Connect with us

Hronika

Detalji optužnice! Prijeti mu 15 godina robije i mora da vrati 335.000 KM

Reklamni prostor


Nekadašenjeg direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislava Zeljkovića optužnica tereti da je budžet Srpske oštetio za više od 1,3 miliona maraka, potvrđeno je “Nezavisnim novinama“.
“Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada isti prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, najgrublje zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta”, naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.

Na taj način je, kako ga terete, za sebe i druge pribavio imovinsku korist na štetu budžeta Srpske u iznosu većem od 1,3 miliona KM.

Kako ističu iz Tužilaštva, nakon provedene vrlo složene istrage, Tužilaštvo je na osnovu pribavljenih više od 2.000 materijalnih dokaza, saslušanja više od stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijkih vještačenja, te brojnih drugih dokaza utvrdilo ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih.

“O tome govori i podatak da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553,49 odsto, medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 odsto , a termalnih kamera za 198,30 odsto”, naveli su iz Tužilaštva.

Kako dodaju, nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta sprovodio po prethodnom dogovoru sa drugim optuženima, Zeljković je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i firmi “Travel 4 fun” od 578.780,32 KM, Slavku Bojiću i “Procontrolu” od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i “Sineks laboratoriji” od 28.700 KM.

“Optužnicom je predloženo da se od ovih lica oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da se Zeljkoviću izrekne zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti i to zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama, javnim preduzećima ili bilo kojim drugim ustanovama kojima je na osnovu zakona ili drugog propisa donesenog na osnovu zakona povjereno vršenje javnih ovlaštenja u maksimalnom trajanju od deset godina”, ističu iz Tužilaštva.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala podiglo je optužnicu protiv Zeljkovića zbog produžene zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, te primanja mita i nesavjesnog rada u službi.

Protiv direktora preduzeća “Procontrol” Slavka Bojića optužnica je podignuta zbog pomaganja u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja, te zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Bivšeg direktora firme “Sineks laboratorija” Sanija Crljića terete za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja ili ovlašćenja, a direktora firme “Travel 4 fun” Sašu Markovića za davanje mita i zloupotrebu u postupku javne nabavke.

Direktora firme “Promeding” Laktaši Dragana Dubravca terete za produženu zloupotrebu u postupku javne nabavke.

Hronika

Vozilo Hitne pomoći udarilo auto koje je “odjetjelo” na pješačko ostrvo

Reklamni prostor


Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas oko 17 časova kod jednog marketa u Kragujevcu.

Naime, u nezgodi u kojoj su pokošena dva pješaka, učestvovali su vozilo hitne pomoći i automobil „alfa romeo“, piše @ucentar.rs.

Na putu su vidni tragovi krvi, a povrijeđeni su prevezeni u UKC u Kragujevcu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Prema pisanju portala iKragujevac, vozilo Hitne pomoći pod intervencijom, udarilo je u drugo vozilo koje je “odletjelo“ na pješačko ostrvo i tom prilikom oborilo nekoliko pješaka.

Njihovo stanje za sada nije poznato.

Nastavi čitati

Hronika

PRESUDA BIVŠEM DIREKTORU UIO! Čauševiću za primanje mita 5,5 godina zatvora

Reklamni prostor

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je osudilo Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje na 5,5 godina zatvora za prvu tačku optužnice Tužilaštva BiH kojom se teretio za primanje mita.

U prvostepenoj presudi za ovu tačku dobio je ukupno četiri godine, čime mu je sada pravosnažno ova kazna povećana.

Kada je u pitanju druga tačka optužnice za krivično djelo pranja novca, presuda je ukinuta kako bi se pred Apelacionim vijećem utvrdilo koja imovina će se oduzeti od Čausevica s obzirom da su neke nekretnine pripadale supruzi i maloljetnom djetetu.

Pravosnažnom presudom, Anes Sadiković, kojem se sudilo s Čauševićem, osuđen je na dvije godine zatvora.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije. U septembru 2014. je pušten iz pritvora, ali su mu određene pojedine mjere zabrane.

Nastavi čitati

Hronika

Prijeti mu do 10 godina robije: Novitović prebačen u Okružni sud u Banjaluci

Reklamni prostor


Milan Novitović v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS prebačen je u Okružni sud u Banjaluci koji će nakon saslušanja osumnjičenog donijeti konačnu odluku po zahtjevu Republičkog javnog tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je danas sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Milana Novitovića, v.d. direktora u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske, zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Republički javni tužilac mjeru pritvora predložio je zbog okolnosti koje upućuju na bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, korištenjem svog službenog položaja i funkcije koju obavlja, mogao preduzeti radnje kojima bi ometao krivični postupak uticajem na svjedoke u cilju prilagođavanja njihovih iskaza interesima svoje odbrane, a sve u namjeri da izbjegne ili umanji svoju krivičnu odgovornost.

Mjeru pritvora tužilac je predložio i zbog težine krivičnog djela, odnosno činjenice da se istom na teret stavlja kvalifikovani oblik krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja za koje je propisana kazna zatvora od jedne do deset godina.

Novitović je uhapšen u ponedjeljak, a tokom istrage pretresene su i prostorije civilne zaštite u zgradi Vlade RS.

Nebojša Pantić, advokat Novitovića izjavio je ranije da se njegov branjenik tereti za nezakonito zapošljavanje Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS protiv koga je u međuvremenu podignuta optužnica zbog milionske zloupotrebe u postupcima javnih nabavki medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Izvor: Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno