Connect with us

Izbori 2022.

Dodik: Ovo su bili najčistiji izbori od svih do sada. Eskobar je rekao da će problemi biti u Doboju, Zvorniku i Prijedoru

Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske koji je, prema dosadašnjim podacima Centralne izborne komisije pobijedio protivkandidata PDP-a Jelenu Trivić za ovu funkciju, kaže da je činjenica da je on novi predsjednik Republike i da se činjenice ne mogu osporiti.

“Svi podaci koje smo imali još u veče izbora govorili su upravo to. Mi smo to zasnivali na ovjerenim zapisinicima po glasačkim odborima. Neki su natrčali sa ocjenama u javnost koje očigledno nisu bile tačne. Ono što je unijelo malu sumnju jeste činjenica da je CIK BiH naložila da se prvo broje glasovi za članove Predsjedništva, pa Parlamentarna skupština a onda predsjednik Republike što je došlo na red negdje oko 11, pola 12. Nisu se ni mogli imati relevantni podaci negdje do jedan sat poslije ponoći. Jedino relevantno je bilo da je to na bazi zapisnika koji su ovjereni“, rekao je Dodik gostujući u emsiji ATV-a Imate riječ.

On kaže da su predstavnici opozicije stalno pričali o tome kako dobijaju izbore i indukovali su priču o ogromnoj razlici. Njihova jedina politika bila je, kaže Dodik, mržnja prema njemu.

„Apsolutno je jasno da nisu imali nikakvu politiku. To što su pokušali da stave u desetak tačaka, time se ne bavi predsjednik Republike, nego neke institucije. Predsjednik Republike ima snagu ako ima skupštinsku većinu i ako ima vladu. Ako to nema, onda država neminovno ulazi u probleme“, rekao je Dodik.

On kaže da je teško prihvatiti poraz i da priča o krađi ne stoji te dodaje da su ovo bili izbori koji su možda bili najčistiji od svih. Rekao je da je sedam dana prije izbora održan sastanak u Americi na kojem je, između ostalih, bio Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan.

„Eskobar je rekao da će problemi oko glasanja biti u Doboju, Zvorniku i Prijedoru“, rekao je Dodik za ATV.

Nije lako izgubiti
Čast je biti kandidat za predsjednika i nije lako izgubiti, kaže Dodik. „Nije čovjek ono što misli o sebi, nego što drugi misle o njemu“, citirao je Dodik staru filozofsku misao a izbori su prilika da drugi govore o pojednicu.

„Ako je do profesure u politici onda mislim da sam ja najbolji profesor u politici“, ističe aktuelni srpski član Predsjedništva.

Govoreći o zahtjevu opozicije CIK-u za ponovno brojanje glasova, Dodik kaže da je tokom svakih izbora bilo prigovora CIK-u.

„Zna se da u CIK-u sjede ljudi iz SDS-a i PDP-a i da su iz muslimanske strukture većinom iz SDA i oni mogu, na kraju krajeva, neke stvari da urade. Ali najteže je silovati činjenice, neće to biti tako jednostavno. Neka svi rade svoj posao, nikakav problem, ako žele da prebroje ponovo neka broje“, rekao je Dodik i kazao da bi na ponovljenim izborima razlika tek bila dramatična ali im ne preporučuje da ulaze u novu izbornu kampanju.

Govoreći o najavljenim protestima opozicije, Dodik kaže da od toga nema ništa, ali da je i to dio demokratskog procesa.

„U redu je da oni organizuju te proteste, zatražili su šetnju, policija će odlučiti da li je bezbjednosno sigurno ili ne. Neki smatraju da i mi trebamo okupiti deset puta više ljude, ali mi to nećemo raditi, ozbiljni smo i to smo pokazali u izbornoj noći“, podsjetio je Dodik.

On je rekao da se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je juče donekle priznao poraz opozicije, pokazuje daleko racionalnije i pretpsotavlja da Stanivukoviću ne odgovara loša slika o Banjaluci.

„Ja sam se prijatno iznenadio kada sam mogao da slušam dosta racionalan pristup i mislim da on odgovara činjenicama. Vidjećemo kako će se to sve odvijati dalje, ali svakako treba primijetiti da je on daleko više racionalnosti pokazao u toj partiji nego svi ostali zajedno“, izjavio je Dodik.

SNSD stabilan
Rekao je da situacija u SNSD-u stabilna i da su se pokazali kao najorganizovanija struktura. Kaže da su u predizbornu kampanju krenuli nakon godišnjih odmora jer se tad vode izbori.

„SNSD je ostvario stvarno dobar rezultat, procentualno gledano nismo odavno imali 35 odsto za parlament, međutim, sistem kompenzacija nas spušta na isti nivo kao što smo bili prošli put. Mi u zbiru imamo 50.000 glasova više za parlament nego SDS, PDP i ovi ostali iz opozicije zajedno“, istakao je Dodik.

Pohvalio je predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Vladu Đajića, rekavši da njega nije bilo ne bi vratili energiju i snagu partije u Banjaluci. Govoreći o broju glasova koje je on dobio u Banjaluci, koji je manji od protivkandidata Jelene Trivić, Dodik je rekao da izbori za predsjednika nisu u Banjaluci nego u čitavoj Republici.

„Mi smo svjesni činjenice da ja nisam dobio u Banjaluci, i mene to boli, nije mi svejdeno. Ali poslije svega što smo radili u Banjaluci, šta smo sve izgradili, Banjaluka kad sam ja došao nije imala vode. Danas niko ne pominje da je to problem, Banjaluka danas izgleda malom metropolom, ja sam taj koji je prenio i formirao institucije u ovom gradu. Opet je to pravo građana da biraju, očigledno ja nisam dobro iskomunicirao, tako da je malo zasjena pala na dobar rezultat u Banjaluci vezano za samu partiju“, rekao je Dodik.

Kaže da je SNSD partija koja mora da napravi određenu tranziciju, da se uvede značajan broj srednje generacije koja će moći da nosi sljedeće izbore i odgovornost u društvu.

„Mi ćemo u narednih godinu dana napraviti novu strukturu naših organa u SNSD-u i prepoznati mlađu generaciju i dozvoliti da se ona iskaže i da se nastavi boriti“, poručio je lider SNSD-a.

Koalicija dobila više glasova od kandidata
Pričajući o ponavljanju izbora, Dodik je rekao da nije za avanturizam te vrste i da to treba dobro odmjeriti i smatra da je bilo ni manje ni više ekscesa nego nekih prošlih izbora.

„Meni kao novoizabranom predsjedniku Republike ne treba nikakva spekulacija, da sam izgubio, ja bih te noći izašao i čestitao i rekao ‘doviđenja, prijatno’, ali narod nije htio da ja kažem ‘doviđenja, prijatno’“, poručio je Dodik.

Broj glasova koje je koalicija dobila u zbiru ne odgovara broju podrške pojedinačnim kandidatima, smatra lider SNSD-a.

„SNSD je u cjelini glasao za mene i Željku (Cvijanović, kandidat za člana Predsjedništva). Mi ćemo nastaviti raditi sa ovom koalicijom. Naravno da ćemo analizirati stvari, tamo gdje budemo mogli da progutamo sve te stvari, progutaćemo, gdje ne budemo mogli, moramo da raščistimo i vidimo kako ćemo dalje. Ima partija koje su se ponašale korektno, ali ima i onih koji su bacili sumnju na to sve. Neću više dozvoliti da se bavimo portirima, to uništava politiku svake vrste. Politika se vodi u parlamentu, vladi i najvažnijim javnim resursima“, istakao je Dodik.

On kaže da će u narednom periodu ključno pitanje biti pitanje stabilnosti i da će kao predsjednik Republike učiniti sve.

„Mogu da ponudim svima onima koji žele da razgovaraju i da napravimo koncentraciju, imam dovoljno mjesta za sve, u kojoj ćemo doći kroz konsenzus do odgovora na izazove koji dolaze sa strane. Nikog neću moliti, ali ću javno pozvati sve koji žele da razgovaramo na tu temu. Ako bude htjenja i ako žele, to možemo učiniti“, poručio je Dodik.

ATV

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno