Connect with us

Izbori 2022.

Danas protest opozicije u Banjaluci

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj najavili su danas mirnu protestnu šetnju u Banjaluci zbog, kako su naveli, izborne kradje na opštim izborima održanim u nedjelju.

„U četvrtak je narodni protest, mirna šetnja od Parka ‘Mladen Stojanović’ do Trga Krajine. Hoćemo na miran način da pokažemo da ne pristajemo na izbornu krađu i prekrajanje izborne volje građana“, rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), Branislav Borenović.

Predstavnici opozicije su saopštili da od Centralne izborne komisije (CIK) BiH traže ponovno brojanje glasova u cijeloj Republici Srpskoj i to i za predsednika Republike Srpske, i za Predstavnički dom parlamenta BiH i Narodnu skupštinu RS.

„Potpuno je jasno da se radi o prekrajanju izborne volje, posebno na izborima za predsjednika RS. Tu ima 35.000 nevažećih glasačkih listića, više od 20.000 glasova razlike je za (kandidata SNSD Milorada) Dodika u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, na desetine glasačkim mjesta gde naša kandidatkinja Jelena Trivić ima nula glasova, što je potpuno nerealno“, rekao je Borenović.

Po njegovim riječima, „izborna krađa je ogromna“: od 70 hiljada do 100 hiljada glasova.

 

Kandidatkinja opozicije za predsednicu RS, Jelena Trivić, izjavila je da nije pokradena ona, već narodna izborna volja i da neće da čestita onima koji su pokrali izbore.

Dodala je da je pojedinim opozicionim članovima biračkih odbora prećeno, a da pojedini su i maltretirani.

Komentarišući objavljeni video-snimak iz Doboja, gde batinaši sa jednog biračkog mesta isteruju posmatrače opozicije, ona je navela da zbog „mladića, opozicionog posmatrača koji je svojim telom od batinaša štitio izbornu volju građana, ona ne sme odustati“.

Predstavnici opozicije istakli su da su spremni da „idu do kraja“, jer „slobodna volja građana nije poštovana“.

„Zapisnici s glasačkih mesta se ne slažu sa stanjem u vrećama. Tražimo od CIK-a da se utvrdi ponovno brojanje glasova u celoj RS kako bismo utvrdili da li se zapisnici slažu s vrećama, bez obzira da li su potpisani. Proces brojanja sumnjiv i netransparentan“, kazao je zamjenik predsednika SDS, Milan Radović.

Minja Savanović, iz Pokreta za pravdu i red, istakao je da se „krađa izbora desila u celoj RS“, a da je najgore u Doboju i Zvorniku, gde je „ogromna izborna krađa, uz pomoć sumnjivih osoba“ dovedenih da kontrolišu izborni proces u korist vladajuće SNSD.

On je naveo da su posmatrači opozicionih stranaka u nedelju obaveštavali policiju o tome i telefonom pozivali CIK BIH gde niko nije odgovarao na te pozive.

(Beta)

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno