Connect with us

Svijet

DIREKTORICA MONSTRUM PROGLAŠENA KRIVOM! Silovala dvije učenice

Bivša direktorica jevrejske ženske škole Adass Israel School u Australiji proglašena je krivom za seksualno zlostavljanje dvije sestre koje su bile učenice njene škole.
Malka Lajfer (56), nekadašnja čelnica jevrejske ortodoksne škole za djevojčice, osuđena je po 18 tačaka optužnice, uključujući i silovanje sestara Dasi Erlih i Eli Saper, piše Sky News.

Lajfer je oslobođena devet optužbi, što uključuje i pet optužbi koje su se odnosile na seksualno zlostavljanje Nikol Mejer, treće sestre silovanih učenica.

Na sudu je rečeno da je ona zlostavljala Erlih i Saper između 2003. i 2007. U školi u Melburnu. Osim što je bila direktorica, Lajfer je bila i jedna od istaknutijih ličnosti u jevrejskoj zajednici u Melburnu.

Tužilac je rekao da je ona imala seksualne sklonosti prema tinejdžerkama i da je iskorištavala njihovu ranjivost i neznanje o seksualnim pitanjima te svoj autoritet.

Optužbe protiv bivše direktorice su se prvi put pojavile 2008. nakon što se vratila u svoju domovinu Izrael. Leifer se borila protiv svog izručenja Australiji, ali je 2021. vraćena u Melburn. U februaru je počelo suđenje, a ona se izjasnila da nije kriva po svih 27 tačaka optužnice.

Tokom suđenja rečeno je da su zlostavljane sestre odrastale izolovane u ortodoksnoj jevrejskoj zajednici te da nisu imale nikakav polni odgoj. Djevojčice su kada je Leifer 2001. počela predavati u školi imale oko 12, 14 i 16 godina. Premda za to nije osuđena, na sudu se moglo čuti da je Leifer zlostavljala Meyer dok su dijelile krevet u školskom kampu.

Erlih je rekla poroti da je pokušavala uspostaviti odnos s drugom nastavnicom kako bi pitala šta Lajfer radi, ali da ju je ona obeshrabrila.

“Lajfer mi je rekla da nije zdravo da komuniciram s još jednom nastavnicom uz nju i da nije dobro imati više od jednog mentora”, rekla je Erlih na sudu, prenosi Index.hr.

Mejer je novinarima ispred suda rekla da je osuđujuća presuda za Lajfer sve što su ikada željeli.

“Otkako smo započeli ovu bitku, i policiji dali izjave 2011, čuti da je Lajfer kriva nakon toliko godina znači puno. Tolike smo se godine borili da to dokažemo”, kazala je ona.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno