Connect with us

Politika

Dodik o zločinima u Sijekovcu i Sarajevu OZNAČILI POČETAK RATA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Sijekovac i Sarajevo mjesta gdje su u martu 1992. godine, prije oružanih sukoba, počinjeni prvi zločini nad srpskim narodom koji su ujedno označili početak krvavog građanskog rata i realizacije plana eliminacije i etničkog čišćenja Srba u BiH.

Dodik je podsjetio da se neposredno nakon referenduma o otcjepljenu BiH iz tadašnje Jugoslavije, u kojem su Srbi eliminisani kao konstitutivni narod, dogodilo monstruozno ubistvo srpskog svata na sarajevskoj Baščaršiji, da bi potom Sijekovac postao mjesto prvog masakra nad civilima.

“Sve to predstavljalo je očigledan uvod u krvavi građanski rat u BiH s ciljem stvaranja muslimanske BiH”, istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je u izjavi za Srnu naglasio da je svaki 26. mart težak, tužan i bolan datum za sve Srbe, a posebno za porodice Zečević i Milošević iz Sijekovca koje su najviše stradale u ovom masakru.

“Jovan Zečević i njegova tri sina, od kojih je jedan bio dijete sa posebnim potrebama, ubijeni su u svojoj kući. Zločinci su ubili i Luku Miloševića i njegova dva sina. Najmlađa žrtva bio je Dragan Milošević koji je imao 17 godina, a najstarija 72-godišnji Jovo Zečević”, istakao je Dodik.

Za ovaj stravični zločin, podsjetio je Dodik, odgovarao je jedino Zemir Kovačević koji je osuđen na 10 godina zatvora, dok Nijaz Čaušević, komandir interventnog voda koji je bio podrška snagama koje su ušle u Sijekovac, nikada nije odgovarao, već je sve vrijeme do 2007. godine proveo u Hrvatskoj vojsci kada je i penzionisan.

“Jasno je da nema pravde za nedužne srpske žrtve ubijene na kućnom pragu, i to prije početka oružanih sukoba u BiH, kao što nema ni za mnoge druge ubijene Srbe na mnogobrojnim stratištima širom Republike Srpske. Ali istina je jedna, ona nikada neće nestati i mora izaći na vidjelo kad tad. Možda mi nećemo to doživjeti, ali vjerujem da će dočekati naši potomci, jer istina je uvijek na strani pravednih”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je naglasio da grobovi u Sijekovcu, kao i grobovi svih srpskih stradalnika zaslužuju pravdu i to svi znaju, pa i oni koji su počinili zločin nad nedužnim narodom.

“Nažalost, naše žrtve su samo naše i ne bole nikoga osim nas. Boli činjenica da za njih nema pravde. Ne samo decenijama, već vijekovima svjedoci smo glorifikovanja nesrpskih žrtava, dok se naše žrtve uvijek minimizuju i za njihovo stradanje slušamo suluda i licemjerna opravdanja, čak idu tako daleko i kažu da smo sami krivi što smo pobijeni, mučeni, zlostavljani, protjerani… Vjerujem da smo kao narod zreli i nacionalno osviješćeni da više nećemo dozvoliti da slušamo takva nebulozna podmetanja”, naveo je Dodik.

On je naglasio da srpski narod mora izbjeći podjele kada je riječ o odbrani nacionalnih interesa i da je to naša dužnost upravo zbog stradalih predaka, ali i novih generacija kojima treba stalno govoriti o istoriji naroda kojem pripadaju.

“Treba stalno govoriti i o proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, hrabrosti srpskih boraca, o svim nedaćama kroz koje smo prolazili stvarajući Republiku Srpsku u miru i braneći je u Odbrambenom-otadžbinskom ratu”, rekao je Dodik.

On je istakao da Srbi moraju njegovati kulturu sjećanja, ne da bi se svetili nego da bi znali da Republika Srpska treba i mora da postoji.

“Praštati možda i možemo, ali nećemo, ne smijemo i ne želimo da zaboravimo nijednu nepravdu nanesenu srpskom narodu, nijednu srpsku žrtvu i nijedan grob”, poručio je Dodik.

On je ukazao da je političko-bezbjednosna situacija u BiH stalno složena, te da je i dalje na sceni euforija radikalog islama i s toga prioritetni zadatak Republike Srpske i srpskog naroda treba uvijek da bude jačanje patriotske svijesti, očuvanje jedinstva i institucija Republike Srpske.

Dodik je naglasio da niko nikada ne smije da dozvoli da nestane Republike Srpske, jer bez Republike Srpske nema ni Srba na ovim prostorima.

U Sijekovcu će sutra biti obilježeno 31 godina od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno je 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno