Connect with us

Svijet

Demonstranti od vlade traže da prekine sa isporukom oružja Ukrajini

Hiljade protivladinih demonstranata okupili su se juče u češkoj prestolnici, nezadovoljne visokom inflacijom.

Događaj na praškom Vaclavskom trgu organizovala je nova politička stranka Zakon, poštovanje, stručnost (PRO), a sam skup je nosio naziv “Češka protiv siromaštva” , prenosi Vašington Post.

Dok su učesnici pozivali koalicionu vladu da podnese ostavku, čelnik stranke Jindrih Rajchl je poručio da žele “vladu koja će pre svega brinuti o interesima čeških građana”.

– Skupili smo se danas kako bismo izrazili revolt protiv siromaštva – rekao je okupljenom mnoštvu Rajchl.

Okupljeni su zahtevali od čeških vlasti da prekinu da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, koja se suočava s ruskom invazijom.

Stranka PRO krivi Evropsku uniju za skok cena energije.

Inflacija u Češkoj u februaruje blago pala na 16.7% sa 17.5%, koliko je iznosila mesec dana ranije. Ukrajina je bila ključno pitanje na današnjim protestima, a okupljena masa je pozivala na miran završetak rata.

Neki ljudi su na torbama imali slovo “Z”, simbol ruske vojske.

“Zaustavite rat, zaustavite NATO”, uzvikivali su. Češka je nakon početka ruske invazije prošle godine snažno poduprla vladu u Kijevu. Počela je da snabdeva ukrajinsku vojsku oružjem te je primila pola miliona ratnih izbeglica.

Češki mediji javili da je jedan demonstrant megafonom pozvao mnoštvo da strgne ukrajinsku zastavu koja je vijorila na zgradi Nacionalnog muzeja.

Protivnici vlade Petra Fiale tvrde da se on više bavi Ukrajinom nego svojim vlastitim narodom, prenosi Telegraf.

Svijet

ISPUNJENO OBEĆANJE! Njemački tenkovi stigli u Ukrajinu

Tenkovi Leopard 2, njih 18, koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, rekao je danas bezbjednosni izvor potvrdivši izvještaj lista Špigel.

Njemačka je u januaru pristala da pošalje tenkove, koje smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, prevladavši sumnje u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu, koji drži da je ono ključno za pobjedu nad Rusijom, ali Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu su stigli 40 njemačkih borbenih vozila pješadije Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.

Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za vozila Marder nekoliko sedmica na poligonima u Minsteru i Bergenu na sjeveru Njemačke. Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Index.hr

Nastavi čitati

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Aktuleno