Connect with us

Politika

DODIK ODRŽAO RIJEČ “Dernek ministra” nema na listama, gdje li će nakon izbora?

Reklamni prostor

Među hiljadama imena na izbornim listama u BiH nedostaje jedno posebno. Staša Košarac. Ministar i funkcioner SNSD koji u žižu javnosti nije došao radom u Savjetu ministara BiH, nego će ostati zapamćen kao „dernek ministar“. I još, pride, političar čija je bivša supruga javno u parlamentu progovorila o tome kako je maltretirao.

Istina, nije Košarac jedini istaknuti kadar SNSD koga nema na listama za Narodnu skupštinu i Predstavnički dom BiH. Međutim, njegova je nesreća što ga je tog za njega kobnog maja 2020. godine, zbog skandaloznog ponašanja, na zub uzeo, ne samo narod, nego i Milorad Dodik.

Sve je počelo 4. maja u Sarajevu, kada je Košarac u društvu estradnih umjetnika i umjetnica prisustvovao privatnoj žurki u jednom od restorana. I to u momentu kada je, zbog korone, cijela BiH bila pod ključem, policijskim časom, zabranama, ograničenjima…

Ništa od toga nije važilo za veselu družinu koja je u zatvorenom prostoru uživala uz hranu, piće, muziku, cigarete. I ko zna šta još.

“Državni ministar”, kako ga zovu u Sarajevu, posebno se našao na tapetu, a lider SNSD, Milorad Dodik, poručio mu je da je prisustvom na privatnoj zabavi u Sarajevu „napisao kraj svog političkog puta“.

Dodik je već 5. maja za Srnu izjavio da Košarac nije i više ne može biti njegov najbliži saradnik, te da se SNSD ograđuje od njegovog postupka, koji snažno odbacuje i ne prihvata.

– Košarac je završio što se tiče politike naše partije i u tom pogledu ću se ponašati u budućnosti. U vezi s tim preduzećemo one mjere koje su najbolje prije svega za Republiku Srpsku. Naime, imajući u vidu da smjene u Savjetu ministara mogu dovesti do gubljenja pozicija same Srpske, mi ćemo svoje ponašanje prema tome odrediti. U to ne treba niko da sumnja – poručio je Dodik.

One zaboravne podsjećamo da je lider SNSD naglasio da ga je Košarac svojim postupkom iznenadio i razočarao.

– Poništio je sve moje pozitivno uvjerenje u vezi sa njegovim sposobnostima. Učiniti nešto ovakvo nije stvar lične odgovornosti već prije svega političke i društvene, imajući u vidu da je izabran na najvažniju funkciju. Dakle, potpuno odbacujem njegovo nedolično, neprihvatljivo i politički neodgovorno ponašanje u kome je zarad svog malog ličnog komoditeta doveo u pitanje politike koje se vode i koje je do sada uspješno vodio – ocijenio je Dodik.

On je tada poručio da mu je kao čovjeku apsolutno neprihvatljivo da se Košarac ne pojavi na obilježavanju stradanja Srba u Dobrovoljačkoj ulici, gdje je bio svih prethodnih 10 godina, a da prisustvuje ovako bizarnom i neprihvatljivom događaju kao što je privatna zabava u Sarajevu.

Dodik se o sudbini Košarca drugi put oglasio 8. maja 2020. kada je rekao da je politička odgovornost Staše Košarca utvrđena i upućena disciplinskoj komisiji.

– SNSD je povrijeđen činjenicom da je Košarac bio na nekom skupu. Predložili smo da u sljedeća dva kruga, što se tiče SNSD, ne može biti kandidat na izborima. Vjerujem da će to statutarna komisija uraditi na taj način – rekao je Dodik u Banjaluci nakon današnje sjednice Izvršnog komiteta SNSD.

Sudeći prema listama za opšte izbore BiH, koje je objavila CIK BiH, Dodik je održao riječ. Košarac nije kandidat za poslanika i takav potez je za pozdraviti.

Samo da se ministar, nakon izbora, ne probudi kao delegat u Domu naroda BiH, Vijeću naroda RS, direktor neke javne ustanove ili preduzeća, savjetnik. Ili opet ministar, zašto ne? Uostalom, samo nekoliko sedmica nakon “incidenta”, Košarac i Dodik su viđani zajedno na skupovima, a ministar je kasnije uredno dolazio na sjednice stranačkih organa.

Možda mu pomogne i tadašnje objašnjenje, kojim je pokušao da smiri bijes javnosti, ali i stranačkih kolega.

– Došao sam da čestitam rođendan prijatelju, sjeo i popio piće. Nisam se dugo ni zadržao. Nisam znao da će u objektu biti puno ljudi niti ko će sve prisustvovati. Razumijem sve, postoje sankcije i neka je policija odradila svoj posao – poručio je Košarac.

U međuvremenu, Košarac je u žižu interesovanja javnosti došao i po drugom osnovu, opet ne po dobru. Njegova bivša supruga Sanja Stanković krajem jula 2022. svjedočila je pred Privremenom istražnom komisijom PS BiH za stanje u pravosuđu.

Stankovićeva je tom prilikom otkrila na kakve opstrukcije je naišla u pravosuđu kada je odlučila da protiv Košarca podnese krivičnu prijavu tužilaštvu u Istočnom Sarajevu. Ali, posebno su bili šokantni iskazi o ponašanju bivšeg supruga.

– Progutaće vas mrak, davljenje djeteta, napad na život i tijelo, udarci u potiljak, zar to nisu dokazi nasilja? Svjedočenje mog maloljetnog sina je odbačeno i anulirano naspram izjave ministra Košarca. Gledao me u oči i rekao da će naći doktora koji će naći doktora i reći da sam luda. U brak nisam stupila iz interesa, udala sam se za proizvođača gljiva, koji je u međuvremenu postao ministar. Ja sam ta koja je oduvijek bila javna ličnost – istakla je pred članovima Komisije.

Izvor: Srpskainfo.com

Politika

Postoje indicije o namjerama izvoza naoružanja iz FBiH u Ukrajinu

Reklamni prostor


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac upozorio je da postoje indicije o namjerama određenih kompanija namjenske industrije iz FBiH da izvoze naoružanje i vojnu opremu u Ukrajinu.

-Moram jasno naglasiti da za takve aktivnosti ne postoji podrška nas iz Republike Srpske. Pomno ćemo pratiti takve tendencije i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, spriječiti potencijalan izvoz na ukrajinsko tržište – poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je dodao da su upozorenja o ovim namjerama primarno stigla od predstavnika poslovne zajednice i određenih institucija.

-Informacije govore da pojedine kompanije namjenske industrije iz Federacije BiH, ponukane i ohrabrene politikama zapadnih zemalja, žele na taj način pokazati različit pristup iz BiH prema dešavanjima u Ukrajini. Za nas je to potpuno neprihvatljivo. Smatramo da je to pogrešan pristup i definitivno ćemo osujetiti takve namjere – zaključio je Košarac.

Nastavi čitati

Politika

Kandidat SDA (2016) predsjednik biračkog odbora ispred SNSD!

Reklamni prostor


Admir Alibašić, član SDA, postavljen je za predsjednika biračkog odbora u ime SNSD-a u Jablanici. On je poziciju predsjednika biračkog odbora u ime SNSD prihvatio dok je bio član SDA, navodi se u prijavi koju je Centralnoj izbornoj komisiji BiH uputila organizacija “Pod lupom”.

Centralna izborna komisija je kaznila SNSD i SDA zbog trgovine biračkim odborima u Jablanici sa po 4000 maraka. Kazna je izrečena na osnovu dopunjenih nametnutih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Izmjene zakona, nedavno, je nametnuo visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit.

CIK navodi da je Alibašić prihvatio funkciju predsjednika biračkog odbora dok je bio član SDA kao i da je utvrđena trgovina biračkim odborima. Takođe, nvodi se da SNSD u Jablanici nema kandidate kao ni mjesne ili opštinski odbor.

“SNSD je s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebio zakonsko pravo na učešće u radu biračkih odbora“, navodi se u prijavi.

Admir Alibašić je kažnjen sa 1000 maraka i zabranjen mu je rad u biračkim odborima.

GERILA info

Nastavi čitati

Politika

LUKAČ U AKCIJI! Prešao Drinu na ziplajnu (VIDEO)

Reklamni prostor


Da mu ne treba kaskader i da ima kondiciju za svaku adrenalinsku aktivnost, mnogi su se i sami mogli uvjeriti u Višegradu, kada je Dragan Lukač, aktuelni ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske prešao rijeku Drinu na ziplajnu.

Boraveći nedavno u Višegradu, Lukač je isprobao ovu turističku atrakciju i dokazao da i u pedesetim godinama ima kondiciju po kojoj ga pamte mnogi saborci dok je bio u Specijalnoj brigadi policije.

Video pogledajte OVDE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavi čitati

Aktuleno