Connect with us

Politika

DODIK “UDARIO” NA BAKIRA! “Pao je, pa preko mene pokušava da se podigne”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Bakir Izetbegović, lider SDA, pao, pa misli opet preko Milorada Dodika da se podigne.
“Misle da će silom međunarodnog faktora, prije svega SAD, doći do rješenja koje njima odgovara, ali to ne može. Mi smo ovdje mirni i povlačićemo adekvatne poteze”, rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše i izjavu Bakira Izetbegovića koji od Međunarodne zajednici traži da se umjesto Bošnjacima više pozabave njim, ironično je poručio:

“Pa ja mislim da se oni sasvim dovoljno bave sa mnom. Šta još treba, možda samo fizička likvidacija. Ali to govori samo o njihovim problemima. Jer kad god ne znaju šta da rade, oni traže Milorada Dodika, a ranije Biljanu Plavšić, Radovana Karadžića, Aleksandra Vučića… Misle da su bogom dani, da mi trebamo samo da ispunjavamo njihove želje i da ih pitamo šta možemo da uradimo za njih”, rekao je predsjednik Republike Srpske, prenose “Nezavisne“.

Dodao je da BiH u strukturalnoj i svakoj drugoj vrsti krize.

“Ona je neželjena sa stanovništva mnogih, neželjena je od nas ovakva kakvu je prave. Jer mi prihvatamo samo Dejtonsku, sa strogo preciziranim ustavnim nadležnostima. Svako izlaženje iz toga je nas neprihvatljivo, poručio je Dodik povodom izjava od strane bošnjačkih političara kako on radi na secesiji Republike Srpske.

“Da, tačno. Nećemo ostati u BiH ako oni krše ustav. Trebalo bi da je to vrlina, a ne mana. U svim zemljama se poštuje ustav, pa ga treba poštovati i ovdje. Vratite BiH u ustavne okvire, odnosno dva entiteta, tri konstitutivna naroda i devet svojih nadležnosti. Ako ona nije u tim okvirima, mi ćemo izaći iz nje”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji je rekao da raspolaže obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može uticati na politička pitanja u Srpskoj, on je poručio:

“Mi smo htjeli da pokažemo da nije samo Bakir Izetbegović problem za organizaciju i funkcionisanje BiH, nego i ova njegova alternativa. Mene je izabrao ovaj narod, ja sam ovdje predsjednik kao što je i Vučić u Srbiji. I mi veoma dobro sarađujemo, niti imamo problema u komunikaciji”, rekao je Dodik, te dodao da je Republika Srpska autonomna u sprovođenju svoje politike, i da to Vučić poštuje.

“U Sarajevu uvijek misle da se radi o nekoj spekulaciji, te doći će Amerikanci, Britanci. Prije godinu dana su pričali da će Srpska ući u rat. A šta se sad dešava, pa njihov reis poziva na rat. Mi znamo šta znači spoj islama i oružja”, kazao je Dodik.

On se dotakao i činjenice da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio informaciju o tome šta je Pravobranilaštvo BiH preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine.

“Što se tiče imovine mi smo sve rekli. Po ustavu, imovina pripada entitetima. Ustavni sud BIH je samo tu da štiti Ustav BIH, a ne da uvodi mjere. Zato su zadužene strane Republika Srpska i FBiH. Nikada se na dnevni red Parlamenta BiH neće dovesti pitanje Zakona o imovini. Ako Bećirović misli da može da nešto zaštititi, neka prošeta ovdje pa neka vidi kako će proći“, naglasio je Dodik.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno