Connect with us

Region

Da li je moj sin počinio krivično delo što je bio na proslavi Dana RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je za njega nevjerovatan neprofesionalizam službi BiH to što su se u medijima pojavili povjerljivi podaci u vezi sa posjetom i obezbjeđenjem njegovog sina Danila Vučića Republici Srpskoj, odnosno BiH, te istakao da se takve stvari ne rade.

Vučić je izjavio da je u uobičajenom dopisu obaviještena BiH da će član porodice predsjednika Srbije boraviti u posjeti BiH, Banjaluka, Jahorina, u periodu od 8. do 11. januara.

“A vi ste objavili brojeve mobilnih telefona, brojeve pištolja, kad ulaze, kada izlaze pripadnici njegovog obezbeđenja. Pa koje to službe u svetu rade? Što ste to radili? Jeste hteli da ga ubijete, šta ste hteli, zašto ste to radili?”, upitao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji auto-puta Miloš Veliki, na dionici Novi Beograd-Surčin.

On je rekao da li je njegov sin počinio krivično djelo time što je već osmi put išao na proslavu Dana Republike Srpske, te naveo da Danilo nije bio u sastavu nikakve delegacije i da su pojedini mediji iz regiona o tome lagali.

Govoreći o objavljenom dopisu, u kojem se najavljuje posjeta njegovog sina Republici Srpskoj, odnosno BiH, Vučić je rekao, a prenosi Srna, da je riječ o tipskom papiru, te predočio slične papire koji je slao bivši predsjednik Srbije Boris Tadić kada je putovala njegova porodica.

On je rekao da se u tim papirima navodi ko je naoružan, ko, kada i gdje prelazi, što se radi uobičajeno, a time se pokazuje i povjerenje prema sestrinskim službama i poštovanje prema nekoj drugoj zemlji.

“Jasno im stavljate do znanja ko će ući, kada će izaći, da nemaju problema da to mogu da isprate, sve najobičnije. Pa, u čemu je bio problem? Izgleda u tome što su morali nešto da slažu i da izmisle”, rekao je Vučić.

Povodom pisanja hrvatskih medija da se njegov sin druži sa mafijašima i ratnim zločincima, Vučić je naveo da je problem kod Hrvata što su mislili da je Srbija gotova, da nikada neće smjeti da pomene Jasenovac, a kamoli vojno-policijsku operaciju “Oluja”.

Na pitanje o tvrdnjama premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će do kraja marta biti postignut sporazum i da Srbija mora da se složi sa njim jer će u suprotnom ponovo uvesti kažnjavanje zbog registarskih tablica, Vučić je istakao da Priština nema načina da radi takve stvari.

“Ili (Kurti) nije čitao sporazum ili nam spremaju novu akciju. Nemaju načina da rade to. Oni da su mogli sklonili bi barikade. Nemaju načina za to. Tu su neke druge ozbiljnije i teže stvari. To je taktika u kojoj mi treba da budemo srećni i ćutimo, a da neko postane član UN”, rekao je Vučić.

Region

UNUK NA SMRT PRETUKAO DJEDA: Krvav otišao kod komšije i priznao zločin

S. D. (35) iz okoline Prokuplja danas je uhapšen zbog sumnje da je pretukao rođenog djeda koji je od posljedica nanesenih povreda preminuo.
On je ušao u kuću, ubio djeda, pa izašao i rekao komšiji šta je uradio.

“Krvav je došao do komšije i rekao: ‘Ubio sam djeda’”, kaže izvor Kurira.

S. D. se tereti da je izvršio dva krivična djela teško ubistvo i ugrožavanje sigurnosti.

“Takođe se sumnja da je prijetio tridesetčetvorogodišnjem muškarcu da će ga ubiti”, saopštila je tamošnja policija.

Prema nezvaničnim saznanjima, u pitanju je problematičan momak sa kojim je porodica i ranije imala problema.

Podsjetimo, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Nastavi čitati

Region

POTPUKOVNIK VOJSKE SRBIJE I HIRURG NA VMA PRETUKAO SUPRUGU! Djeca sve gledala?

Policajci su danas pretresli kuću N.O. (48) potpukovnika Vojske Srbije i hirurga na VMA koji je uhapšen zbog sumnje da je svojoj supruzi nanio teške tjelesne povrede.
Komšije N.O. potpukovnika Vojske Srbije i poznatog hirurga s VMA koji je počinio brutalno porodično nasilje i pretukao svoju suprugu, otkrile su o kakvoj je porodici riječ i u kakvim su odnosima prethodno bili. Policija je danas ušla u kuću i pretresla je, prenosi Blic. Nakon kraćeg zadržavanja iz kuće su iznijeli nešto zamotano, kako se čini, nalik na pušku i ubacili je u gepek. Iz kuće niko nije izlazio osim policije, pa nije poznato gdje se sada nalaze njihova djeca.

„To je neka samozatajna porodica, doselili su ovde prije 14 godina, ali nisu se ni s kim družili, niti previše komunicirali, pozdravili bismo se pri susretu i to je bilo sve. Šokirani smo sa ovim što se dogodilo! Sinoć smo vidjeli policijska kola pod rotacijom i Hitnu pomoć, ali niko od nas nije znao šta se dogodilo, svi smo iz novina saznali kakovo se nasilje dogodilo. Iako je doktor djelovao nadmeno i uobraženo, nikada ne bismo pomislili da je u stanju ovako nešto da napravi“, kažu komšije.

Od susjeda se saznaje da Ostojići imaju troje maloljetne djece.

„Dvoje starijih idu u još u osnovnu školu, a najmlađe dijete ima tri, četiri godine. Najstarija djevojčica je sedmi razred, tiha i povučena, nikada se ne upušta u razgovor sa komšijama. Srednji dečak je četvrti razred, dobro dijete, ali znao je s vremena na vrijeme da napravi neke stvari kako bi na sebe skrenuo pažnju. Niko od nas nije gledao na te ‘sitnice’ ali kada se sagleda cjelokupna slika stiče se utisak da je riječ o jednoj disfunkcionalnoj porodici. Ko zna šta se sve dešavalo iza četiri zida i čega su se ta djeca nagledala. Dobro je pa je žena smogla snage da kaže sa kakvim monstrumom živi i šta joj je radio“, rekla je komšinica.

Porodica hirurga se ni sa kim iz naselja nisu bili prisni iako tu žive dugi niz godina. Svi ih znaju kao kulturne ljude, pa su mještani šokirani saznanjem da je hirurg pretukao suprugu i nanio joj teške tjelesne povrede. Na društvenim mrežama hirurg i njegova supruga objavljivali su zajedničke fotografije na kojima djeluju srećno. Niko nije mogao da nasluti kakav pakao se dešava iza četiri zida, niti da nasluti da je ugledni doktor spreman da počini takvo brutalno nasilje.

Nastavi čitati

Region

ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE! Hrvati drugi po smrtnosti od raka

Hrvatska je prva po pretilosti, a druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u EU, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj /OECD/.
Hrvatska je 2019. godine imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 odsto više od prosjeka EU, a lošija je samo Mađarska.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća – 2.013 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 1.264 i prostate 809 slučajeva. Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća – 870 smrtnih slučajeva, debelog crijeva 839 i dojke 757.

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije učestvuju u programima za rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i debelog crijeva.

Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima i nižeg stepena obrazovanja i primanja, navodi OECD.

U izvještaju je navedeno da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU, a u samom je vrhu i prema učešću pušača.

Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost, kao i zagađen vazduh su faktori rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU, prenose hrvatski mediji.

“Kvalitet liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU”, dodaje OECD koji upozorava da “nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka” u Hrvatskoj.

Hrvatima su besplatno dostupne dvije vakcine za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom – protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i protiv humanog papiloma virusa /HPV/, koji se povezuje s rakom grlića materice i drugim vrstama raka, zaključuje OECD.

Nastavi čitati

Aktuleno