Connect with us

Politika

DIZANJE TENZIJA Kavazovićev poziv na oružje šokirao i Bošnjake

Ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića izazvala je najoštrije osude u javnosti, a osim Srba i Hrvata Kavazovićev poziv “na oružje” zgrozio je i pojedine bošnjačke intelektualce.

Nakon što je reis IZ u BiH, prilikom gostovanja na MTV “Igman”, između ostalog poručio Bošnjacima da “ukoliko institucije BiH padnu moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, svi najviši zvaničnici Republike Srpske osudili su Kavazovićev govor.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Kavazović “uspješno mijenja posrnulog Bakira Izetbegovića”, koji je, prema njegovim riječima, za svaki politički problem u BiH imao “spremnu vrstu naoružanja”.

Problem je što je Kavazović na čelu vjerske zajednice, koja bi trebalo da promoviše mir i toleranciju. Reisu Islamske zajednice u BiH poručio bih da se skloni iz dvorišta politike i naoruža ljubavlju, tolerancijom i lijepim riječima – istakao je Dodik.

rpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je za Srnu da je za svaku osudu ratnohuškačka retorika poglavara Islamske zajednice u BiH.

– Ne mogu vjerovati da neko ko je predstavnik vjerske zajednice koristi takav rječnik. Šta mislite da je tako nešto izjavio neko iz neke druge vjerske zajednice? O tome bi danas brujao cijeli svijet. Zajedničke institucije nisu vlasništvo reisa i ne pripadaju samo jednom, već svim narodima u BiH. Sve dok se u Sarajevu bude ignorisala ova ustavna činjenica, a prijetnjama branio opstanak institucija, BiH neće imati bilo kakvu perspektivu. Sva sreća da lideri drugih vjerskih zajednica ne siju mržnju i prijetnje, ali za svaku osudu je i ovaj jedan – poručila je Cvijanovićeva.

Sarajevski novinar i publicista Nedžad Latić takođe smatra da se navedenom izjavom reis Kavazović “po ko zna koji put upustio u prljave političke vode” koje su, prema njegovim riječima, pune „patriotske sapunice“.

– Reis je to učinio na priprost propagandistički način, bez valjanih zdravorazumskih uporišta za svoje tvrdnje. Pošto Kavazovićev poziv za odbranu institucija dolazi u vrijeme kad njemu najbliža politička opcija, SDA, po svoj prilici neće participirati u njima, za očekivati je da će Bošnjaci „između redova“ shvatiti da su time institucije ugrožene i da ih treba braniti „svim sredstvima“. Još ako se ima u vidu da je Kavazović ranije podržao poziv Bakira Izetbegovića na „prebrojavanje“, što je od strane međunarodnih predstavnika u Sarajevu naišlo na osudu kao rathuškačka retorika, onda nema nikakve dileme da će se tako shvati i reisov poziv na oružje – zaključuje Latić.

HNS: TRAŽIMO JAVNO IZVINJENJE
Osudama reisovih ratnohuškačkih izjava pridružio se i Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, koji je od Islamske zajednice tražio hitno javno izvinjenje, a od međunarodne zajednice da “oštro pristupi toj nedogovornoj i zapaljivoj izjavi”.
– U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude. Poziv je upućen i bošnjačkim političkim predstavnicima da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu Kavazovića – navode iz HNS.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno