Connect with us

Politika

Dan Republike čestitali KRIVIČNOM PRIJAVOM

Proslava 9. januara, Dana Republike, ni ove godine nije prošla bez oštrih poruka sarajevskih političara i dijela javnosti u Federaciji BiH upućenih zvaničnicima iz Srpske, koji bi se ovaj put mogli naći i pred Tužilaštvom BiH zbog navodnog podrivanja suvereniteta BiH.

Tako bar piše u krivičnoj prijavi koju je više od 10 boračkih udruženja, civilnih društava i nevladinih organizacija iz Federacije podnijelo Tužilaštvu BiH protiv Republike Srpske, gradova Istočno Sarajevo i Banjaluke, predsjednika Srpske Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, zbog obilježavanja 9. januara.

Navodi u prijavi
Prijavu su, kako navode, podnijeli protiv onih koji ne poštuju odluke pravosudnih organa u BiH.

– Odgovornost Milorada Dodika proističe iz činjenice što on kao lice koje je obavljao i obavlja bitne državničke funkcije organizovao i učestvovao u neustavnom obilježavanju Dana Republike Srpske. Imenovani svakodnevno veliča osuđene ratne zločince, posebno Radovana Karadžića i Ratka Mladića, što je sudu dobro poznato. Imenovani svakodnevno, javno, putem medija poziva na osamostaljenje Republike Srpske, čime podriva teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Imenovani je inicijator donošenja neustavnih zakona Republike Srpske, čime podriva suverenitet BiH – navodi se u krivičnoj prijavi ovih udruženja.

Dodaje se da je Dodik direktni organizator obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara ove godine i organizator da se taj dan ubuduće organizuje širom Republike Srpske.

– Znači da nema namjeru prestati sa neustavnim djelovanjem – piše, između ostalog, u krivičnoj prijavi.

Reagujući na krivične prijave, Dodik je poručio da ga one ne interesuju jer su mu važniji „uspjesi koje ostvaruje Srpska, koja je, za razliku od FBiH, formirala institucije, usvojila budžet, te planira da dalje rješava pitanja izgradnje auto-puteva, gasovoda i bolnica“.

– Važniji su uspjesi koje mi ostvarujemo nego da li će neki tamo iz sujete ili mržnje nešto učiniti. Neka rade šta hoće. Oni smatraju da se to nama treba zabraniti i u tome je problem, ja njima ništa ne zabranjujem – istakao je Dodik.

Rezervni datum

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, krivičnu prijavu je nazvao političkim idiotizmom i istorijskim nepoznavanjem činjenica.

Svakodnevnim najavama krivičnih prijava samo nas tjeraju dalje od ove države za koju nas uvjeravaju da podjednako pripada svima nama, a kristalno je jasno da su njihove namjere potpuno drugačije. Ako ćemo već da se vodimo ovim reciprocitetom, i mi smo ti koji treba da podnosimo krivične prijave protiv onih koji neki drugi, za njih važan datum, kao što je npr. 1. mart, proslavljaju kako žele, jer očigledno je to u ovoj zemlji krivična odgovornost – kaže Stanivuković.

Dodaje da, s obzirom da političko Sarajevo poziva Republiku Srpsku da za Dan Republike pronađe neki drugi datum za proslavu, i on poziva njih da i oni za 1. mart pronađu rezervni datum.

– Bez obzira na sve, mi ćemo ime naše Republike Srpske i dalje izgovarati punim imenom, slaviti je svakoga dana, a posebno 9. januara, i voljeti cijelim bićem, ma koliko god to nekome smetalo i kolika god cijena toga bila – poručio je Stanivuković.

“Nema krivične odgovornosti”
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i banjalučki advokat, Milan Petković ističe da ne postoji krivična odgovornost niti nosioca vlasti u Republici Srpskoj niti određenih pravnih lica zbog obilježavanja Dana Republike.

On kaže da Ustavni sud BiH jeste oglasio neustavnim Zakon o Danu Republike, ali da to ne znači da Vlada Srpske ne može da donese određenu odluku o proslavi.

– Dakle, tu se govori o neustavnosti zakona, ali na drugoj strani, ako Vlada Srpske donese određenu odluku o proslavi ili ako se taj dan proslavlja mimo zakona, onda niko ne može da snosi zato krivičnu odgovornost

Govoreći o navodima kako Republika Srpska ne izvršava sudske odluke, u konkretnom slučaju kada je riječ o proslavi Dana Republike, Petković ističe da Ustavni sud BiH ne može da zabrani obilježavanje i proslavljanje dana Republike Srpske.

– Kada govorimo o neizvršenju, to je posebno krivično djelo, kada postoji neki nalog da se nešto izvrši, ali ovdje Ustavni sud nije naložio niti može da zabrani obilježavanje i proslavljanje Dana Republike. Mi Dan Republike možemo da proslavljamo, teoretski, čak i kada nemamo zakon, tako da ne možemo govoriti o bilo kakvoj krivičnoj odgovornosti – ističe Petković.

Proslava i bez zakona
On podsjeća da je Evropski sud za ljudska prava oglasio da Izborni zakon BiH nije u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, pa niko ne snosi krivičnu odgovornost što se organizuju izbori u BiH.

Petković ističe da se izbori i dalje održavaju po tom Izbornom zakonu, jer u međuvremenu nije donesen novi.

– Dakle, isto tako mi ne poštujemo odluke Evropskog suda. Ko tu snosi krivičnu odgovornost? Naravno, ne snosi niko. Tako i za proslavu Dana Republike ne može niko da snosi odgovornost – objašnjava Petković.

To što neki zakon nije ustavan, dodaje on, to je zadatak za parlament da donese novi zakon. Petković ističe da se može imati period pravnog vakuma kada nema zakona, ali to ne sprečava da se proslavlja Dan Republiken, jer se taj dan može proslavljati i bez zakona.

PODRŠKA TUŽILAŠTVU BIH
Podršku Tužilaštvu BiH u procesuiranju onih koji su organizovali proslavu Dana Republike među prvima je dao Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.
On je obećao da će dati punu podršku Tužilaštvu BiH u procesuiranju parade, kako je rekao, „povodom neustavnog Dana Republike Srpske“. Šmit je za njemački “Taggeschau.de” rekao kako vjeruje da međunarodna zajednica, „prije svega Evropska unija, trebaju zaustaviti secesionističke tendencije“.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno