Connect with us

Politika

DODIK “Mi nemamo razloga da ratujemo, MI SE NE PRIPREMAMO ZA RAT, ali vidimo šta se dešava… Reis je militantan”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a, naglasio je danas na konferenciji za medije da koalicija koja je formirana na nivou RS i BiH, ne odustaje od usvajanja Zakona o kleveti Republike Srpske i zakona koji bi jače uredio rad nevladinih organizacija.

Oba zakona ostaju u skupštinskoj proceduri, bez obzira na pismo Ujedinjenih nacija koje su tražile da se zakon kojim se nanovo uređuje pitanje klevete, povuče sa dnevnog reda.

Juče su iz UN tražili da se novinarima, ali i ostalim građanima Republike Srpske omogući pravo na slobodno izražavanje te dodali da izmjenama u ovoj oblasti, svi stanovnici dolaze pod udar pomenutog zakona, a “kleveta” ostaje nedefinisana.

– Usvojićemo Zakone koje smo planirali, s tim što su oni sad u proceduri i podložni izmjenama. Novinari i struka mogu dati svoje prijedloge. Nećemo mi, ako je to već slučaj u SAD – progoniti svoje građane, što to oni rade. Ovo je blaži oblik zakona, kazao je Dodik.

Takođe je naglasio da u Evropskoj uniji 20 država trenutno primjenjuje zakone koji kažnjavaju klevetu, navodeći da su za nju predviđene i novčane i zatvorske kazne, a uplitanje EU u izglasavanje ovog zakona u Republici Srpskoj smatra neprimjerenim.

Optužio je novinare, da su objavili ime djevojke koja je bila silovana, a da je ona nakon toga pokušala samoubistvo.

Dodik se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj je RS uskraćeno pravo da raspolaže svojom imovinom. Okrivio je za to predstavnike međunarodne zajednice, ali i bivše koalicione kolege za stanje u BiH.
– Bakir Izetbegović popunjava svoje praznine i u glavi i u politici, reagovao je Dodik, dodajući da aktuelni reis Mustafa efendija Kavazović svojim posljednjim izajavama pokazao “militantnost”.

– Mi nemamo razloga da ratujemo, mi se ne pripremamo za rat, ali vidimo šta se dešava… Reis je militantan. Čim poziva na oružje, znamo šta se dešava. Vidjeli smo u Siriji šta se desi kad se spoje vjera i oružje. A pitanje imovine je rješeno potpisivanjem Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske smatra dvoličnim ponašanje međunarodne zajednice u BiH navodeći primjere državne imovine i “crne liste” SAD.

– U Sarajevu očekuju da im lažni (predstavnik, op.a.) Šmit koji prima platu od 24 hiljade eura, pomogne da otmu našu imovinu. Ne može tako. Sukcesija – secesija. Isto tako, niko nije postavio pitanje kako je ministar Šeranić na “crnoj listi”, a Osmica (Mehmedagić) iz OSA BiH je trebao da ide na “crnu listu” i ranije. Nije, jer je trebao SAD, naveo je Dodik.
Naglasio je danas na konferenciji za javnost u Banja Luci da Republika Srpska ima novca da plati pristigle obaveze. Kako unutrašnje, tako i vanjske, prispjele.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno