Connect with us

Hronika

DETALJI AKCIJE “TRANSPORTER”! Policajci prevozili drogu i štitili narkobosa od istrage

Pripadnici MUP Republike Srpske, koji su u srijedu uhapšeni u nastavku akcije “Transporter”, imali su ulogu da prevoze drogu za Bojana Cvijetića i da ga štite od istrage i hapšenja.

Kako nezvanično saznaje Srpskainfo, u nastavku akcije ponovo je uhapšen Bojan Cvijetić. On je označen kao vođa jedne od najvećih kriminalnih grupa u BiH koja se bavi prodajom droge.

Osim Cvijetića, u srijedu su u hapšeni i bivši inspektori u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske Mladen Milovanović i Predrag Vatreš, zatim bivši šef Odsjeka za krađe vozila Predrag Vukašinović. Lisice na ruke su stavljeni i pripadnicima MUP Srpske Danijelu Kovačiću i Milanu Vućiću.

I ranije privođeni zbog narkotika
Izvor Srpskainfo je pojasnio da su ovom istragom obuhvaćeni i Aleksandar Nikolić i Predrag Dukić.

Isti izvor pojašnjava da je većina uhapšenih i ranije privođena zbog prodaje narkotika, a policajci su uhapšeni zbog saradnje sa Cvijetićem, Nikolićem i Dukićem.

– Bojan Cvijetić je bio organizator kriminalne grupe zajedno s Aleksandrom Nikolićem. Oni su se bavili krijumčarenjem velikih količina narkotika u BiH, ali i daljim krijumčarenjem prema zemljama Evropske unije – ističe sagovornik.

Prema njegovim riječima, u prevozu i prodaji narkotika pomagali su mu policajci Milovanović i Predrag Vatreš.

Podsjetimo, Milovanović i Predrag Vatreš prvi put su uhapšeni u akciji MUP Srpske u centru Banjaluke, zbog pomaganja Milošu Božoviću pripadniku Škaljarskog klana, za kojim je u to vrijeme bila raspisana Interpolova potjernica zbog ubistva. Tada je s njima uhapšena i njihova koleginica Gorana Rečević. Oni su osumnjičeni da su službenim policijskim vozilima prevozili Božovića po cijeloj BiH i pomagali mu da izbjegne hapšenje.

Ovim novim izvještajem precizirana je i uloga Petra Dukića i ostalih policajaca.

Petar Dukić je takođe bio organizator kriminalne grupe koja se bavila prodajom narkotika, a povezivali su se i s krađama automobila. On je takođe sarađivao s policajcima koji su mu pomagali u njegovim nelegalnim poslovima.

– Dukić je sarađivao s Milovanovićem, ali i sa Kovačićem, Vukašinovićem i Vučićem. Njihova uloga je bila da štite Dukića, da ne bude uhapšen – ističe sagovornik Srpskainfo.

Policajac oslovljavao kriminalca sa “šefe”
On pojašnjava da za sada nije utvrđeno da su pomenuta trojica policajaca prodavala drogu, ali su utvrđene druge njihove kriminalne radnje.

– Radeći na istragama i prijavama, ukoliko bi naišli da se spominje Dukić, preduzimali su sve kako bi ga zaštitili od krivične odgovornosti – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Podsjetimo, nedavno su ekskluzivno objavljeni detalji prepiske između Milovanovića i Dukića, u kojoj se spominju i ostali policajci. Radi se o prepisci preko “Skaj” aplikacije, a Milovanović ga tom prilikom oslovljavao sa “šefe”.

Tada su se dopisivali oko krađe skupocjenog „audija“ u Sarajevu, koji je zatim prevezen u Banjaluku. Sumnjalo se da iza krađe stoji upravo Dukić. On mu je tada u porukama opisivao kako teče istraga u ovom slučaju i obećavao mu pomoć.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da je i u ovom novom slučaju aplikacija “Skaj” bila polazna osnova za rad.

– Inspektori su dalje preduzimali razne radnje u ovom slučaju i prikupljali dokaze te došli do podataka da pojedine njihove kolege sarađuju s kriminalcima – kaže pomenuti izvor.

Kako je ranije objavljeno, akcija “Transporter” je jedna od najvećih akcija u BiH u borbi protiv trgovine drogom i izvedena je sredinom novembra 2021. godine. Tada je uhapšeno 10 osoba i oduzeto više od 300 kilograma marihuane, više od 10 skupocjenih automobila i brojni drugi dokazi. Tom prilikom, između ostalih, uhapšeni su Cvijetić, Dukić i Milovanović.

Istragom je utvrđeno da su prodali ogromne količine droge, a zatim zarađeni novac pustili u legalne tokove. Nakon toga je uslijedila finansijska istraga i osumnjičenim je blokirana imovina vrijedna oko 22 miliona maraka.

Suspenzija
U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske su rekli da su uhapšeni danas sprovedeni u tužilaštvu BiH na saslušanje. Nakon saslušanja, postupajući tužilac će donijeti odluku o prijedlogu pritvora za njih.

– Protiv njih će biti dostavljen izvještaj zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i sprečavanja dokazivanja – rekla je portparol MUP Srpske Mirna Miljanović.

Ona je dodala da će, imajući u vidu da se među uhapšenima nalaze i dva policijska službenika D.K. i M.V, oni biti suspendovani, a protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

Srpskainfo

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno