Connect with us

Društvo

Dan borbe za prava žena sveden na kupovinu poklona

Međunarodni dan žena postao je rutinski ritual bez iznošenja ozbiljne analize o položaju žena u društvu, s obzirom na to da su obespravljenost žena i teški radni uslovi zahvaćeni procesom industrijalizacije doveli do borbe za ženska prava u različitim zemljama.

Naglasili su ovo za “Nezavisne novine” Danilo Kovač, profesor banjalučke Gimnazije i viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, i Ivan Šijaković, sociolog, koji je kazao da se žene još moraju boriti za svoja prava.

“Osmi mart ima simbolično značenje i podsećanje na stalnu brigu o ženama u društvu”, istakao je Šijaković.

Kako on pojašnjava, suština i značaj 8. marta postaju sve bljeđi i beznačajniji u ovom trenutku.

“Muška dominacija je ponovo snažno uspostavljena u proteklih 15 godina pomoću instrumenata kao što su ekonomske krize, siromaštvo i ratovi, a u svemu tome žene podnose najveći teret i trpe posledice”, naveo je on.

Kako je kazao Kovač, uprkos pravnoj osnovi žene još nisu dobile jednakost u mnogim našim konzervativnijim sredinama.

“Rušenje polnih stereotipa predstavlja zadatak svih segmenata društva, naročito obrazovanja”, istakao je on.

Dodaje da je nastavne sadržaje potrebno obogatiti doprinosima žena u značajnim istorijskim događajima jer žene nisu bile samo domaćice, već su imale aktivnu ulogu u društvenim procesima.

“Među brojnim primjerima pomenuo bih Dijanu Budisavljević, koja je organizovala akcije spasavanja srpske djece u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Slikarke Nadežda Petrović i Ana Marinković su prekinule karijeru u inostranstvu da bi u ratnim vremenima volontirale u bolnicama i liječile oboljele sunarodnike”, ispričao je on.

Među organizovanim akcijama potrebno je, kako on kaže, pomenuti proteste u Njujorku 8. marta 1908. godine, na kojima je 15.000 žena tražilo bolje radne uslove i pravo glasa.

“Pokret sufražetkinja, koji se zalagao za jednakost žena, bio je naročito aktivan u Ujedinjenom Kraljevstvu, a pripadnice ovog kontroverznog pokreta pribjegavale su radikalnim metodama kao što su vezivanje za pruge, razbijanje prozora i uništavanje umjetničkih djela, a tako je sufražetkinja Emili Dejvison iskočila pred kraljevskog konja prilikom konjskih trka i tom prilikom smrtno stradala”, rekao je Kovač.

Dodaje da je reakcija hapšenih sufražetkinja podrazumijevala štrajk glađu, što je prinudilo vlasti da ih hrane na silu.

“Borba za pravo glasa žena postojala je u Kraljevini Jugoslaviji, ali je tek Ustav Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1946. izjednačio polove u svim segmentima političkog i privrednog života”, naveo je on.

Ovaj profesor čvrsto vjeruje da je obilježavanje 8. marta koje se svodi na kupovinu poklona izgubilo smisao.

“Dan žena treba da bude prilika da se zapitamo dokle smo stigli u rušenju polnih stereotipa, ali i svih ostalih predrasuda, i koji je naš sljedeći korak”, zaključio je on.

Društvo

ON JE NAJBOLJI STUDENT društvenih nauka u Srpskoj! Luka ima PROSJEK 9,92

Kada je prije četiri godine napuštao svoje rodno mjesto Kočarim kod Višegrada, noseći u rusaku Vukovu diplomu i velike snove, Luka Marković nije ni slutio da će danas o njemu pričati cijela Republika Srpska.

Već dvije godine je stipendista Fondacije Milan Јelić, a krajem prošle godine proglašen je najboljim studentom društvenih nauka u Republici Srpskoj sa prosjekom ocjena 9,92.

Nastavi čitati

Društvo

AKCIJA U VIŠEGRADU! Spriječeno krijumčarenje 16 osoba

Pripadnici Granične policije spriječili su krijumčarenje ukupno 16 osoba afroazijskog porijekla na području opštine Višegrad, a u vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se četiri državljana BiH koji su migrante krijumčarili u putničkim vozilima.

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično đelo krijumčarenja osoba, o svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, prema čijoj naredbi su pomenuta lica uhapšena i protiv njih će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom đelu.

Prilikom pokušaja bijega od pripadnika Granične policije, jedno od vozila se prevrnulo i tom prilikom povrijeđen je vozač koji se sumnjiči za krijumčarenje, kao i tri osobe afroazijskog porijekla, kojima je ukazana medicinska pomoć u Domu zdravlja Višegrad, saopšteno je iz Granične policije.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Maroka, njih devet, i Afganistana, njih sedam.

Krijumčarenje migranata, pripadnici Granične policije spriječili su juče i u utorak, 21. marta.

O svemu su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH koji su preuzeli rad nad krijumčarenim migrantima.

Glas

Nastavi čitati

Društvo

SAVJET ZA ŠTAMPU “Izmjene Krivičnog zakonika narušavaju osnovne principe slobode izražavanja”

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje kleveta, čime se, kako navode iz Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH, direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.
​ -Upravni odbor Savjeta za štampu i onlajn medije u BiH upozorava nadležne da su predviđene izmjene Zakonika vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU – navode u Savjetu.Dodaju da BiH treba preduzeti konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad.

-U izmjenama je izostavljen pojam “javni interes” koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za štampane i online medije BiH.

Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika” navedeno je, između ostalog, u Članu 1 – Rad u interesu javnosti Kodeksa – napominju u Savjetu.

Dodaju da će enormno visoke kazne, koje su predviđene Nacrtom izmjena, kako navode u Savjetu, doprinijeti cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

Savjet za štampu i onlajn medije u BiH poziva sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije „da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon.”

Nastavi čitati

Aktuleno