Connect with us

Politika

DOBRE VEZE SA RUSIJOM SU NEUPITNE! Uvođenje sankcija ne dolazi u obzir

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da dobre veze s Rusijom nisu upitne, te da će pokušati da razvija i dobre odnose sa zapadnim zemljama, ali ne kao podanik njihovim politikama, nego kao partner u nekim rješenjima.

“Ja smatram da Nijemci nemaju šta da traže i da vode politiku na prostoru Balkana. Oni samo treba da imaju zahtjev za mir, stabilnost, a prepustiti drugima da se dogovaraju”, rekao je Dodik u Beogradu uoči svečane akademije povodom Dana nacionalnog jedinstva Rusije.

Dodik je podsjetio da Rusija nikada nije pokušala da nametne svoj pristup rješavanju problema na Balkanu, ali da je uvijek htjela da favorizuje odgovorne ljude i funkcionere, kako bi postigli dogovor.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji ne dolazi u obzir.

“To je pitanje koje se ne može staviti na sto i od toga neće biti ništa”, rekao je Dodik.

On je naveo da u onome što je Sven Alkalaj na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a govorio o Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, ima dosta istine, odnosno istina je sve ono što je rekao o Šmitu, ali da je trebao da kaže da je to radio i ranijih godina, a ne samo u ovom slučaju koji dotiče muslimane.

“Onda je američki ambasador rekao da to nije državna politka BiH. Nije američki ambasador taj koji utvrđuje državnu politku BiH. To govori kako oni doživljavaju BiH”, poručio je Dodik.

On je konstatovao da se takvim politikama ne može naći ništa zajedničko, te da nema ništa dobro reći za Alkalaja, ali ni za ovog lažnog visokog predstavnika.

On je dodao da s radošću dočekuje sve čestitke povodom izbornih rezultata, kao i da je zahvalan za svima koji vide dimenziju prijateljskih veza sa Rusijom.

“Mi smo birani od strane naroda, kojem treba da ostanemo privrženi i kojem treba da odgovaramo za sve poteze, a ne da budemo izabrani da bi poslije služili strancima za njihove ekspanzionističke politike”, rekao je Dodik i ponovio zahvalnost predsjedniku Savjeta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentini Matvijenko koja mu je uputila čestitku povodom njegove pobjede na izborima za predsjednika Republike Srpske, istakavši da je riječ o čovjeku koji je iskreno odan svom narodu.

   

Politika

Varhelji: Kandidatski status za BiH moguć već 15. decembra

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

– Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, nakon decembarskog samita EU – Zapadni Balkan, već 15. decembra Evropski savjet mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – potvrdio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u razgovoru za RTRS.

– Imao sam priliku da se sastanem sa novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohraben porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU – istakao je on.

Varhelji je dodao da on i predsjednik Srpske Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na evropskom putu i osiguranje mira, stabilnosti i razvoja.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

„PODRŠKA DODIKA KANDIDATSKOM STATUSU JE UMIRUJUĆA“ Varhelji poručio da je političko lidersvo ključ

Podrška predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika radu na kandidatskom statusu BiH je umirujuća, saopštio je danas komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

On je u objavi na „Tviteru“ nakon sastanka sa Dodikom napisao da je potrebno ubrzati reforme da bi se dobila pozitivna odluka Evropske komisije.

– Političko liderstvo je ključ – napisao je Varhelji.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

Višković: Povećanje penzija imperativ u radu buduće vlade

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas da jedan od imperativa i u radu buduće vlade ostaje obezbjeđenje redovnosti isplata, ali i konstantno povećanje penzija.

Višković, koji je u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Udruženja penzionera, naglasio je da će buduća vlada biti fokusirana na obezbjeđenje fiskalne i političke stabilnosti Srpske, te najavio da će se sa posebnom pažnjom odnositi prema daljem unapređenju položaja socijalno osjetljivih kategorija.

Predstavnici Udruženja penzionera Srpske, koje je predvodio predsjednik te organizacije Ratko Trifunović, pozdravili su najavljeno povećanje penzija u narednoj godini, te zahvalili Viškoviću što je tokom protekle četiri godine doprinio znatnom poboljšanju položaja najstarije populacije.

Oni su izrazili očekivanje da će poboljšanje položaja penzionera biti jedan od ključnih ciljeva buduće vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Radovan Višković danas se u Banjaluci sastao I sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca Srpske u okviru konsultacija o formiranju nove vlade.

Višković će u 14 časova razgovarati sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske u petak, 25. novembra, počeo je razgovore sa predstavnicima političkih partija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je 23. novembra Viškoviću mandat za sastav nove vlade, te odluku o tome uputio Narodnoj skupštini Srpske.

Višković je ranije rekao da očekuje da već početkom decembra Srpska dobije novu vladu.

Srna

Nastavi čitati

Aktuleno