Connect with us

Svijet

DA LI JE SVIJET BLIZU KRAJA RATA u Ukrajini nakon posjete Sija Moskvi

Ruski lider Vladimir Putin sastao se sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u utorak u Moskvi kako bi razgovarali o konfliktu i odnosima između dvije zemalja.

Kineski plan, objavljen prošlog mjeseca, ne poziva izričito da Rusija napusti Ukrajinu.

Navodeći 12 tačaka, on poziva na mirovne pregovore i poštovanje nacionalnog suvereniteta, bez specifičnih prijedloga.

Međutim, Ukrajina kao uslov za bilo koje razgovore insistira na tome da se Rusija povuče sa njene teritorije, ali ne postoji nijedan znak da je Rusija spremna na to.

U srijedu su vlasti pod kontrolom Moskve na okupiranom Krimu rekle da je odbijen napad tri drona na crnomorsku flotu u zalivu Sevastopolj bez štete po mornaricu. Njihovi navodi nisu mogli da budu nezavisno potvrđeni.

Ukrajina tvrdi da su u ponedjeljak u eksplozijama u drugom dijelu Krima uništene ruske granate koje su prevožene željeznicom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedjeljak da bi pozivanje na prekid vatre prije nego što se Rusija povuče “efikasno podržavalo ratifikaciju ruskog osvajanja”.

Putin i Si su održali zajedničku konferenciju nakon razgovora u Moskvi.

“Mnoge odredbe kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rješavanje sukoba u Ukrajini, kad god Zapad i Kijev budu spremni za to. Međutim, Rusija još uvijek nije vidjela takvu spremnost sa druge strane”, poručio je Putin.

Stojeći pored ruskog predsjednika, Si Đinping je rekao da je njegova vlada za mir i dijalog i da je Kina na “pravoj strani istorije”.

On je ponovo tvrdio da Kina ima “nepristrasan stav” o sukobu u Ukrajini, nastojeći da Peking postavi kao potencijalnog mirotvorca.

Lideri su takođe razgovarali o trgovini, energiji i političkim vezama između dvije nacije.

“Kina je vodeći spoljnotrgovinski partner Rusije”, rekao je predsjednik Putin, obećavajući da će zadržati i nadmašiti “visok nivo” trgovine ostvaren prošle godine, prenosi BBC.

Si je u srijedu napustio Rusiju, a njegov avion je poletio sa aerodroma u Moskvi.

Ranije je Si nazvao Kinu i Rusiju “velikim susjednim silama i sveobuhvatnim strateškim partnerima”.

Na Zapadu postoji velika zabrinutost da bi Kina mogla da obezbjedi vojnu podršku Rusiji.

Govoreći u Briselu, šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da njegova alijansa nije vidjela nijedan dokaz da Kina dostavlja smrtonosno oružje Rusiji.

Međutim, dodao je da postoje znakovi da je Rusija zatražila oružje, i da je taj zahtjev razmatran u Pekingu.

U zajedničkom saopštenju koje su Kina i Rusija objavile nakon sastanka dva lidera navodi se da blisko partnerstvo između dvije zemlje ne predstavlja “vojno-politički savez”.

Odnosi “ne čine blok, nemaju konfrontacionu prirodu i nisu usmjereni protiv trećih zemalja”, dodaju oni.

Putin je takođe iskoristio konferenciju za štampu da optuži Zapad za raspoređivanje oružja sa “nuklearnom komponentom” i rekao da će Rusija biti “prinuđena da reaguje” ako Velika Britanija pošalje granate napravljene od osiromašenog uranijuma u ​​Ukrajinu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije reklo je da je osiromašeni uranijum standardna komponenta koja nema nikakve veze sa nuklearnim oružjem.

Si je rekao da je veoma srećan što je u Moskvi i opisao je razgovore sa Putinom “iskrenim, otvorenim i prijateljskim”.

Do njegove posjete došlo je nakon što je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina.

(BBC)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno