Connect with us

Politika

Dodik najavio povećanje plata, u septembru i novih 100 KM za mlade

Published

on

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u septembru novo povećanje plata u javnom sektoru, ali i novu pomoć mladima.

“Povećanje plata i penzija ublažilo je udar inflacije, a u septembru slijedi novi talas povećanja plata u javnom sektoru koje će, vjerujem, pratiti i realni sektor”, naglasio je Dodik za Srnu.

On je rekao da je pomoć mladima, koji će u septembru dobiti još po 100 KM, i boračkim kategorijama učinila da građani lakše prevaziđu izazove koji su nastali na tržištu roba.

“Sve budžetske obaveze se izmiruju, pa se može konstatovati da se Republika Srpska uspješno nosi sa problemima globalne krize. Ako se tome doda i smanjenje broja nezaposlenih, onda možemo reći da Republika Srpska dobro stoji”,  istakao je Dodik.

Dodik je izjavio da Republika Srpska, uprkos brojnim izazovima usljed globalne krize koja je zahvatila cijeli svijet, zadržava vitalnost u svim parametrima.

Rast prihoda u budžetu RS

Poreska uprava Republike Srpske je za sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,788 milijardi KM, što je za 195,1 miliona KM ili 12 odsto više nego u istom periodu lani.

“Naplata javnih prihoda je u ovoj godini nastavila stabilan rast u svim segmentima, kod direktnih poreza veća je za 36 odsto, doprinosa za osam, a ostalih javnih prihoda za dva odsto”, navodi se u saopštenju.

Naplaćeni doprinosi su tokom sedam mjeseci iznosili 1,094 milijardi KM, što je za 79,6 miliona KM više nego u istom periodu lani, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

Na ime direktnih poreza u periodu januar-jul ostvareno je oko 413,6 miliona KM, što je za 108,9 miliona KM više nego u istom periodu lani.

“Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 239,7 miliona KM, što je za 85,4 miliona KM ili 55 odsto više nego za sedam mjeseci prošle godine”, rekli su iz Poreske uprave.

Rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 146,5 miliona KM, što je za 18 odsto više nego lani.

Veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 279,6 miliona KM, što je za 6,6 miliona KM više u odnosu na sedam mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću od 23, odnosno 37 procenata, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksa i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksa, naveli su iz Poreske uprave.

Kada je riječ o julu, naplata je iznosila 247,3 miliona KM, što je za 8,8 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine, a zabilježen je i znatan rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa.

Izvor: Srna

Nastavi čitati

Politika

Dok su se svi poklizali po Manjači, Dodik presudio: Pravićemo ski centar i prezentaciju!

Published

on

By

Piše: Nađa Diklić

I Manjača konačno dođe na red. Dugo su gore zapostavljeni bili, krajnje nepravedno. Prvo im komunisti nisu htjeli dovesti pristojan put, jer su ih smatrali „četničkim krajem“. Tek poslije ovog rata put i dobili.

Muku s vodom muče otkako je planine, ali se svaki put sjete da sad, uoči izbora, protestuju ispred Gradske uprave, gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i bune se. Isto da ne znaju da im je vodu i nešto nalik na vodovod, otvorio SNSD i nije radilo od prvog dana. Tada nisu imali zamjerki u Kolima.

Onomad, nezvanično saznah, da ih je lakše sve preseliti u Banja Luku, od Kočića, Stričića, Pavića, do Kola i da bi Gradu to jeftinije bilo nego da pravi vodovod. Tehnički nemoguće, a i kad bi bilo – preskupo.

Konačno je i Dodik odlučio da odriješi kesu.

„Počinjemo izgradnju ski centra na Manjači. Olimpijski centar Jahorina i Vlada Republike Srpske obezbijediće 53 miliona maraka za izgradnju ovog ski centra na koji se veoma dugo čeka. Vlada će u ponedeljak donijeti odluku o tome, a u srijedu će projekat biti prezentovan na Manjači“, naveo je predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u svom tvitu.

I dok iščekujemo prezentaciju projekta, da se podsjetimo i mnogo većih projekata.

Bivši predsjednik RS i SDS, Radovan Karadžić, redovno je pohodio Manjaču. Kad nije udarao časne i svete krstove sa baba Marom ili baba Stanom koja je bila i vidovita, pa gdje pukne krst „tu tuđinska noga neće“.

Karadžić je imao grandioznije planove. Autoput do SAO Krajine i velike, luksuzne golf terene na kojima će nam i Švajcarci zavidjeti. I gdje će sav moderan svijet dolaziti da ganja loptice.

Naravno da su svi povjerovali. I poznati banjalučki biznismen je izvadio pare iz slamarice i iskopao čitavo jezero u Stričićima, malo iza Kočića, na „glavnom putu“. Sada služi kao lokva iz koje se napajaju krave i ovce.

Ali, nije se jedini hitri preduzetnik „uklizao“ na Manjači.

Gore su se svi uklizali i polomili. Od „Rudonje“, Austrougara, partizana, samoupravnih komunista, Karadžića… Dobri ljudi – malo čudni, nezgodan teren.

Isklizali se gore od kandidata opozicije za „inokosne funkcije vlasti“, kako je sada popularno reći: Jelene Trivić (PDP) i Mirka Šarovića (SDS) preključe na Ravnoj Romaniji, gdje su opet skitali skoro sami, pa na kraju otišli u crkvu, jer je u crkvi normalno biti „u dvoje“, na političkom skupu u predizbornoj kampanji i nije.

Poklizali se i posrnuli kao i Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD -a, humanitarac, profi skupljač zahvalnica po Facebooku, kolekcionar ordenja, sakupljač urina, doktor, pjevač… I organizator bušenja guma na cisternama koje je Gradska uprava Banja Luka slala seljacima da imaju vodu.

I da, čovjek koji je „poslao onog invalida na Olimpijadu“.

Nadati se da će Dodik uspjeti da napravi led i snijeg, imaće Manjačani koristi, a da se sam ne ukliže.

Manjača je čudna planina. Hirovita. Dva godišnja doba se smijene do podne. A Manjačani isti Kočić koji je sve pojednostavio u citatu:

„Srbovi ti se u svačem razumiju, i svačem oni znaju verak, i ‘vođe su svađe na prvom mjestu“, Sudanija.

Nastavi čitati

Politika

Hitna pomoć otkrila detalje: Pretučeni Banjalučanin sam zatražio pomoć

Published

on

By

Mladić koji je juče povrijeđen u tuči u Batinom prolazu u banjalučkoj Gospodskoj ulici, zbrinut je na drugoj lokaciji, otkrili su danas iz Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka.

Prema njihovim riječima, tridesetjednogodišnji T.D. pozvao ih je iz svog stana u ulici Prvog krajiškog korpusa.

“Služba hitne medicinske pomoći intervenisala je u 3:46 časova ispred kafića Everest, iznad kojeg stanuje pomenuti mladić. On je izašao iz svog stana držeći ručnik na glavi u predjelu potiljka, jer je krvario, a sam je pozvao hitnu pomoć.

Tom prilikom je rekao da je napadnut od nepoznatih lica ispred kafića BUM BUM koji se nalazi u Batinom prolazu u ulici Veselina Masleše, odnosno Gospodskoj”, rekli su za BL portal iz Doma zdravlja.

Mladić je zbrinut i upućen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske na odjeljenje Hirurgije, a dispečer Službe hitne pomoći obavijestio je policiju o ovom slučaju.

Izvor: Bl-portal.com

 

Nastavi čitati

Politika

Vlast dijeli novac šakom i kapom i nastavlja da se zadužuje?!

Published

on

By

Dok predstavnici vlasti neplanski dijele novac iz budžeta, Vlada Republike Srpske ne prestaje da se zadužuje javnim emisijama obveznica.

Iako se predstavnici vlasti hvale kako je budžet stabilan, Republika Srpska je organizovala jubilarno 50. zaduženje po rekordno visokoj kamatnoj stopi. To je samo jedno u nizu ovakvih zaduženja bez jasno definisane namjene, upozoravaju predstavnici opozicije i ekonomisti.

Zvaničnici Republike Srpske s jedne strane neplanski rasipaju javni novac i uvjeravaju kako je budžet stabilan. S druge strane – na svakih nekoliko mjeseci Republiku Srpsku dugoročno zadužuju   iznosima od po nekoliko desetina miliona maraka kroz emitovanje obveznica.

Tako je prije nekoliko dana objavljena jubilarna 50. emisija obveznica kroz koju se Republika Srpska zadužuje za 30 miliona maraka, po rekordno visokoj kamatnoj stopi od 5 odsto, a rok otplate je 5 godina.

Međutim, ovo je samo jedno u nizu zaduženja Republike Srpske kroz emisije obveznica.

Prije samo nekoliko mjeseci Vlada Republike Srpske je objavila 49. emisiju obveznica od 30 miliona maraka, kamatnom stopom od 3,4 odsto i rokom dospijeća od 5 godina.

Takođe, početkom maja ove godine, Republika Srpska objavljuje emisiju obveznica kroz koju je planirano zaduženje od čak 40 miliona maraka, sa kamatnom stopom od 3,5 odsto i rokom otplate od 7 godina.

Predstavnici opozicije upozoravaju da su sva zaduženja kroz državne obveznice od početka netransparentna i da se ne usmjeravaju na investicije, nego na pokrivanje nedostatka novca u budžetu.

Nejasno je, kažu ekonomisti, zbog čega Republika Srpska nastavlja sa neprestanim zaduženjima u godini kada država bilježi rekordno visoke iznose novca prikupljenog od PDV-a. Upozoravaju da će neplanska i prekomjerna zaduženja uskoro doći na naplatu.

Ovakva praksa zaduživanja kroz obveznice traje godinama. Bez obzira što često na berzi ne budu otkupljene sve ponuđene obveznice,  kroz njih se Republika Srpska do sada zadužila iznosom od skoro 2 milijarde maraka.

Kada se na to dodaju emisije obveznica po osnovu stare devizne štednje, izmirenja obaveza dobavljačima i nadoknade ratne štete, ukupni iznos zaduženja je skoro 3 milijarde maraka.

Izvor: Bn

Nastavi čitati

Aktuleno