Connect with us

Zanimljivosti

DNEVNI HOROSKOP: Bik bi trebalo da ublaži svoju ljubomoru, Vaga razmišlja o promjeni zanimanja

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših prostora- Bik bi trebalo da ublaži svoju ljubomoru, Vaga razmišlja o promjeni zanimanja…Ovo je dnevni horoskop za 15. mart 2023. godine.

OVAN
Danas vam dolazi veliko olakšanje i jako dobre vijesti na polju posla. Pred vama je prilika da riješite svoje dileme. Nije vam lako da pokažete osjećanja koja imate prema simpatiji jer niste sigurni u nju. Pazite na ishranu.
BIK

Preporuka je da se danas ne izlažete većim rizicima na polju posla i da čuvate svoj novac i stvari od vrijednosti. Ukoliko ste u braku, voljena osoba će vam danas biti maksimalno posvećena. Izbjegavajte naprezanje.
BLIZANCI

Generalno vam ovaj dan nije povoljan za posao pa treba da se uzdržavate od važnih odluka. Moguće je da trenutno niste spremni za novu vezu. Imate udvarača ali nećete pristati na njegovu ponudu. Nesanica je naglašena.
RAK

Potrudite se da pokažete posvećenost u poslu kojim se bavite. Očekuje vas period koji vam donosi nove izazove. Današnji dan vam može doneti početak veze koja će za vas biti veoma nježna. Moguća je upala mišića.
LAV

Ukoliko ste u bilo kakvom iščekivanju na poslovna rješenja, možete da se nadate pozitivnim okolnostima na ovom polju. Emotivno ste stabilni i zadovoljni ste prilikama koje ste na ovom polju ostvarili. Zdravlje vam je dobro.
DJEVICA

Očekuje vas značajno poboljšanje i stabilizacija na polju finansija. Zadovoljni ste okolnostima na poslovnom polju. Burne ljubavne promjene vas očekuju. Dosta toga ne ide onako kako ste planirali. Povedite računa o apetitu.

VAGA
Dolazi vam podrška od strane osobe do koje vam je stalo. Možete da očekujete povoljan period za posao. Zaljubljeni ste i uživate u romantičnim trenucima sa partnerom. Uskoro ćete razmišljati o braku. Problemi sa glavoboljom.
ŠKORPIJA

Pred vama je odličan dan za poslovno polje. Posvetite se ostvarenju svojih ciljeva i bićete zadovoljni. Osjećate se jako dobro sa partnerom. Smatrate da je vreme da vaš odnos polako napreduje. Prija vam više sna.
STRIJELAC

Povedite računa o mogućim komplikacijama po pitanju finansija. Današnji dan vam nije povoljan. Možete da se nadate poznanstvu koje će vam doneti veliko emotivno uzbuđenje. Čuvajte se povreda i upala.
JARAC

Ukoliko težite ka novoj poziciji na ovom polju, možete da očekujete prilike za promjene i poboljšanja. Vaša komunikacija sa osobom koja vam se dopada je na početku promjenljiva. Osjećate se dobro.
VODOLIJA

Možete da očekujete velike promjene koje će vas voditi do značajnih poslovnih prilika u budućnosti. Spremni ste da stavite tačku na odnos sa osobom koja nije sasvim po vašim merilima. Povedite računa o cirkulaciji.
RIBE

Pred vama je poboljšanje zarade koje će vam veoma značiti. Možete da očekujete pozitivne preokrete na poslu. Moguće je da ste sada skloni platonskim ljubavima i maštanjima. Povišen pritisak vas muči.

Zanimljivosti

VATIKAN U GRČKU VRATIO DIJELOVE PARTENONA stare više od 2.000 godina

Vatikan je vratio Grčkoj tri fragmenta skulptura Partenona. Odluku o povratku 2.500 godina starih mramora objavio je prošle godine papa Franjo, koji je tu odluku opisao kao gest prijateljstva. Jedan od fragmenata prikazuje glavu dječaka, drugi glavu konja, a treći glavu čovjeka s bradom.

Vraćeni fragmenti predstavljeni su na svečanosti u Muzeju Akropolja u Atini, izložbenom prostoru koji je namjenski izgrađen za smještaj partenonskih mramora.

Grčki zvaničnici su istakli kako je povrat fragmenata korak prema daljnjem povratku skulptura Partenona, prvenstveno misleći na mnogo veću zbirku koja se čuva u Britiš Mjuziem i koju Grčka decenijama pokušava vratiti

Dvije zemlje bile su u sukobu oko skulptura koje je iz hrama Lord Elgin, tadašnji britanski ambasador u Osmanskom Carstvu, koji ih je potom prodao britanskoj vladi.

Mramorne skulpture, također poznato kao Elginovi mramori, izloženi su u Britanskom muzeju gdje i ostaju. Njihov povratak u Grčku jedan je od najprofilnijih slučajeva restitucije u svijetu umjetnosti.

Grčka ministrica kulture, Lina Mendoni, opisala je odluku kao herojsku dodajući da “inicijative poput ovih pokazuju put koji možemo slijediti…. kako bi se obnovilo jedinstvo Partenona.” U početnom pokušaju da izbjegne kontroverze, Vatikan je pazio da povrat naziva “donacijom” pravoslavnom nadbiskupu Atine i cijele Grčke, Jeronimu Drugom, a ne prijenosom s države na državu.

Ponudu je odmah prihvatio Jeronim Drugi koji je rekao da će fragmenti ići u Muzej Akropolja. Na ceremoniji u Atini opisao je gest pape Franje kao “od historijskog značaja”. Izrazio je i želju “da se i drugi ugledaju na to”.

Britanski muzej je zakonom spriječen trajno vratiti umjetnine u Grčku, ali izvještaj iz prošle godine sugeriše da je postignut napredak u pronalaženju rješenja.

U januaru je britanski Dejli Telegraf prenio da je sastavljen sporazum između predsjednika muzeja, bivšeg kancelara Džordž Ozborn, kako bi se omogućilo njihovo vraćanje kao dio dogovora o zamjeni.

Rastuća podrška javnog mnijenja u Britaniji takođe je pozdravljena kao optimističan znak u Grčkoj.

Obraćajući se na ceremoniji repatrijacije kao voditelj vatikanskog izaslanstva, biskup Brajan Farel rekao je da ta gest “ima posebno značenje u sve jačem potvrđivanju prijateljstva i duhovne bliskosti između naših Crkava”, piše CNN.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

GOOGLE OBJAVIO LISTU TELEFONA koji su najčešće na meti hakera

Google “Project Zero” je otkrio ranjivosti na pojedinim uređajima, zbog kojih hakeri bez interakcije mogu da probiju telefon. Objavljena je lista potencijalno ugroženih telefona i uputstva za zaštitu.

Nedavno otkriće istraživača u Google “Project Zero” odeljenju je pokazalo da neki telefoni imaju ozbiljnu grešku zbog koje nije potrebna interakcija korisnika kako bi se uređaj hakovao.

U sklopu projekta otkrivena je ranjivost u Exynos modemima koje proizvodi Samsung. Četiri ranjivosti se smatraju najozbiljnijima. One dopuštaju napadaču da daljinskim putem ugrozi telefon bez interakcije korisnika i zahtevaju samo da napadač zna telefonski broj žrtve.

 

U pitanju su sledeći uređaji:

 

– Telefoni iz serija Samsung S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04;

 

– Telefoni iz serija Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30;

 

– Google Pixel 6 i Pixel 7 serije;

 

– svi prenosivi uređaji koji koriste Exynos W920 čipset;

 

– sva vozila koja koriste Exynos Auto T5123 čipset.

 

Kako bi se zaštitili, korisnicima se preporučuje da u podešavanjima uređaja isključe Wi-Fi calling i uslugu VoLTE kako bi se smanjila ranjivost i uklonio rizik. Korisnici Google Pixel telefona, moraju uređaj da ažuriraju na najnoviju verziju, objavljenu ranije ovog meseca. Ažuriranje uključuje zakrpu za pomenuti problem, prenosi b92

Nastavi čitati

Zanimljivosti

BIH OPET NA ZAČELJU; Mladi neće od roditelja

Zanimljiva mapa podijeljena na Instagramu i TikToku prikazuje prosječnu dob ljudi u kojoj napuštaju dom svojih roditelja, a za BiH je to dob od 30 godina.

Najviše godina kad napuštaju dom roditelja imaju Crnogorci, a prosječna dob iznosi 33 godine prema spomenutoj mapi. U suprotnosti s Crnom Gorom, najranije se osamostaljuju Šveđani i to sa 17 godina u prosjeku.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini prosjek godina u kojima napuštaju dom svojih roditelja iznosi 30, a isti prosjek godina važi za Italiju i Portugal.

Uzevši u obzir podatke za ostale zemlje Evrope, BiH spada među zemlje na vrhu liste – odnosno one u kojima mladi najkasnije napuštaju roditelje. Ispred su samo Hrvatska i Crna Gora.

Govoreći o zemljama Balkana – u Hrvatskoj je prosjek godina za osamostaljivanje 32, Srbiji 29, a Albanija, Makedonija, Grčka i Bugarska imaju istu prosječnu dob – 28 godina.

Među državama u kojima mladi najranije napuštaju dom roditelja su prethodno spomenuta Švedska s prosjekom od 17 godina, slijede Norveška s 20, Danska s 21, Finska s 22, Potom Belgija, Islad i Estonija s 23.

Nastavi čitati

Aktuleno