Connect with us

Politika

DODIK NAJAVIO: Evo kada se povlači iz politike

Published

on

Postoji narativ koji se širi od nedovršenih političara iz raznih evropskih struktura, koji kažu da je Dodik eksponent Putina. Kakva budalaština, to je nezrelo i infantilno.

To je u intervjuu za Una TV izjavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD, govoreći o odlascima u Moskvu u vrijeme kada se državnici u Evropi plaše kontakata sa Vladimirom Putinom.

– Priznajem da sam otišao kod Vladimira Putina iz nekog svog zdravog razuma i ići ću ponovo u septembru. Svaki put kao i ovaj posljednji, Putin je rekao da podržava Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ali ovi zapadnjaci, ne poštuju teritorijalni integritet BiH, nego hoće da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju koja ne može da funkcioniše – kaže Dodik.

Kako kaže, ne zatvara vrata niti jednom zapadnjaku i svakome ko ga pozove.

– Ja ću otići i razgovarati, ali ih ne zatvaram ni pred Putinom – dodaje Dodik.

Govoreći o tome šta očekuje od narednih izbora, na kojima je kandidat za predsjednika RS, Dodik je rekao da svi imaju pravo da se kandiduju i da je velika čast biti kandidat za tako važne funkcije.

– Ne poznajem dovoljno kandidate privatno, osim u njihovom političkom djelovanju. Oni imaju svoje politike i ja to poštujem. S druge strane, ja imam svoju politiku. Do sada sam 12 puta pobijedio i vjerujem da ću ponovo. Oni koji se zbog toga ljute i dalje će biti ljuti i tu vam je sve jasno – ističe Dodik.

Odgovarajući na pitanje odakle crpi energiju, Dodik se vratio u vrijeme kada je aktivno igrao košarku i kada je, kako kaže, vjerovao da 20 razlike može da se stigne za jedan minut.

– To je bilo nerealno, ali je energija uvijek bila tu. Tako je i danas. Mislim da je razlog tome što dolazim iz porodice koja je čitav život radila i nikada nije odustala. Ja sam to sve doživljavao kao moranje, ovo što danas radim je i neka vrsta obaveze prema ljudima koji vam vjeruju u ono što radite – kaže Dodik.

Da li nekoga u vašoj stranci vidite sa takvom energijom – glasilo je jedno od pitanja.

– Ljudi energiju nose individualno. Pratim to i nisam nesvjestan onoga šta me pitate, ali sam na neki način sam sebi zadao još ovaj mandat, pa ću nakon toga razmišljati o nasljedniku u stranci – odgovorio je Dodik, piše Una TV.

Upitan da li je realno da u narednih 30 godina Srpska bude samostalna, Dodik je rekao: “Ma kakvih 30! Ja to hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture”.

Izvor: Srpskainfo.com

Politika

Banjčev NPS uoči izbora i uz pomoć Centra za socijalni rad obilazi socijalno-ugrožene?!

Published

on

By

Da je “dno pomično” čuli smo iz aforizama i humorističkih serija, međutim političke partije u Srpskoj nam svaki dan pokazuju da to uopšte nije daleko od istine.

Ovaj put za jedinstven “izlet” u kršenje više zakonskih i etičkih pravila potrudila se stranka Darka Banjca NPS, odnosno Narodna partija Srpske.

Oni su na instagram profil svog Aktiva mladih “aktivmladihnps-kd” iz Kozarske Dubice postavili fotografiju na kojoj informišu javnost kako su pokrenuli akciju “Pomozimo drugima”, a cilj navedene akcije je, kako tvrde, “da se pomogne socijalno ugroženim porodicama sa teritorije opštine Dubica”.

Dalje se navodi da je, ni manje ni više, spisak tih porodica navedenoj stranci dostavila direktorica Centra za socijalni rad Kozarska Dubica, koja je ujedno i član NPS-a?!

Mladi aktivisti poletarci su se pohvalili da su razgovarali sa dvije porodice i da su im te porodice prenijele šta im je trenutno neophodno za lakši i normalniji život, kao i da će im aktivisti dostaviti potrebne stvari.

Da cijela situacija bude još gora, fotografija koju su postavili na instagram profil  sadrži i lica jedne od porodica sa sve fotografijom dvoje djece, bez ikakvog skrivanja njihovog identiteta?!

Nazvali smo direktoricu dubičkog Centra za socijalni rad Maju Špicu Knežević, koja nam je potvrdila da je i sama član stranke NPS.

“Mi ne izdajemo privatne podatke i informacije o porodicama, oni (NPS, prim.nov.) su tražili porodice kojima je nešto potrebno da se pomogne i mi smo uz saglasnost odnosno izjave potpisane od porodica izdali spisak od deset porodica u stanju socijalne potrebe”, pravdala je svoj postupak Špica Knežević u razgovoru sa našim novinarom.

Ona tvrdi da je sve urađeno nakon što je socijalni radnik izašao na teren i obavio razgovor i dobio potvrdu da oni žele da budu na tom spisku, odnosno da im se nešto pomogne, mimo onog što dobijaju.

Pitali smo direktoricu i da li Centar za socijalni rad i bez obzira na odobrenje porodica koje se kvalifikuju kao “socijalno ugrožene” može da daje spiskove svojih korisnika, na neki način i štićenika, a pogotovo u periodu koji prethodi predizbornoj kampanji.

“Pa ono daju odobrenje da njima neko dođe da im nešto donira. Razne humanitarne organizacije rade slično, slikaju se pa to objavljuju na društvenim mrežama”, rekla je Špica Knežević i dodala da “informacije na daje Centar ali ovo su porodice koje su željele da dobiju nešto ‘mimo’, odnosno kroz vanredne akcije”, iako na Instagram objavi NPS-a jasno stoji da im je spisak socijalno ugroženih porodica lično proslijedila direktorica dubičkog Centra za socijalni rad.

Na naše pitanje da li je to etički, budući da su to faktički u pitanju socijalni slučajevi kod kojih bi posebno pažljivo trebalo postupati i onemogućiti njihovo eksploatisanje za korist nekih drugih lica, a posebno političkih stranaka, čiji je i Špica Knežević član, u periodu koji prethodi predizbornoj kampanji, dobili smo odgovor da se “Centru kontinuirano javljaju mnoge organizacije koje žele da pomognu”.

“Mi uz saglasnost porodice budemo samo posrednici. Nisu ovo neki osjetljivi podaci da smo iznijeli spisak iz Centra, postoje porodice koje su u stanju socijalne potrebe ali ne mogu da ostvare neko svoje pravo zbog kumulativnih uslova koje zakon nabraja taksativno da moraju biti ispunjeni. Imali smo skoro akciju lanca tržnih centara Kort i tada smo pribavili saglasnost porodica kojima treba jednokratna pomoć a Centar im nije u prilici pomoći”, rekla je za GERILU Špica Knežević koja je dodala i da je ovo bila javna akcija pa da su se porodice mogle javiti i direktno stranci. Na našu konstataciju da lanac hipermarketa nije politička stranka koja kroz manje od dva mjeseca učestvuje na izborima, direktorica Centra nije imala odgovor.

Ipak, nakon našeg telefonskog poziva izvršena je promjena na datoj instagram objavi Aktiva mladih NPS u K.Dubici gdje je izostavljen dio u kojem se navodi da im je spiskove socijalno ugroženih porodica dostavila direktoricu dubičkog Centra za socijalni rad Maju Špicu Knežević!

Tanja Topić, politička analitičarka, za GERILU je rekla da su ovakvi postupci samo potvrda da živimo u partokratiji.

” A institucije su podređene strankama na vlasti, da na čelo tih institucija mogu doći samo oni koje stranka potvrdi. Istovremeno ovo je žalosna ilustracija stanja stranačke svijesti koja smatra da su one te koje vladaju životom i smrti kao i da institucije zloupotrebljavaju funkcije jer ne rade svoj posao odnosno prepuštaju strankama da to rade. Ako je to smisao njihovog postojanja onda ih je bolje ukinuti. I na kraju riječ je o klasičnoj zloupotrebi javnih sredstava u svrhu kampanje pa je otvoreno pitanje da li će oni koji to nadziru i reagovati. Centar za socijalni rad ne smije davati strankama spisak socijalno ugrozenih, čak bi trebalo i provjeriti da li su ovim činom zlouptrijebljeni lični podaci građana”, rekla je Topić za GERILU.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH potvrdili su nam da ovako djelovanje Centra za socijalni rad predstavlja davanje podataka od strane javnog tijela trećoj strani.

U objašnjenju se navodi da ne postoji valjan pravni razlog za davanje ličnih podataka korisnika Centra za socijalni rad političkim partijama u svrhu da bi isti davali određenu pomoć korisnicima, slikali se sa njima te potom to postavljali na društvene mreže.

Dalje se navodi da “političke partije imaju mogućnost doniranja određenih sredstava centrima za socijalni rad kako bi se ista dodijelila krajnjim korisnicima i bez unaprijed traženih ličnih podataka krajnjih korisnika”.

(Gerila info)

Nastavi čitati

Politika

Dok su se svi poklizali po Manjači, Dodik presudio: Pravićemo ski centar i prezentaciju!

Published

on

By

Piše: Nađa Diklić

I Manjača konačno dođe na red. Dugo su gore zapostavljeni bili, krajnje nepravedno. Prvo im komunisti nisu htjeli dovesti pristojan put, jer su ih smatrali „četničkim krajem“. Tek poslije ovog rata put i dobili.

Muku s vodom muče otkako je planine, ali se svaki put sjete da sad, uoči izbora, protestuju ispred Gradske uprave, gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i bune se. Isto da ne znaju da im je vodu i nešto nalik na vodovod, otvorio SNSD i nije radilo od prvog dana. Tada nisu imali zamjerki u Kolima.

Onomad, nezvanično saznah, da ih je lakše sve preseliti u Banja Luku, od Kočića, Stričića, Pavića, do Kola i da bi Gradu to jeftinije bilo nego da pravi vodovod. Tehnički nemoguće, a i kad bi bilo – preskupo.

Konačno je i Dodik odlučio da odriješi kesu.

„Počinjemo izgradnju ski centra na Manjači. Olimpijski centar Jahorina i Vlada Republike Srpske obezbijediće 53 miliona maraka za izgradnju ovog ski centra na koji se veoma dugo čeka. Vlada će u ponedeljak donijeti odluku o tome, a u srijedu će projekat biti prezentovan na Manjači“, naveo je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom tvitu.

I dok iščekujemo prezentaciju projekta, da se podsjetimo i mnogo većih projekata.

Bivši predsjednik RS i SDS, Radovan Karadžić, redovno je pohodio Manjaču. Kad nije udarao časne i svete krstove sa baba Marom ili baba Stanom koja je bila i vidovita, pa gdje pukne krst „tu tuđinska noga neće“.

Karadžić je imao grandioznije planove. Autoput do SAO Krajine i velike, luksuzne golf terene na kojima će nam i Švajcarci zavidjeti. I gdje će sav moderan svijet dolaziti da ganja loptice.

Naravno da su svi povjerovali. I poznati banjalučki biznismen je izvadio pare iz slamarice i iskopao čitavo jezero u Stričićima, malo iza Kočića, na „glavnom putu“. Sada služi kao lokva iz koje se napajaju krave i ovce.

Ali, nije se jedini hitri preduzetnik „uklizao“ na Manjači.

Gore su se svi uklizali i polomili. Od „Rudonje“, Austrougara, partizana, samoupravnih komunista, Karadžića… Dobri ljudi – malo čudni, nezgodan teren.

Isklizali se gore od kandidata opozicije za „inokosne funkcije vlasti“, kako je sada popularno reći: Jelene Trivić (PDP) i Mirka Šarovića (SDS) preključe na Ravnoj Romaniji, gdje su opet skitali skoro sami, pa na kraju otišli u crkvu, jer je u crkvi normalno biti „u dvoje“, na političkom skupu u predizbornoj kampanji i nije.

Poklizali se i posrnuli kao i Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD -a, humanitarac, profi skupljač zahvalnica po Facebooku, kolekcionar ordenja, sakupljač urina, doktor, pjevač… I organizator bušenja guma na cisternama koje je Gradska uprava Banja Luka slala seljacima da imaju vodu.

I da, čovjek koji je „poslao onog invalida na Olimpijadu“.

Nadati se da će Dodik uspjeti da napravi led i snijeg, imaće Manjačani koristi, a da se sam ne ukliže.

Manjača je čudna planina. Hirovita. Dva godišnja doba se smijene do podne. A Manjačani isti Kočić koji je sve pojednostavio u citatu:

„Srbovi ti se u svačem razumiju, i svačem oni znaju verak, i ‘vođe su svađe na prvom mjestu“, Sudanija.

Nastavi čitati

Politika

Hitna pomoć otkrila detalje: Pretučeni Banjalučanin sam zatražio pomoć

Published

on

By

Mladić koji je juče povrijeđen u tuči u Batinom prolazu u banjalučkoj Gospodskoj ulici, zbrinut je na drugoj lokaciji, otkrili su danas iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka.

Prema njihovim riječima, tridesetjednogodišnji T.D. pozvao ih je iz svog stana u ulici Prvog krajiškog korpusa.

“Služba hitne medicinske pomoći intervenisala je u 3:46 časova ispred kafića Everest, iznad kojeg stanuje pomenuti mladić. On je izašao iz svog stana držeći ručnik na glavi u predjelu potiljka, jer je krvario, a sam je pozvao hitnu pomoć.

Tom prilikom je rekao da je napadnut od nepoznatih lica ispred kafića BUM BUM koji se nalazi u Batinom prolazu u ulici Veselina Masleše, odnosno Gospodskoj”, rekli su za BL portal iz Doma zdravlja.

Mladić je zbrinut i upućen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske na odjeljenje Hirurgije, a dispečer Službe hitne pomoći obavijestio je policiju o ovom slučaju.

Izvor: Bl-portal.com

 

Nastavi čitati

Aktuleno