Connect with us

Politika

DODIK PORUČIO ZARACINU! Biće kako ja kažem!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se liberalni projekti njemačkog specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Manuela Zaracina koji se zalaže za princip “jedan čovjek jedan glas” ovdje ne mogu da prime i da je to antiustavna kategorija.

“Zaracin je svašta rekao. Imaju luksuz da svašta govore i navijački su raspoloženi prema muslimanima i podržavaju tu vrstu priče. Ti njegovi liberalni projekti koje imaju po Njemačkoj ovdje ne mogu da se prime”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naveo da je ta priča Zaracina apsolutno neprihvatljiva i antiustavna kategorija jer se zna šta su izborne jedinice, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, da se po principu “jedan čovjek jedan glas” razmišljalo u Dejtonu nikada ne bi došlo ni do mirovnog sporazuma, ni do Ustava BiH.

Dodik je podsjetio da se Zaracin izjašnjavao i u vezi sa zakonom o kleveti, ustvrdivši da je u Njemačkoj kleveta krivično djelo, a da njihov izaslanik ovdje drži predavanje kako nešto ne treba.

“Ovdje nije priča o kleveti. Ovdje je riječ o istini i govoriti istinu je vrhunska stvar”, objasnio je Dodik.

On je ukazao na to da Njemačka, osim krivičnog djela kleveta ima i krivično djelo sramoćenje, za šta je previđena kazna zatvora.

“Sada oni nama drže predavanja kako mi treba nešto da radimo evropski. Eto, uradite evropski, vi vodite EU a ne ja. Jedan broj ljudi je javni prostor koristio za klevetu i neistine i bili su u funkciji stranih službi. Zbog toga se podigla neka galama o kleveti i zakonu o nevladinim organizacijama koje Amerika smatra stranim špijunima”, rekao je Dodik za Srnu.

On je dodao da je Zaracin tek neki savjetnik u Njemačkoj koji je spremljen na Balkan jer nisu znali šta će s njim, pa sada ovdje nešto govori.

“Važnije je šta ja kažem nego on. Ono što kažem ja to će biti, a ono što on kaže – neće. Njemačka se inače previše petlja ovdje. Petlja se na strani muslimana, što je neprihvatljivo i mi tu tendenciju vidimo”, rekao je Dodik.

Govoreći o zakonu o kleveti u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da se ne radi o tome da se nekome nameće zabrana, već o tome da se pokaže istina.

“Kada smo krenuli sa ovim zakonom, sjeli smo u okviru partije i rekli da to treba da se uradi. Za to smo dobili podršku koalicionih partnera koji su neki dan na sastanku rekli da neće odustati od ovog zakona”, naveo je Dodik.
Nezavisne

Politika

Postoje indicije da se spremala krađa, ali SDS je agažovao 1.000 aktivista da to spriječi

Milan Mličević, v.d. predsjednika SDS rekao je da je preko hiljadu članova Srpske demokratske stranke “čuvalo izborni rezultat” tokom referenduma o povjerenju gradonačelniku u Bijeljini, bilo kao članovi biračkih odbora, bilo kao posmatrači.

Kaže da je Ljubiša Petrović ostao gradonačlenik jer je kvalitetan i nekompromitovan kandidat, koji ima ugled u narodu i da je to, uz organizaciju, bio uslov da SNSD izgubi.

“Postoje informacije da su bili spremni odštampani glasački listići i ozbiljan scenario za izbornu krađu, koji je osujećen u startu pojavom velikog broja posmatrača Srpske demokratske stranke uz panične objave bliskih SNSD-u zadnjih par dana uoči održavanja referenduma”, izjavio je Miličević juče.

“Mi upravo provođenjem unutarstranačkih izbora i jačanjem stranačke organizacije SDS od mjesnih odbora naviše, radimo na tome da u cijeloj Republici Srpskoj imamo dovoljno jaku organizaciju da spriječi izborne krađe i manipulacije. Uz sve to insistiraćemo na suštinskim i tehničkim izmjenama izbornog zakona koje će značajno smanjiti mogućnost izbornih prevara”, dodao je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

ZBOG SRAMNIH IZJAVA Zamjenika gradonačelnika Prijedora istražuje Odjeljenje za terorizam i ekstremizam

Odjeljenje za terorizam, ekstremizam i istrage ratnih zločina Policijske uprave Prijedor po nalogu Okružnog javnog Tužilaštva Prijedor provodi mjere i radnje a koje se tiču zamjenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića radi utvrđivanja navoda prijave koja je podnešena protiv njega jer je na katolički Uskrs grubo izvrijeđao vjernike katoličke vjeroispovijesti.

Podsjećamo, Kovačević je na svom Facebook profilu, između ostalog, napisao neka je “vatikanistima daleko lijepa kuća”.

“Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se i tekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna”, napisao je tada Kovačević, a to će bi ga moglo koštati podizanja optužnice zbog krivičnog djela ,,Javno izazivanje i podsticanje na nasilje i mržnju”

Nakon toga, tadašnji kandidat za (pot)predsjdnika Republike Srpske Ivan Begić podnio je prijavu protiv Kovačevića, te će sutra u 9 časova u PU Banjaluka biti saslušan u svojstvu svjedoka na navode prijave.

Nastavi čitati

Politika

REKAO PA POREKAO Miličević demantovao informacije da je potvrdio da Jelena Trivić OSNIVA STRANKU

PR služba SDS-a na “svoj način” tumači jasne riječi Milana Miličevića izrečene juče na pres konferenciji…

Predsjednik SDS Milan Miličević sinoć je demantovao informacije da je juče potvrdio da Jelena Trivić osniva novu političku opciju u Republici Srpskoj.

– Na pres konferenciji održanoj juče nakon Sjednice Predsjedništva SDS u Banjaluci odgovarajući na pitanje da li je tačno da pojedini funkcioneri SDS i to Vukota Govedarica, Aleksandar Trninić i Ljubiša Petrović napuštaju stranku i pristupaju stranci Jelene Trivić, predsjednik Srpske demokratske stranke je negirao ove navode – saopšteno je iz SDS-a.

Tom prilikom, kako se ističe u saopštenju, Miličević je rekao “da upućuje sreću Jeleni Trivić ukoliko su tačne medijske spekulacije da ona nastavlja svoj politički put u novoj stranci”.

– Nemam nikakvih saznanja da li Jelena Trivić osniva svoju političku partiju te samim tim ne mogu biti ni pompezno napisano „prvi političar koji je potvrdio da Jelena Trivić osniva svoju stranku – poručuje sinoć Miličević.

Nastavi čitati

Aktuleno