Connect with us

Politika

DETALJI SJEDNICE SENATA O SEBIJINOJ DIPLOMI! Evo šta slijedi

Akademska karijera direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović i dalje je pod lupom.

Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) konstatirano je da supruzi predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo nedostaje brojna dokumentacija koja bi potkrijepila tvrdnju da je njeno postdiplomsko obrazovanje uredno. Spisak nedostajuće dokumentacije je podugačak. Donosimo detalje sa sjednice Senata.

Detalji sa sjednice Senata: Zatražena dokumentacija
Senat je zatražio da Sebija Izetbegović u roku od 30 dana dostavi dokumentaciju, nakon čega će biti formirana nova komisija.

Ona će ponovo preispitati dokumentaciju, ali i nalaz inspekcije nakon nadzora na Medicinskom fakultetu krajem prošle godine.

Već je jedna ad hoc komisija dostavila svoj nalaz Senatu i zaključila kako je sa diplomom magisterija Sebije Izetbegović sve uredu.

Neki od članova komisije su njeni blisku saradnici. U komisiji su bili Nermina Babić, Mirza Dilić, Enra Suljić, Amela Džubur Alić i Taida Nakić.

Inspekcija je, pak, u zapisniku iznijela niz nepravilnosti i nelogičnosti, kao i nedostatak brojne dokumentacije.

Najšokantnije je to da je pod brojem dosjea Sebije Izetbegović upisan dr. Senad Sarić?!

Dosje Sebije Izetbegović, pod čijim je brojem zapravo zaveden dr. Senad Sarić
Iako kao članice komisije tvrde da je diploma Izetbegović uredu, Babić, Džubur-Alić i Nakić potpisale su inspekcijski zapisnik i nisu ga ničim osporile. Time je on postao javni dokument.

Popis položenih ispita na engleskom jeziku ispisan na reciklažnom papiru bez potpisa i pečata

Popis položenih ispita na engleskom jeziku ispisan na reciklažnom papiru bez potpisa i pečata
Na sjednici je, kako nam je rečeno, vođena žustra rasprava. Senatori su imali zamjerke na nalaz ad hoc komisije. Između ostalog, rečeno je kako se komisija poziva na inspekcijski nalaz iz 2021. godine, ali ne i na novi iz prošle godine.

Pitali su i da li bi procedura utvrđivanja ispranosti diplome trajala ovoliko da nije u pitanju tako moćna osoba poput Sebije Izetbegović.

Rektor Rifat Škrijelj obrazložio je trajanje procesa činjenicom da je u pitanju osjetljiv predmet i da se ne smiju dozvoliti proceduralne greške.

Nema je u matičnim knjigama
Konstatirano je i kako Izetbegović nije upisana u matične knjige postdiplomskog studija, da nema njenog zahtjeva kojim se traži nastavak studija.

Nema dokaza o provedenom postupku ekvivalencije, nema originalnog indexa iz Zagreba, kao ni potvrde tamošnjeg fakulteta o položenim ispitima.

Očekivano, Enra Suljić i dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac branile su nalaz komisije.

Sebija Izetbegović se za sada ne izjašnjava. Kako se čini, nema ni namjeru, iako je to od nje zatraženo. Nedavno se oglasila saopćenjem za javnost u kojem je ustvrdila da je njen akademski put uredan te je najavila tužbe protiv medija.

Nije prvi put da je prof. Izetbegović zaprijetila medijima. Isto je uradila nakon objavljivanja pisma anesteziologa s KCUS-a koji su se usprotivili korištenju malina respiratora.

Nameće se pitanje šta će se desiti ako nakon 30 dana ne bude dostavljena dokumentacija i ako se Izetbegović ne izjasni?

Nova komisija će, ipak, biti formirana i istraživat će sve okolnosti, dostupne dokumente i nalaz inspekcije o diplomi Sebije Izetbegović. Nezvanično, na čelu ove komisije trebao bi se naći dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović.

Dosadašnja praksa
Ako se ustanovi da je Sebija Izetbegović nelegalno stekla diplomu, UNSA ima mehanizme da joj oduzme akademsko zvanje.

Rektor Škrijelj je danas kazao kako je u toku proces donošenja novog Statuta Univerziteta. Novi statut bi trebao definirati i postupak oduzimanja nastavnog zvanja i poništenja diplome.

Ipak, treba podsjetiti da je Senat prošle godine po važećem Statutu oduzeo status vanrednog profesora na Stomatološkom fakultetu Ameli Sofić. Tokom tog procesa, jedino su bili protiv predstavnici KCUS-a i Medicinskog fakulteta. Inače, Sofić je ranije dobila otkaz na KCUS-u.

raport.ba

Politika

DODIK U ZVORNIKU! Počeo sastanak sa Ivanovićem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Zvorniku sa zamjenikom gradonačelnika Zvornika Bojanom Ivanovićem.
Ivanović je prije sastanka, koji je u toku, rekao Srni da će predsjednika Srpske upoznati o aktuelnim, kao i budućim projektima koji su od razvojnog interesa za područje grada Zvornika.

“Dodika ću upoznati o projektima izgradnje vodovoda `Zapad`, kojim će vodom biti snabdijevana naselja u zapadnom dijelu grada, kao i o izgradnji vodovoda u naseljima `Pilica-Lokanj`”, naveo je Ivanović.

On je istakao da će sa Dodikom razgovarati i o problemu plavljenja naselja Terminal u Karakaju prilikom povećanja vodostaja Drine, kao i mogućnostima izgradnje obaloutvrde u ovom priobalnom dijelu kako poplave ne bi ugrožavale ovo naselje.

Sastanku prisustvuje i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

SAMO PET MINISTARA koristi luksuzne apartmane Vlade RS

U luksuznim apartmanima u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci o trošku države trenutno boravi pet ministara iz kabineta premijera Radovana Viškovića.

Pravo na smještaj u udobnim apartmanima na Trgu Republike već nekoliko godina i mandata koriste lider Socijalističke partije i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i dugogodišnji ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Iz Službe za zajedničke poslove Vlade RS potvrđeno je za CAPITAL da je apartman nastavila da koristi i ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, kao i da su se u apartmane smjestili i novoimenovani ministar pravde Miloš Bukejlović i privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Interesantno je da je u apartmanu Vlade RS donedavno boravio i njegov sin Stefan Mitrović koji je direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi.

Da ne vole samo ministri luksuz o trošku države, pokazuje i osam pomoćnika ministara koji koriste apartmane Vlade RS.

To su pomoćnici ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoran Maletić i Milan Gavrić, zatim pomoćnici ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović i Vesna Vožni, potom pomoćnik ministra energetike i rudarstva Zoran Savić, finansija Stojan Krnjajić, porodice, omladine i sporta Mario Đuran, te uprave i lokalne samouprave Slavica Lukić.

Razdužili se
Pravo na korišćenje apartmana imaju funkcioneri, odnosno ministri, savjetnici, sekretari i direktori čije je mjesto stanovanja udaljeno više od 50 kilometara od Banjaluke.

Nakon što su im istekli mandati, apartmane su razdužili bivši ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, trgovine i turizma Suzana Gašić i privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

Pored ministara i pomoćnika, u apartmane su se smjestili i šef kabineta premijera Srpske Željko Đurić, zatim novi generalni sekretar Vlade RS Dalibor Panić, kao i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Darko Kovrlija.

Na besplatan luksuz nisu imuni ni direktori, pa su tako u apartmanima i direktor Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Stojan Vukalović, zatim direktor Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić, potom prvi čovjek Republičke uprave za inspekcijske poslove Milovan Krčo, kao i Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Iako u njemu ne provodi mnogo vremena, apartman od izgradnje Administrativnog centra Vlade RS koristi dugogodišnji savjetnik Milorada Dodika i bivši dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

CAPITAL

Nastavi čitati

Politika

ISLAMSKA ZAJEDNICA KAŽNJAVA IMAMA: Pokrenut disciplinski postupak zbog govora mržnje u Kozarcu

Islamska zajednica (IZ) u BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira Mahića, potvrđeno.
Imam Mahić je, podsjetimo, Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo. Kako nam je rečeno, IZ će se o ovom slučaju danas detaljno oglasiti.

Sporni govor je pod lupom i prijedorske policije, a koja radi na utvrđivanju odgovornosti imama.

– Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su, po saznanju o postojanju video snimka u kojem vjerski službenik iz Kozarca širi govor mržnje i iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, obavjestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor i u skladu s tim preduzimaju se mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog – rečeno je juče iz Policijske uprave Prijedor.

Nastavi čitati

Aktuleno