Connect with us

Politika

DODIK “Mi nemamo razloga da ratujemo, MI SE NE PRIPREMAMO ZA RAT, ali vidimo šta se dešava… Reis je militantan”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, naglasio je danas na konferenciji za medije da koalicija koja je formirana na nivou RS i BiH, ne odustaje od usvajanja Zakona o kleveti Republike Srpske i zakona koji bi jače uredio rad nevladinih organizacija.

Oba zakona ostaju u skupštinskoj proceduri, bez obzira na pismo Ujedinjenih nacija koje su tražile da se zakon kojim se nanovo uređuje pitanje klevete, povuče sa dnevnog reda.

Juče su iz UN tražili da se novinarima, ali i ostalim građanima Republike Srpske omogući pravo na slobodno izražavanje te dodali da izmjenama u ovoj oblasti, svi stanovnici dolaze pod udar pomenutog zakona, a “kleveta” ostaje nedefinisana.

– Usvojićemo Zakone koje smo planirali, s tim što su oni sad u proceduri i podložni izmjenama. Novinari i struka mogu dati svoje prijedloge. Nećemo mi, ako je to već slučaj u SAD – progoniti svoje građane, što to oni rade. Ovo je blaži oblik zakona, kazao je Dodik.

Takođe je naglasio da u Evropskoj uniji 20 država trenutno primjenjuje zakone koji kažnjavaju klevetu, navodeći da su za nju predviđene i novčane i zatvorske kazne, a uplitanje EU u izglasavanje ovog zakona u Republici Srpskoj smatra neprimjerenim.

Optužio je novinare, da su objavili ime djevojke koja je bila silovana, a da je ona nakon toga pokušala samoubistvo.

Dodik se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj je RS uskraćeno pravo da raspolaže svojom imovinom. Okrivio je za to predstavnike međunarodne zajednice, ali i bivše koalicione kolege za stanje u BiH.
– Bakir Izetbegović popunjava svoje praznine i u glavi i u politici, reagovao je Dodik, dodajući da aktuelni reis Mustafa efendija Kavazović svojim posljednjim izajavama pokazao “militantnost”.

– Mi nemamo razloga da ratujemo, mi se ne pripremamo za rat, ali vidimo šta se dešava… Reis je militantan. Čim poziva na oružje, znamo šta se dešava. Vidjeli smo u Siriji šta se desi kad se spoje vjera i oružje. A pitanje imovine je rješeno potpisivanjem Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske smatra dvoličnim ponašanje međunarodne zajednice u BiH navodeći primjere državne imovine i “crne liste” SAD.

– U Sarajevu očekuju da im lažni (predstavnik, op.a.) Šmit koji prima platu od 24 hiljade eura, pomogne da otmu našu imovinu. Ne može tako. Sukcesija – secesija. Isto tako, niko nije postavio pitanje kako je ministar Šeranić na “crnoj listi”, a Osmica (Mehmedagić) iz OSA BiH je trebao da ide na “crnu listu” i ranije. Nije, jer je trebao SAD, naveo je Dodik.
Naglasio je danas na konferenciji za javnost u Banja Luci da Republika Srpska ima novca da plati pristigle obaveze. Kako unutrašnje, tako i vanjske, prispjele.

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno