ljekar treba da odgovara za svoje greške? Treba. Ali kao i svaki drugi građanin, pred sudom u pravičnom postupku. Neko ko nije iz medicinske struke teško može da shvati da je svaki slučaj drugačiji, da se u čovjeku često krije veliki broj neotkrivenih dijagnoza koje mogu da prouzrokuju fatalne komplikacije, da naše bolnice imaju svoja ograničenja na koja ni jedan ljekar ne može da utiče. Da li ta greška, ako je bilo, treba da zanemari sve dobro što je taj ljekar uradio tokom svog života! …Na nama ostaje da čuvamo uspomenu na tvoj lik i djelo i da pružimo snažan otpor sajber nasilju i onima koji su na ovako brutalan način zloupotrijebili javni prostor i doveli do gašenja jednog plemenitog života”, navodi se u jednoj od objava kolege tragično preminule doktorke.

U objavi na Fejsbuku oglasila se i ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović – Krstić, koja navodi da je odlazak doktorke veliki gubitak za Istočno Sarajevo i bolnicu u kojoj je radila.

“Dragi prijatelji i sugrađani, tzv. sajber nasilje je nešto što se može desiti svima nama. Neko zna da se nosi sa tim, neko ne, uprkos svim svojim znanjima i kvalitetima. Niko nije zaslužio javni linč zbog posla koji obavlja, a ona ga je, sigurna sam, obavljala najbolje što je znala. Svakom je njegova bol najveća, svakom je njegova sudbina najteža, ali o svojim postupcima moramo dobro razmisliti jer mogu imati dalekosežne posljedice. Pravda se traži pred pravosudnim institucijama, a ne na društvenim mrežama”, navela je Ristović – Krstić, piše mondo.ba.

Iz Bolnice “Srbija” su saopštili da je doktorka Pekić – Semiz bila jedan od najvećih stručnjaka u ovoj bolnici, specijalista ginekologije i akušerstva-subspecijalista perinatologije koja je pomogla da na svijet dođe više od 2.500 beba.

“I posljednjeg dana u operacionoj sali uspješno je obavila porođaj carskim rezom. Još jedan novi život, život jedne djevojčice stigao je na ovaj svijet. Istog dana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo trebala je da održi predavanje o reproduktivnom zdravlju žena. O ovoj temi sigurni smo, nije bilo boljeg predavača”, saopštili su.

Iz policije su kratko potvrdili da je obavljen uviđaj, da je utvrđeno da nema elemenata krivičnog djela i da se u ovom slučaju radi o samoubistvu.

Nezvanično se saznaje da je Pekić – Semiz počinila samoubistvo u starom objektu nekadašnje bolnice Kasindol, te da je ostavila oproštajno pismo.

Ranije optužbe

Pored svih uspeha tokom proteklih godina koje je Branka Pekić Semiz ostvarivala radeći kao lekar, njen život obeležila je i tragedija koju je početkom 2020. godine doživela porodica Bozalo, podsjeća espreso.rs.

Oni su tada izgubili bebu, optužujući lekare Bolnice “Srbija” za nemar.

Tada je u ispovesti za Srpskainfo Bojan Bozalo, otac preminule bebe, rekao da se trudnoća vodila kao uredna i bez problema, te da je još 8. februara suprugu odveo u bolnicu “Srbija”, jer je osetila bolove u stomaku.

– Po svim proračunima lekara, termin za porod je bio između prvog i desetog februara. Kada je osetila bolove 8. februara uveče, otišli smo u bolnicu, baš kako smo uradili i sa prvim detetom, pre gotovo tri godine. Međutim, dežurna doktorka ginekolog je rekla da to nisu porođajni bolovi i ostavila je da leži. U bolnici je provela šest dana, nakon čega je ista doktorka, otpustila iz bolnice i rekla da dođe na kontrolu za sedam dana. A tada je već prošla 39 nedelja trudnoće. Zato smo mi odatle odmah otišli i kod ginekologa, kod kojeg smo i pre toga išli privatno. Rekao nam je da ne može da veruje da je nisu ostavili da se porodi, te da je već otvorena i da je nisu smeli otpustiti iz bolnice u toj fazi – ističe Bozalo.

S obzirom na sve to, kaže, u ponedeljak, 17. februara, oko podne su ponovo otišli u porodilište. Pregledom na CTG aparatu ustanovljeno je da beba više nema otkucaje srca, što je porodicu šokiralo.

– Kada su suprugu malo uspeli da smire, rekli su joj da će je poroditi sutra. Međutim, onda sam i ja napravo frku, tražio da je odmah porode, jer to je već sve bio ogroman šok, pa sad treba još i da prenoći s mrtvom bebom u stomaku! Porodili su je oko 21 sat to veče – priča Bozalo, te dodaje da je i pre toga govorio da se, ako treba, uradi i carski rez, ali da su mu govorili da to tako ne ide, da su takva pravila bolnice.

Nakon svega, kaže, i on i supruga veruju da se sa porođajem zakasnilo i da se radi o greški lekara, odnosno da nisu preduzeli sve što je bilo potrebno i moglo da se uradi da do tragičnog ishoda ne dođe.

U Bolnici “Srbija” potvrdili su tada da su imali slučaj gubitka ploda kod pacijentkinje, ali o detaljima ne željeli da govore do okončanja postupka.

– Menadžment i zaposleni Bolnice „Srbija“ izražavaju duboko žaljenje zbog gubitka ploda (mors fetus in utero) pacijentkinje i stoje na raspolaganju pacijentkinji i porodici za odgovore na sva njihova eventualna pitanja vezana za praćenje trudnoće i nastanak komplikacija, kao i preduzetim mjerama medicinskog osoblja, koje je učestvovalo u pružanju zdravstvenih usluga. Povodom ovog događaja naša ustanova je preduzela sve zakonski obavezujuće korake da se ovaj slučaj detaljno i u potpunosti ispita. Ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti i eventualna odgovornost medicinskog osoblja, spremni smo da preduzmemo sve odgovarajuće mjere, a stojimo na raspolaganju i drugim nadležnim organima – rečeno je za Srpskainfo u ovoj bolnici.

Nakon što je urađena autopsije ploda, otac nerođene bebe Bojan Bozalo, rekao je se u nalazu patologa, između ostalog, navelo da je beba bila bez urođenih anomalija i da je porođena u 40. nedelji.

I tada su u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, u kojem se ovaj slučaj dogodio, potvrdili da je autopsija završena, ali detalje nalaza ili slučaja nisu želeli da komentarišu.

– Postupili smo u skladu sa zakonskim procedurama i dokumentaciju predali i porodici, i policiji, i tužilaštvu. Čekamo njihov odgovor i reakciju i dalje ćemo postupati po njihovom i nalogu zakona. Toliko možemo da kažemo u ovom trenutku – kaže za Srpskainfo v. d. direktor bolnice Nebojša Šešlija.

Ranije su iz ove bolnice potvrdili da su imali slučaj gubitka ploda kod pacijentkinje, te istakli da su, ukoliko se utvrde bilo kakve nepravilnosti i eventualna odgovornost medicinskog osoblja, spremni da preduzmu sve odgovarajuće mere, a da stoje na raspolaganju i drugim nadležnim organima.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavi čitati

Uncategorized

Đajić odgovara na optužbe Stanivukovića: Nisam organizator koncerta, samo sam nastupao (VIDEO)

Published

on

By

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, izjavio je da ga je sramota što je Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Đajić je komentarišući jučerašnje dovoženje autobusa “Ko to tamo krade” pred UKC, rekao da je taj potez dno – dna.

“Čudi me, ja sam u njegovoj okolini smatrao dvije osobe, hajde da kažem pod navodnicima normalne. Moji doktori su rekli, mislili smo do juče da je normalan i on. Doći autobusom ovdje gdje se liječe djeca, gdje se liječe bolesni, gdje se zdravstveni radnici bore za živote tih ljudi. Ovo je sveto mjesto. Juče nedjelja. Napustili svoje porodice, napustili sve, došli da pomažu ljudima, juče smo imali preko 1.000 pacijenata ovdje“, kaže Đajić.

Nastavi čitati

Uncategorized

AUTOBUS KO TO TAMO KRADE ISPRED UKC: Evo šta je otkriveno

Published

on

By

Nastavljamo dalje sa onim što smo započeli, a to je da pokažemo ko to krade i kako krade u ovoj državi, ali i da to potkrijepimo argumentima, činjenicama i brojkama.

Došli smo autobusom „Кo to tamo krade“ da pitamo kako Vlado Đajić koji ima platu maksimalno 5.000 КM, može da troši mjesečno 300.000КM. Počevši od 20.000 КM koliko se izdvaja za iznajmljivanje prostora, potrošeno je 150.000 КM na honorare za pjevače, piće po večeri iznosilo je 16.000 КM , što znači da je 20 koncerata koštalo 300.000 КM. Кrajiške večeri koštale su 100.000КM, a takođe me posebno zanima od kojeg novca je plaćeno ljetovanje za 210 omladinaca SNSD-a – pitao je Draško Stanivuković.

Кako je rekao, ovo su troškovi koje su se ponavljali u proteklih nekoliko mjeseci, te zaista nije jasno ko plaća i finansira SNSD-ove zabave.

-Pitajte prosječnog ljekara na Univerzitetskom kliničkom centru koliko mora da štedi kako bi otišao sa porodicom na ljetovanje, ali doktor Đajić ima novac da uplati 130.000 КM za ljetovanje 210 mladih SNSD-a- rekao je on, te istakao da je Đajić za svoj zabavni program u proteklih mjeseci utrošio milion КM i pozvao Tužilaštvo da ispita porijeklo novca.

Gradonačelnik je upitao koliko je novca od garaže i drugih radova na UКC- u preusmjereno na zabavu, te zatražio od Đajića da odgovori da li firma koja izvodi radove na mokrim čvorovima u UКC-u ima i zgrade, u kojima on ima stanove.

U ovom gradu se sve zna i zato mi hoćemo da vidimo ko to tamo krade. Кada me pitaju zašto ovo radim kao gradonačelnik, radim to jer sam odgovoran za sve što se dešava u gradu, a istovremeno sam i političar i ovo je moja društvena odgovornost. Moja poltika počiva na borbi protiv kriminala i korupcije i onih koji kradu – rekao je on.

On je rekao da ga zanima šta kaže prosječan radnik na to da se za opremanje multimedijalne sale potroši 500.000 КM, kao i šta generalno kažu prosječni radnici na ovakve troškove.

-Sa prosječnom platom potrebno je 83 godine da se zaradi jedan milion, koji je doktor Đajić potrošio na zabavu. Sve mi ovo podržavamo,ali se postavlja pitanje otkud pare. Ja dolazim iz jedne preduzetničke i vrlo imućne porodice i mogu vam reći da je ovo i za nas misaona imenica- zaključio je Stanivuković.

On je rekao da će se po svaku cijenu nastaviti borba protiv kriminala i korupcije.

Nastavi čitati

Politika

Vulić: Poziv Ujiću da deportuje njemačkog turistu Šmita

Published

on

By

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić pozvala je direktora Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića da hitno deportuje turistu Kristijana Šmita koji narušava ustavni poredak BiH, pravi razdor među narodima i stvara konfuziju.

– Kristijan Šmit u Njemačkoj ne može biti šef biroa, a u BiH bi kreirao i nametao zakone – rekla je Vulićeva za Srnu i naglasila da očekuje od Ujića da pokaže odgovornost, hrabrost i odlučnost koja krasi Srbe i isprati turistu iz BiH.

Ona je naglasila da se o budućnosti u dejtonskoj BiH treba da dogovaraju Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a ne da turisti u BiH vrše eksperimente nad narodima i BiH.

– Šmit pravi razdor među narodima u BiH. Poziva na linč i skidanje glava. Ućutkuje nas! U doba demokratije zabranjeno nam je da govorimo, jer ako članovi CIK-a pogrešno protumače naše izjave bićemo izbrisani sa liste. Nije ni čudo što ne volimo BiH kad su nas razni “šmitovi” pretvorili u robove – istakla je Vulićeva.

Izvor: Srna

Nastavi čitati

Aktuleno