Connect with us

Društvo

Danas se navršilo 17 godina od smrti Slobodana Miloševića

Danas se navršilo 17 godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije i lidera Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

Milošević /64/ je umro 11. marta 2006. godine od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka, ne dočekavši presudu.

Početak Miloševićeve dugogodišnje političke karijere vezuje sa govor 28. juna 1989. godine na Gazimestanu, na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Milošević je na prvim višestranačkim izborima u Srbiji poslije Drugog svjetskog rata u decembru 1990. godine izabran za predsjednika Srbije. Iste godine izabran je za prvog predsjednika SPS-a, na čijem čelu je bio do smrti.

Na prijevremenim izborima u decembru 1992. ponovo je izabran za predsjednika Srbije, a od 1997. godine do oktobra 2000. godine bio je predsjednik SR Jugoslavije.

Predvodio je delegaciju u kojoj su bila po tri člana iz SR Jugoslavije i Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu u novembru 1995. godine, kada je parafirao Sporazum o miru u BiH, poznat kao Dejtonski sporazum, koji je, zatim, potpisan decembra 1995. godine u Parizu.

NJegova vladavina je završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije /DOS/ Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Poslije pobjede DOS-a na izborima 24. septembra 2000. godine, ne želeći da prizna poraz, Milošević je izazvao postizbornu krizu koja je zaprijetila građanskim ratom u Srbiji, ali je okončana 5. oktobra poslije masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Zbog zločina tokom sukoba na Kosovu, Haški tribunal je protiv Miloševića podigao optužnicu 27. maja 1999. godine, tokom bombardovanja SR Jugoslavije i Srbije, a zbog zločina u Hrvatskoj 9. oktobra 2001. godine, te 23. novembra iste godine i zbog zločina nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Uhapšen je 1. aprila 2001. godine zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina, a izručen Haškom tribunalu 28. juna te godine.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine, više puta je prekidano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Trajalo je četiri godine, a okončano je njegovom smrću.

Pošto beogradske i državne vlasti Srbije nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri SPS-a da Milošević bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće supruge Mirjane Marković u Požarevcu

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno