Connect with us

Politika

Dijelio novac udruženjima svojih PARTIJSKIH DRUGOVA

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske odlučilo je da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Duška Milunovića (Socijalistička partija) zbog nenamjenskog trošenja sredstava iz budžeta.

Kako Srpskainfo saznaje, na sjednici Predsjedništva BORS, koja je održana u ponedjeljak, za podnošenje krivične prijave glasalo je osam članova tog tijela, dok je šest bilo protiv.

Podsjećamo, skandalozne odluke Milunovića otkrila je Srpskainfo. On je novac iz budžeta, prikupljen po osnovu igara na sreću, umjesto boračkim organizacijama i onim udruženjima koja baštine tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata, dijelio i onima koji nemaju direktne veze s borcima! To znači da je novac išao i raznim sportskim, lovačkim i ribolovačkim udruženjima, te Crkvi, a u isto vrijeme bio, najblaže rečeno, štedljiv kad su u pitanju potrebe i zahtjevi boračkih organizacija.

Međutim, i među onim udruženjima koja su dobila novac, a koja „na prvu“ djeluju u redu, ipak nešto ne štima. Primjera radi, Milunović je udruženju „Eko Moštanica“ iz svoje Kozarske Dubice dao jednu od najvećih donacija od 10.000 KM. Projekat se zove „Razvijanje kulture sjećanja i pamćenja u vezi sa oslobodilačkim ratovima“.

To lijepo zvuči, ali nije navedeno da je predsjednik Skupštine udruženja „Eko Moštanica“ partijski drug ministra Milunovića – Živko Goga, odbornik Socijalističke parije u Skupštini opštine Kozarska Dubica!

Pozvali smo ga da nam konkretno objasni u koje svrhe je potrošeno 10.000 maraka, ali on to nije želio da kaže, te je u svemu vidio zavjeru protiv ministra Milunovića.

– Stvarno, na tu temu ne želim da razgovaram. Ja sam tu predsjednik Skupštine i ništa više. Imaju tamo predsjednik Upravnog odbora i… Nemojte od mene to tražiti – rekao nam je Goga.

Na naše pitanje može li se to raditi bez znanja predsjednika Skupštine, rekao je: „Postavljate mi neka pitanja, stvarno, niste vi tužilac!? Ništa, čujemo se, svako dobro.“

Takođe, potpisom Milunovića, u prošloj godini odobreno je 3.000 KM udruženju „Naša Sava“ iz Gradiške za projekat „Mi mislimo na vas“. Predstavnik udruženja Dario Lacković za Srpskainfo kaže da je novac iskorišten za obnovu i uređenje spomenika palim borcima. Spomenik se nalazi u Podgradcima.

I on je, u vrijeme dodjele sredstava, bio kadar SP, te kandidat te stranke za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ipak, Lacković tvrdi da više nije član te političke stranke.

– Bio jesam, više nisam član. Od prije možda par mjeseci – rekao nam je Dario Lacković.

PODIJELIO 443.000 KM
Kako je Srpskainfo objavila 14. februara, bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović (SP) prošle godine je podijelio čak 443.000 KM prikupljenih po osnovu igara na sreću.

Prema konačnom spisku, Fudbalski klub Kozara Donji Orlovci Prijedor dobio je 10.000 KM za izgradnju pomoćnog objekta na stadionu, Lovačko udruženje „Balj“ Kostajnica isto toliko za izgradnju lovačkog doma, Aero klub „Nemanja Goronja“ iz Banjaluke dobio je 5.000 KM za redovan rad, jedan od raftingaša iz „Tare“ dobio je 6.000 KM za kupovinu čamca. Lovačko društvo „Jelen“ iz Kozarske Dubice dobilo je 10.000 KM za izgradnju strelišta za građane, odnosno letećih meta – glinenih golubova.

Milunović nije želio da objasni svoje poteze, iako je u to vrijeme bio nadležan.

Politika

Nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

U Banjaluci je danas nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. Na sjednici će biti razmatran izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti, o radu i finansijskom poslovanju Komisije za 2021. godinu.

Na dnevnom redu je i izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2021. godinu, kao i prijedlog ovogodišnjeg budžeta ove komisije.

Narodna skupština razmatraće i izvještaje o radu Pravobranilaštva Republike Srpske, kao i Garantnog fonda Srpske za 2021. godinu, te Poseban izvještaj Ombudsmana za djecu – Pravo djeteta koje se nalazi u stanju socijalne potrebe na smještaj u ustanovu.

Na dnevnom redu su i izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Srpske za 2021. godinu i godišnji revizorski izvještaj za 2022. godinu.

Nastavi čitati

Politika

Možda bi gospodin Dodik trebalo da posluša zadnji hit Tejlor Svift

Marfi kaže da Dodik danas koristi populizam i ksenofobiju kako bi sprovodio svoje usko definisane interese.

Majkl Marfi, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, kazao je u intervjuu za “Nezavisne novine” da ne postoji nijedan razlog da građani Republike Srpske, i bilo ko u BiH, imaju strah od SAD ili da imaju nepovjerenje prema SAD.

Na pitanje o Miloradu Dodiku iz prošlosti, kada su ga mnogi ocijenili kao “dašak svježeg vjetra na Balkanu” , te gdje je pukao odnos sa njim, američki ambasador je odgovorio:

– Možda bi gospodin Dodik trebalo da posluša zadnji hit Tejlor Svift. Nekada davno gospodin Dodik, haj’mo ga nazvati originalni Dodik, bio je političar koji obećava. Bio je posvećen napretku i izgradnji pomirenja među ljudima. Želio je bolju budućnost za svoju zemlju i ljude koji u njoj žive. Taj čovjek se drastično promijenio. Danas on koristi populizam i ksenofobiju kako bi sprovodio svoje usko definisane interese, a RS poveo u pogrešnom smjeru. Ako ne vjerujete meni, pogledajte neke njegove citate. Ono što sad govori je na štetu RS i ljudi za koje tvrdi da ih predstavlja.

Marfi ističe da se politika SAD ne kreira na osnovu ponašanja jednog čovjeka, bilo da se radi o Banjaluci, Sarajevu ili Mostaru.

– Dodik negira postojanje Bosne i Hercegovine. Tvrdi da je Republika Srpska država, nešto odvojeno od BiH. Sve te stvari otežavaju Bosni i Hercegovini da postane članica Evropske unije na primjer. On negira genocid u Srebrenici, od građana RS pokušava da oduzme njihova temeljna prava i slobode, itd. Sve to radi on, a ne neki imaginarni neprijatelji – rekao je Marfi.

Smatra da ako biste obične ljude pitali šta je ono što njih muči, o čemu brinu, da oni žele vladavinu prava, bolje poslovno okruženje, nešto da se preduzme protiv rasta cijena komunalija i slično i žele da njihova djeca ostanu sa njima, a ne da svoju budućnost moraju graditi negdje drugdje, rekao je Marfi za Nezavisne novine.

Nastavi čitati

Politika

ZNAJU SE PRIORITETI Poslanici razmatraju budžet i plate funkcionera

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, osim budžeta za narednu godinu, razmatraće u srijedu i izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine kojima se onemogućuje povećanje plata izabranim i imenovanim funkcionerima na nivou BiH.

Ove izmjene zakona u proceduru je uputio Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, i to nakon što je Savjet ministara BiH povećao osnovicu za obračun plate sa 535 na 600 KM i na taj način značajno uvećao i primanja imenovanih i izabranih zvaničnika.

“Plate i naknade imenovanim i izabranim licima u institucijama Bosne i Hercegovine koja imaju koeficijent iznad osam obračunavaće se uz primjenu osnovice od 535 KM”, navodi se u izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Naime, Savjet ministara BiH povećanjem osnovice sa 535 na 600 KM najviše je povećao plate zvaničnika jer, primjera radi, čistačica će povećanjem osnovice dobiti platu veću za 78 KM, a ministar za čak 535 KM. Nakon te odluke Savjeta ministara BiH uslijedile su brojne kritike, a i sami ministri obećali su da će se odreći tih povećanih primanja. Ipak, Bećirović je odlučio da se to zakonski uredi tako da će poslanici na sjednici u srijedu razmatrati izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Kada je riječ o koeficijentima, u ovom trenutku koeficijent preko osam imaju predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući radnih komisija i klubova oba doma, kao i poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH. Osim njih, koeficijent preko osam imaju i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, ministri, kao i direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Osim izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, poslanici će razmatrati i budžet za narednu godinu koji je predložen u iznosu od 1.315.400.000 KM, a samo po osnovu plata budžet će biti uvećan za oko 156 miliona KM.

Nastavi čitati

Aktuleno