Connect with us

Društvo

Dječak iz Prijedora se ošišao prvi put sa sedam godina, darovao kosu udruženju Iskra

Kristijanu Kusonjiću, sedmogodišnjem dječaku iz Prijedora , prvo šišanje nije značilo samo puki odlazak kod frizera.

Svojim gestom, ovaj mali humanitarac je pokazao da zna koliko naše malo nekome znači mnogo.

Kosu nakon rođenja nije šišao, a odlučio je da to uradi prije nego što krene u školu. Nije to bilo obično šišanje, već ono koje će nekome uljepšati život. lzrazio je želju da kosu o kojoj je uz pomoć svoje majke brinuo sve ove godine daruje Udruženju roditelja djece oboljelih od malignih bolesti „Iskra“ u Banjaluci.

I, tako je i bilo.

„Kada mi je mama rekla da ću uskoro da se šišam, pitao sam je: „A, mama, da li mogu moju kosu pokloniti nekoj djevojčici? Rekla mi je da sigurno mogu, ali da mora da se raspita kako to ide. Baš sam imao želju da neko bude srećan što ima kosu“, priča Kristijan za „Kozarski vjesnik“.

Dodaje, da je majka jednog dana poslala oca da se raspita da li može ekipa TV Prijedor da sve to zabilježi okom kamere.

„Tata je došao i rekao da ću se za nekoliko dana šišati i da će sve to biti emitovano na TV Prijedor. Bio sam uzbuden i razmišljao sam da će mi biti neobično bez kose na koju sam navikao, ali i pomislio sam „E, sad ću da budem pravo muško, neće više da mi na ulici govore da sam djevojčica“, kroz smijeh priča Kristijan.

Sve vrijeme dok je trajalo šišanje na licu Kristijanove majke, oca, brata i sestre bile su vidljive suze. Otac priča da je Kristijan od rođenja bio borac.

„Kao beba je prebačen u Banjaluku zbog disajnih puteva i bio je na respiratoru 13 dana. Sve je to bilo veoma teško za sve nas. Svaki dan se zahvaljujem Bogu što ga je sačuvao i što je baš nama podario ovakvo dijete. Ovo je nešto najmanje što smo mogli da uradimo za djecu kojima je kosa zaista potrebna. Nemam prave riječi da opišem koliko sam ponosan na svog sina“, priča otac Danijel.

Miljenik je u porodici, dodaju Kusonjići. Voli ljude i uvijek je raspoložen da sa svima uđe u komunikaciju. Raduje se tome što uskoro kreće u školu.

„Malo je i nestašan. Sa majkom bude dok brat i sestra ne dođu iz škole, jer ja radim. Svi ga u okruženju vole“, dodaje Krsitijanov otac.

U Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti ističu da je ovo što je Kristijan uradio i učinio od velikog značaja za svu djecu i roditelje koji borave u „Iskri“.

„Kristijan je jedno divno dijete. Kao mali je shvatio da sreću treba dijeliti. Djeca su naši donatori i kad u najranijem uzrastu shvate značaj darivanja nečega što njima više nije potrebno, onda je to zaista bitno. Vršnjačka podrška našoj djeci je važna, a naročito adolescentima koji se nalaze u osjetljivom dobu. Njima je fizički izgled u tom trenutku nešto što im puno znači. Kada zbog terapija izgube kosu, perika je nešto što im daje sigurnost da lakše koračaju u borbi s bolešću. Kosu prikupljamo u okviru projekta „Tvoja kosa, moja kosa“ zajedno sa Sarajevskim udruženjem „Srce za djecu“. Tamo se nalazi radionica u kojoj se perike rade djevojčicama, kojima su potrebne, a mjere se uzimaju ponaosob svakoj od njih“,

kaže Katica Kerkez, upravnica Roditeljske kuće „Iskra“.

Kristijan za „Kozarski vjesnik“ poručuje da će ponovo posjetiti drugare Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ i da će se truditi da kroz godine koje ga čekaju uvijek bude onaj koji će pomoći svakom.

Kristijan je brat kojeg bi poželjela svaka sestra

„On je još uvijek mali i vjerujem da nije ni svjestan koliko je sa ovim što je uradio pomogao nekome. Kao starija sestra pričaću mu o njegovom prvom šišanju, koje je bilo veoma emotivno za sve nas. Trebaće nam vremena da se naviknemo da više nema pletenica i loknica kod Kikija“ kaže Kristijanova sestra Mia, prenosi Kozarski Vijesnik.

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno