Connect with us

Banjaluka

Do sada najposjećenija biciklijada: Gradonačelnik i stotine sugrađana defilovali gradom

Reklamni prostor


Biciklijadom ulicama našeg grada, ali i dodjelom vrijednih nagrada, obilježen je Dan bez automobila, koji ujedno predstavlja i krunu obilježavanja aktivnosti u sklopu Evropske sedmice mobilnosti.

Ovom događaju ponovo je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Iskoristio je priliku da zahvali svima što su iznova podržali ovaj događaj, te je poručio kako Grad posebnu pažnju usmjerava na alternativne vidove prevoza, kojima svi zajedno mijenjamo životne navike.

-Želimo da pokažemo da na posao možemo da idemo biciklom, da biciklom možemo da obavljamo i mnoge druge aktivnosti. Nekada je automobil najsporija vrsta prevoza, iako nam se čini da sa automobilom najbrže možemo da stignemo do određenog odredišta. Moram da kažem da je Banja Luka dovoljno velika da ima sve, ali da je dovoljno mala da je sve blizu i da sve možete da obiđete biciklom – poručio je gradonačelnik.

Dodao je kako je želja gradske administracije od samog početka da se bave promjenom svijesti kod ljudi kada su ovakve stvari u pitanju.

-To dokazuje činjenica da mi iz Gradske uprave, dakle načelnici, zamjenici, pa evo i ja, gradonačelnik, svi zajedno idemo rame uz rame sa našim sugrađanima. Sa druge strane, zaposleni u Gradskoj upravi nisu imali parking za bicikle. To smo im obezbijedili. Takođe, mi smo prva Gradska uprava koja je nagradila svoje radnike jer biciklom dolaze na posao. To je naša politika – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako je završena studija javnog prevoza, koja je pokazala opravdanost, te da se radi dodatno na ispitivanjima kako bi Grad dobio nove biciklističke staze.

-Cilj nam je da Ulica Kralja Petra I Karađorđevića bude jednosmjerna ulica, te ćemo time dobiti dodatnih 10 kilometara biciklističkih staza. Pored toga, radimo i šetališta, a uvešćemo i električne trotinete koje će naši sugrađani, ali i turisti moći da iznajmljuju, poput bicikala – rekao je on.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo kazala je kako ova gradska administracija, na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem opredjeljena je da temu urbane mobilnosti stavi na sam vrh liste prioriteta.

-Ove godine u cijelo obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti Grad se uključio maksimalno, te smo proširili aktivnosti i sadržaje tokom cijele sedmice. Imali smo, između ostalog, panel diskusiju, poklonili smo našim sugrađanima karte za BL bajk, a pozitivne reakcije izazvala je oprema za parkinge za bicikle koji su namijenjeni zajednicama etažnih vlasnika, a koje smo takođe dodijelili. Biciklijada je kruna ovog događaja, te će svi učesnici danas da pokažu koliko je zapravo bicikl značajan kao alternativno prevozno sredstvo– poručila je savjetnica Šukalo.

Dodala je da će kao Grad nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima, te da sva podrška koju dobijaju od građana jasno pokazuje da Grad radi ono što je ispravno.

Dragan Kabić iz Centra za životu sredinu rekao je kako je ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je „Bolja povezanost“, a ovogodišnjni moto poziva na akciju i to pod sloganom ,,Kombinuj i kreći se!“, te da su oni od samog početka uključeni u obilježavanje ovogg događaja.

-Ovo je 21. banjalučka biciklijada. Ovo je zapravo globalna kampanja koja traje već dugo. Mi iz Centra za životnu sredinu obilježavamo ovu manifestaciju od samog početka. Sve je krenulo od biciklijade, a nakon toga smo manifestaciju proširili na čitavu sedmicu, dakle, pored biciklijade, pripremamo zajedno još mnoštvo aktivnosti – rekao je Kabić.

Nagrade za učesnike 21. banjalučke biciklijade obezbijedio je Info centar Evropske unije u BiH kao dugoročan projekat.

Povodom promocije urbane mobilnosti, biciklističkog saobraćaja i zdravog načina života u okviru Evropske sedmice mobilnosti, Grad Banja Luka je nagradio i pet zajednica etažnih vlasnika, nominovanih od strane naših sugrađana i poklonio im parking za bicikle.

Među učesnicima biciklijade danas je bio je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johanes Satler.

Banjaluka

Drinić: Riješili smo višedecenijski problem – Slavićka će dobiti vodu

Reklamni prostor


Višedecenijski problem u mjesnoj zajednici Slavićka konačno je riješen.
Projekat vrijedan 1, 7 miliona KM.
– Više od 200 domaćinstava biće priključeno na vodovodnu mrežu.
Srećni smo kad riješimo veliki problem porodicama i učinimo im život lakšim i ljepšim. Želimo da naša sela žive, da motivišemo ljude da ih ne napuštaju i planiramo još mnogo toga dobrog da uradimo, rekao je saradnik za regionalnu i privrednu saradnju u Kabinetu gradonačelnika Nebojša Drinić.
On je danas sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem razgovarao sa mještanima Slavićke.
-Uz zdravicu čestitih domaćina dobili smo i izraze zahvalnosti i pohvale za naš predan rad.Nastavljamo s uređenjem i novim
poslovima za naš grad, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

Table banjalučkih legendi na putu ka Banj brdu

Reklamni prostor


Sedam tabli sa fotografijama i biografijama sportskih legendi Banjaluke Milorada Karalića, Slađane Golić, Antona Josipovića, Abasa Arslanagića, Nebojše Popovića, Zlatana Arnautovića i Zdravka Rađenovića postavljeno je pored staze koja vodi ka Banj brdu.

Ovu akciju je organizovalo udruženje “Banjalučani za svoj grad” kako je navedeno, sa namjerom da fantastični poduhvati proslavljenih sportskih asova nikada ne padnu u zaborav.

Nastavi čitati

Banjaluka

Stanivuković: Ako bude potrebno, ustupićemo Dragičeviću lokaciju štanda PDP

Reklamni prostor


Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je, odgovarajući novinarima, rekao da je Davoru Dragičeviću i grupi Pravda za Davida, koliko je on upoznat, dozvoljeno postavljanje info pulta na Trgu Krajine u petak 30.septembra.

– Ukoliko Dragičeviću, odnosno grupi Pravda za Davida, ne bude odgovarala pozicija koju dobiju, ponudićemo im poziciju na kojoj se nalazi štand PDP-a koji služi u izborne svrhe. Zaista, ni to neće biti nikakav problem i time želimo da pokažemo da je trg slobodan za sve građane Srpske – rekao je Stanivuković.

Podsjećamo, <a href=”https://blink.ba/davor-dragicevic-umjesto-presude-ubicama-mog-sina-danas-se-sudi-meni-zbog-borbe-za-istinu/”>Dragičević je danas pred Osnovnim sudom u Banjaluci rekao da, za sada, nije dobio dozvolu za postavljenje info pulta grupe “Pravda za Davida” na Trgu Krajine</a>, ali i ako ne dobije dozvolu od Grada Banjaluka da će on postaviti pult.

Nastavi čitati

Aktuleno