Connect with us

Svijet

DETALJI PUTINOVE HAŠKE OPTUŽNICE: Mali Ukrajinci kao ratni siročići dobijali ruske papire

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Rusije.
Svjetski mediji otkrivaju detalje iz naloga, u kojima su navedeni veoma teški navodni zločini koji se, između ostalog, tiču i ukrajinske dece.

U jednom od slučajeva koje je otkrio “Amnesty international”, jedan 11-godišnjak navodno iz Marijupolja odvojen je od svoje majke prošlog aprila i od tada ju nije vidio.

Na hiljade mališana su, kako se navodi, odvedeni hiljadama kilometara daleko od svojih porodica i navodni im je zabranjeno im je da kontraktiraju s njima i “reedukovana” su kako bi postali proruski orijentisani, navela je Opservatorija za konflikte iz SAD.

Izvještaj UN iz novembra navodi da su djeca tada navodno smještana u ruske porodice i primoravana da traže rusko državljanstvo, koje su dobijala po ubrzanoj proceduri “kao siročići”.

U izvještajima UN i više organizacija za zaštitu ljudskih prava navodi se i da je postojala navodna razgranata mreža pritvorskih i zatvorskih ustanova, kao i konvoja kojima su civili sistematski primoravani da napuštaju svoje domove.

Osim djece, i stari i ljudi s invaliditetima bili su odvajani od porodica, a mnogi od pritvorenika mučeni batinama, strujom i prijetnjama egzekucijom, navodi se između ostalog u nalogu za Putinovo hapšenje, prenosi “Telegraf”.

Svijet

ISPUNJENO OBEĆANJE! Njemački tenkovi stigli u Ukrajinu

Tenkovi Leopard 2, njih 18, koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, rekao je danas bezbjednosni izvor potvrdivši izvještaj lista Špigel.

Njemačka je u januaru pristala da pošalje tenkove, koje smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, prevladavši sumnje u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu, koji drži da je ono ključno za pobjedu nad Rusijom, ali Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu su stigli 40 njemačkih borbenih vozila pješadije Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.

Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za vozila Marder nekoliko sedmica na poligonima u Minsteru i Bergenu na sjeveru Njemačke. Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Index.hr

Nastavi čitati

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Aktuleno