Connect with us

Hronika

Djevojčica koju je otac držao zatočenu, ženu koja je bila sa njom u sobi nazvala „mama“

Psiholog iz Univerzitetske dječje klinike “Tiršova” Vukašin Čobeljić rekao je da stanje osmogodišnje djevojčice, koju je otac Uroš Pašajilić držao u kadi, ide na bolje.

Kako je naglasio, djevojčica je došla sa samo deset kilograma na kliniku, bila je smještene u krevetac za bebe, sada ima interakciju sa osobljem, a uspjela je i da napravi neki korak. Prioritet svih je oporavak njenog opšteg stanja, naveo je Čobeljić.

– Prioritet je njeno fizičko stanje, koje je značajno bolje. U početku je bila na 30 odsto unosa hrane i tečnosti, u odnosu na 100 odsto, sve ostalo je primala preko infuzije. Od gastroenterologa smo dobili informaciju da je sada značajno bolje, kaže pisholog Čobeljić.

Djevojčica govori jako tiho, čak je ženu koja je bila sa svojim djetetom sa njom u sobi nazvala “mama”.

– I ostali specijalisti su je pratili. Fizijatri nisu trenutno u mogućnosti da joj pomognu, jer nedostaje dovoljno mišićne mase. Što se tiče psihološkog dijela, tu je evidentan napredak. Sam početak bio je težak. Ona komunicira, ona reaguje na postavljena pitanja. Sama izražava svoje potrebe. Jako tiho govori, izgovori po jednu ili dvije riječi. Sa njom u sobi je bila mama sa dječakom, koja je izuzetno topla i brižna žena, bila i prema svom djetetu, ali i prema njoj. Njoj se obraćala sa “mama”. Medicinsko osoblje joj je postepeno prilazilo. U toku jučerašnjeg dana smo mogli da je mazimo, da joj bacimo pet, poklonimo igračku, ističe psiholog.

Nije postojala mogućnost kretanja kada je djevojčica stigla u kliniku, a svaka nadoknada hrane morala je da ide postepeno.

– Fizički aspekt, ona je smještena u gastroenterološko odjeljenje u dječji krevetac, jer kod nje nije postojala mogućnost hodanja. Mišične mase nema, ali to će ići u dobrom smjeru. U početku nadoknada hrane morala je da ide postepeno. Svaki pretjerani unos hrane kod nje je dovodio do dijareje i povraćanja. Ona jeste prošla kroz traumatsko iskustvo, kroz zanemarivanje, ali ona se čak navikla na takve uslove. U psihološkom smislu to je bio potpuni šok. Kako se postepeno navikavala, ono što je za nju bilo najstresnije to su bili popodnevni i večernji časovi. Ona je gladna tada, osjeća potrebu da joj neko pomogne, a mi smo bespomoćni, jer bi bilo kakav unos hrane za nju bio katastrofalan, doveo bi samo do pogoršanja. To su trenuci kada bi ona plakala, ističe Čobeljić.

– U četvrtak, petak sam joj objašnjavao da ne smije da uzima hranu, jer mora da joj se oporavi stomačić. Juče kada sam došao kod nje, povećan joj je unos hrane i onda je ona samo šapnula “oporavlja se stomačić”. To su za nas veliki koraci. Najteže je uspostaviti kontakt, da dijete ima povjerenje, kontakt se uspostavlja igrom i onog momenta kada se javi osmjeh, znači da je kontakt uspostavljen.
Prirotet je njeno organsko, fizičko stanje. Mjesec, mjesec i po dana je neophodno da se oporavi u smislu gastroenerološkog oporavka. Kada se steknu mogućnosti onda ide i fizijatrijski oporavak. Što se tiče psiholopškog aspekta je da se trudimo da ova sredina za nju bude predvidiva, pozitivna, stimulišuća da ne doživi kao traumu. Dijete se adaptiralo na uslove koje je imalo kod kuće i svaka promjena za nju je neka vrsta šoka, ono nije znalo za drugo. Neophodno je pratiti u što većoj mjeri pratiti i prepoznavati djetetove potrebe, kaže Čobeljić.

Za članove porodice nije pitala, naveo je psiholog.

– Ona je mamu dječaka, koja je bila u sobi sa njom zvala mama. To ukazuje na potrebu za njegom i bliskošću. Mi moramo da budemo optimisti. Njen oporavak zavisi od individualne predispozicije, sa jedne strane. Ovo su iskustva koja će negativno uticati. Jako teško je procijeniti na kom intelektualnom nivou se dijete nalazi, možemo da kažemo da će vjerovatno postojati određene posljedice, ali na nama je da budemo sada i ovde, da vidimo koje su njene potrebe sada. Moramo da budemo optimisti, ali umjereni, kaže Čobeljić.

Uz pomoć vaspitačice djevojčica je izašla i na terasu, a uspjela je da prekopira i svoje ime, koje je vaspitačica napisala na bojanci.

– Evidentan je napredak. U nedjelju je bila na terasi, bojila je uskršnje jaje sa vaspitačicom. Ona je napisala njeno ime, a djevojčica je uspjela da precrta svoje ime. Ona polako prihvata određene osobe. Već nas prepoznaje i reaguje. Najbitnije je da bude konstantna sredina. Mi smo samo privremena stanica sa idejom da se ona oporavi. Sljedeća stanica bi bilo prihvatilište, jer je ona odatle došla kod nas. Timski rad i da budemo kolegijalni, ovo je specifična situacija i fokus je na njenim snagama, a ne na slabosti. Imala je 10 kilograma. Srećom, taj aspekt ide na bolje. U početku je imala jedva snage da se drži, a u nedjelju je već mogla da napravi neki korak uz pomoć osoblja. Oporavak ide u pravom smjeru. Mi se trudimo da pored tih strašnih stvari, to ne bude prioritet, već da gledamo nju kao osobu sa svojim potrebama i da se usmjerimo na napredak, kaže psiholog.

On je zaključio da u ovim okolnostima stvari idu na bolje, a kako će biti, treba ići korak po korak.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno