Connect with us

Politika

Dijelio novac udruženjima svojih PARTIJSKIH DRUGOVA

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske odlučilo je da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Duška Milunovića (Socijalistička partija) zbog nenamjenskog trošenja sredstava iz budžeta.

Kako Srpskainfo saznaje, na sjednici Predsjedništva BORS, koja je održana u ponedjeljak, za podnošenje krivične prijave glasalo je osam članova tog tijela, dok je šest bilo protiv.

Podsjećamo, skandalozne odluke Milunovića otkrila je Srpskainfo. On je novac iz budžeta, prikupljen po osnovu igara na sreću, umjesto boračkim organizacijama i onim udruženjima koja baštine tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata, dijelio i onima koji nemaju direktne veze s borcima! To znači da je novac išao i raznim sportskim, lovačkim i ribolovačkim udruženjima, te Crkvi, a u isto vrijeme bio, najblaže rečeno, štedljiv kad su u pitanju potrebe i zahtjevi boračkih organizacija.

Međutim, i među onim udruženjima koja su dobila novac, a koja „na prvu“ djeluju u redu, ipak nešto ne štima. Primjera radi, Milunović je udruženju „Eko Moštanica“ iz svoje Kozarske Dubice dao jednu od najvećih donacija od 10.000 KM. Projekat se zove „Razvijanje kulture sjećanja i pamćenja u vezi sa oslobodilačkim ratovima“.

To lijepo zvuči, ali nije navedeno da je predsjednik Skupštine udruženja „Eko Moštanica“ partijski drug ministra Milunovića – Živko Goga, odbornik Socijalističke parije u Skupštini opštine Kozarska Dubica!

Pozvali smo ga da nam konkretno objasni u koje svrhe je potrošeno 10.000 maraka, ali on to nije želio da kaže, te je u svemu vidio zavjeru protiv ministra Milunovića.

– Stvarno, na tu temu ne želim da razgovaram. Ja sam tu predsjednik Skupštine i ništa više. Imaju tamo predsjednik Upravnog odbora i… Nemojte od mene to tražiti – rekao nam je Goga.

Na naše pitanje može li se to raditi bez znanja predsjednika Skupštine, rekao je: „Postavljate mi neka pitanja, stvarno, niste vi tužilac!? Ništa, čujemo se, svako dobro.“

Takođe, potpisom Milunovića, u prošloj godini odobreno je 3.000 KM udruženju „Naša Sava“ iz Gradiške za projekat „Mi mislimo na vas“. Predstavnik udruženja Dario Lacković za Srpskainfo kaže da je novac iskorišten za obnovu i uređenje spomenika palim borcima. Spomenik se nalazi u Podgradcima.

I on je, u vrijeme dodjele sredstava, bio kadar SP, te kandidat te stranke za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ipak, Lacković tvrdi da više nije član te političke stranke.

– Bio jesam, više nisam član. Od prije možda par mjeseci – rekao nam je Dario Lacković.

PODIJELIO 443.000 KM
Kako je Srpskainfo objavila 14. februara, bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović (SP) prošle godine je podijelio čak 443.000 KM prikupljenih po osnovu igara na sreću.

Prema konačnom spisku, Fudbalski klub Kozara Donji Orlovci Prijedor dobio je 10.000 KM za izgradnju pomoćnog objekta na stadionu, Lovačko udruženje „Balj“ Kostajnica isto toliko za izgradnju lovačkog doma, Aero klub „Nemanja Goronja“ iz Banjaluke dobio je 5.000 KM za redovan rad, jedan od raftingaša iz „Tare“ dobio je 6.000 KM za kupovinu čamca. Lovačko društvo „Jelen“ iz Kozarske Dubice dobilo je 10.000 KM za izgradnju strelišta za građane, odnosno letećih meta – glinenih golubova.

Milunović nije želio da objasni svoje poteze, iako je u to vrijeme bio nadležan.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno