Connect with us

Politika

DODIK POSLIJE SASTANKA “Nemam nikakvu zamjerku na rad Luke Petrovića, ĐAJIĆA JOŠ NISTE UPOZNALI” (VIDEO)

Jedinstvo SNSD-a postoji i postojaće, na žalost mnogih koji su priželjkivali da danas čuju nešto drugo, izjavio je lider SNSD Milorad Dodik nakon današnje sjednice Gradskog odbora sa članovima Predsjedništva stranke.

– SNSD nastoji da obezbijedi podršku dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i radićemo sa koalicionim partnerima da imamo ovaj mehanizam za nadolazeća vremena s ciljem zaštite Srpske – dodao je Dodik.

Pred novinarima se poslije sjednice, pored Dodika, pojavio kompletan partijski vrh, uključujući Željku Cvijanović i generalnog sekretara SNSD, Luku Petrovića, ali i Vlado Rajić, predsjednik GO SNSD Banjaluka, koji je sazvao ovaj sastanak.

Podsjećamo, Đajić je juče izjavio da Petrovićevim radom nisu zadovoljni, kao ni kadrovskom politikom koju sprovodi kao generalni sekretar SNSD, dodavši da se svi problemi trebaju rješavati unutar partije.

Međutim, lider SNSD-a novinarima danas je rekao da na relaciji Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka i generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića nema nikakvih problema.

– Nemam nikakvu zamjerku na rad Luke Petrovića, koji ima moju podršku. Petrović je pomogao u stvaranju logističkih uslova u radu Gradskog odbora Banjaluka. Potrebna je bolja komunikacija – istakao je Dodik.

On je rekao da iz SNSD-a ljudi ne odlaze, već u SNSD dolaze.

Potom se oglasio i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić koji je rekao da je na sjednici napravljen dogovor u vezi daljeg rada ovog odbora.

– Naš cilj još bolja Republika Srpska i Banjaluka – rekao je Đajić, poručujući da postoji jedinstvo u SNSD-u.

Dodik je potom najavio i da će se uskoro na tapetu naći svih 290 funkcionera na različitim nivoima, koji su, nakon minulih izbora dobili pozicije preko SNSD.

– Predsjedništvo SNSD će utvrditi ko od njih dobro radi povjereni mu posao i ispunjava očekivanja, a ko ne – rekao je Dodik.


Agencije

Politika

STEVANDIĆ UPOZORIO “Ne može se reći da je medijski prostor ČIST”! (VIDEO)

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da se mnoge diplomate u BiH ponašaju kao kolonijalni upravnici, te da se u procesu pristupanja EU mora pokazati autoritet domaćih vlasti, a ne strah i podaništvo.

“Mi u procesu pristupanja EU moramo da pokažemo subjektivitet i autoritet domaćih vlasti, ne strah i podaništvo, da ne dođemo u situaciju da neki diplomata kao američki ambasador podržava muftiju koji spominje oružje dok upućuje kritike nama koji pozivamo na mir”, rekao je Stevandić za N1.

Stevandić je naveo da je Informacija o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja koju je usvojila Vlada Republike Srpske poruka da se diplomate ponašaju kao kolonijalni upravnici i na taj način određuju političke procese, čime se u pitanje dovodi civilizacijski i demokratski poredak.

Govoreći o zakonu o kriminalizaciji klevete i uvrede, Stevandić je naglasio da se više ne može nekažnjeno lagati i targetirati, čime se u opasne situacije dovode pojedinci i njihove porodice.

“Taj prostor je zatrovan i ne može se reći da je medijski prostor u BiH čist. On je preplavljen raznim portalima i ljudima koji imaju određenu vrstu zaštite i mogu da pišu šta hoće”, naveo je Stevandić.

On je naglasio da posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi nije znak zahvalnosti srpskom narodu koji se prema hrvatskom korpusu u BiH, kada je bio u najvećoj krizi, ponašao korektno.

“Mi smo poslali pristojnu i diplomatsku poruku da je neprimjereno na taj način posjećivati Derventu i Brod, na samo 500 metara od mjesta gdje su regularne hrvatske vojne jedinice pobile nedužne civile”, naveo je Stevandić.

Stevandić je ukazao i na to da u BiH postoji jedinstvo u vezi sa problemom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, kao i da se u rješavanje ovog problema pokušavaju uključiti i evropske institucije.

Nastavi čitati

Politika

MAZALICA: EU ima dvostruke aršine

Kancelarija EU je pod uticajem stranih ambasada, djeluje politički i neshvatljivo je da se bore protiv transparentnosti za koju se zalažu kada je riječ o zakonodavstvu u Srpskoj i BiH, izjavio je član Odbora za evropske integracije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica je ocijenio da Kancelarija EU ima dvostruke standarde, odnosno da za pojedine oblasti traži veću transparentnost, dok se protivi transparentnosti u radu neprofitnih organizacija koja se traži u Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Srpske.

On je dodao da se slična njihova reakcija mogla vidjeti kod izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske.

“U većini zemalja EU kleveta i uvreda su krivična djela sa kaznom zatvora, a blaža varijanta koja je usvojena u parlamentu Srpske sa novčanim kaznama je za njih neprihvatljiva i to govori koliko je Kancelarija EU pod uticajem stranih ambasada i djeluje politički”, rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, predstavnici EU nisu motivisani da se zakonodavstvo Srpske i BiH usklađuju sa evropskim ondje gdje postoje izvori prava, kako bi došlo do harmonizacije.

On je pojasnio da se predloženim Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Republike Srpske javnosti približava način rada i izvori finansiranja ovih ustanova.

“Zahvaljujući ovom zakonskom rješenju javnost bi trebalo da bude upoznata o ukupnom djelovanju neprofitnog sektora, što je u skladu sa najboljim praksama transparentnosti rada nevladinih organizacija, privrednih društava i slično, što je jedan od osnovnih principa na kojima počiva EU”, zaključio je Mazalica.

Kancelarija EU u BiH saopštila je da dijeli težnju građana BiH za evropskom budućnošću zemlje koja iziskuje usvajanje vrijednosti EU, te očekuje da vlasti Republike Srpske povuku predložene zakone i, kako je navedeno, diskriminatorne inicijative.

Iz ove kancelarije smatraju da je odluka Vlade Srpske da usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija “žalosna jer ograničava rad organizacija civilnog društva, a time i ostvarivanja slobode udruživanja i okupljanja”.

Nastavi čitati

Društvo

CRNADAK EVROPSKOJ UNIJI: NE POMAŽITE NAM MOLIM VAS!

Samo nam vi nemojte više pomagati.

Tim riječima je potpredsjednik PDP, Igor Crnadak, prokomentarisao poruku delegacije EU u BiH vlastima Srpske da odustanu od kriminalizacije uvrede i klevete i ostalih spornih zakona i inicijativa.

Crnadak je Evropljanima odgovorio da “kritikuju vlast kojoj su priznali krađu izbora i omogućili im da i dalje budu vlast”.

– Ako stvarno hoćete da pomognete, zna se: skeniranje glasačkih listića, otisak prsta kao potvrda identifikacije birača i video nadzor biračkog mjesta.

Ako nam nećete pomoći da dobijemo poštene izbore, onda bolje ćutite – napisao je Crnadak na Fejsbuku.

Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini saopštila je da osuđuje nedavne poteze rukovodstva Republike Srpske, koji ozbiljno sužavaju prostor za građanski angažman, idu na štetu interesa Republike Srpske i ostatka zemlje, odbacuju temeljne evropske vrijednosti i predstavljaju nazadak na evropskom putu BiH.

Nastavi čitati

Aktuleno