Connect with us

Politika

DAVOR PRANJIĆ – ljekar, potpredsjednik, pedagog i demagog PODRŽAVA UKIDANJE SLOBODE GOVORA

Davor Pranjić, potpredsjednik Republike Srpske iz hrvatskog naroda podržao je juče Zakon o zaštiti od klevete.

Iako je prvo rekao da ne želi da raspravlja ili tumači Zakon koji nije još prošao skupštinsku proceduru, ipak je dao svoj sud o novinarstvu, pojašnjavajući novinarima u Republici Srpskoj da je zakon dobar i po njih.

Ocijenio je da od njega ne treba da strahuju oni koji profesionalno rade svoj posao.

Njegova ocjena je na prvu i tačna. No, potpredsjednik nije uzeo ni u razmatranje opasku novinarke na konferenciji za medije koja ga je upitala: ko nam garantuje i zakonsko poštovanje prava na izražavanje i primjenu zakona u uslovima kada je i pravosudni sistem pod kontrolom istih onih koji zakon predlažu i usvajaju.

Profesionalnost.

Ključna riječ za shvatanje problema s kojim se mediji suočavaju.

Pranjić, potpredsjednik Republike Srpske koji je, eto, prvi mimo ešalona vlasti podržao zakon, nije ga ni pročitao. Ne samo da nije zakon vidio, odnosno nacrt/ prijedlog, već izgleda ni tekstove koji se posljednjih mjesec dana provlače na istu temu: sloboda govora, ne samo u javnom prostoru, već i u privatnom.

Tako, na primjer, zakonski je uređena i doza „klevetanja“ uz jutarnju kafu ili neobavezno druženje u večernjim satima, na slavi, krštenju ili bilo čemu drugome.

Hipotetički, što ne znači i nerealno, za par mjeseci okupi se rodbina i komšiluk na krsnoj slavi.

Komšija kaže: ovaj je ovakav ili onakav, onaj tamo koji je „onakav“, to čuje i tužba. Kleveta, plus subjektivni osjećaj da je neko povrijeđen vrijednosnim sudom ili ocjenom, osam hiljada maraka.

Pomenuti zakon, protiv kojeg se novinari bore, apsolutno nije ograničen samo na njih. Ograničen je na sve u Republici Srpskoj. I na komšije i članove porodice i poznanike, koji se mogu smatrati oklevetanim. Sa samo jednim razlikom. Ako ste novinar ili je pomenuta „kleveta“ rečena javno – finansijsko plaćanje je veće.

Poenta novog zakona nije samo disciplinovanje javno izrečenog. Ovo je disciplinovanje svih.

Priča iz novinarskog članka, stav komentatora ili kolumniste, tako se prenosi na stav i izrečen na pomenutoj kafi ili slavi.
Sloboda govora je zagarantovana svima i spada u osnovna ljudska prava. Zakonom koji je u proceduri, osnovno ljudsko pravo postaje normirano i kažnjivo.

Pored svega, da se ne osvrćemo ni na napade na novinare u Banjaluci, koji ovih dana potresaju i novinarsku zajednicu i onaj dio javnosti koji tumači pravna akta znajući da se zakon ne odnosi samo na novinare, Pranjić koji je sintagma za gomilu sličnih ne naglašava ni selektivni rad svih onih koji se navodno, zalažu za osnovne ljudske, pa i evropske vrijednosti.

Evropska zajednica, unija, nije uložila nijedan napor da kaže: ovo nije demoratski ili krše se osnovna ljudska prava!

Štaviše, oni su najavu pomenutog zakona dočekali „osvještavajući“ građane sarajevskog kantona o prednostima turizma.

Isti ovi koji taj dan pričaju o bakarnim džezvama i ćilimu na Čaršiji, da je ne daj Bože osvanuo bilo kakav grafit u Banjaluci sa bilo kakvim sadržajem za koji bi oni ocijenili da je „neprimjeren“, vratili bi se na posao nakon što posrču kafu i napisali par oštrih protestnih pisama, oštrih nota ili povukli nekakvu „crnu listu“.

Vrijednosna ocjena na fasadi na Starčevici – živio general Mladić – digla bi na noge predstavnike evropske unije , međunarodnih organizacija i slično jer bi bila riječ, kako pišu u saopštenjima koja šalju obilato o „raspirivanju nacionalne mržnje“, „netoleranciji“, uz gomilu dobro poznatih floskula i na kraju bi nas pozvali na dijalog.

Iako bi grafit na fasadi bio djelo pojedinca koji ima stav i sprej, bilo bi mnogo više reakcija, nego na stav pojedinaca koja uobličava javni i privatni diskurs svih građana RS.

I šta reći, kada svi koji bi trebali govoriti – ćute?

„Spodobe“, ocjena je predsjednika Republike Srpske.

Dok nije usvojen zakon, te dok nije postalo skupo, spodobe će moći reći ono što građani Republike Srpske i čitaju.

Tako i Pranjić, teoretičar novinarstva i vremena, može kvalifikovati ko je profesionalac u novinarstvu, a ko nije.

Doktore, da niste pobrkali operacioni sto da možda ne vadite zdrav organ?

Nađa Diklić

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno