Connect with us

Politika

DODIK “UDARIO” NA BAKIRA! “Pao je, pa preko mene pokušava da se podigne”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Bakir Izetbegović, lider SDA, pao, pa misli opet preko Milorada Dodika da se podigne.
“Misle da će silom međunarodnog faktora, prije svega SAD, doći do rješenja koje njima odgovara, ali to ne može. Mi smo ovdje mirni i povlačićemo adekvatne poteze”, rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše i izjavu Bakira Izetbegovića koji od Međunarodne zajednici traži da se umjesto Bošnjacima više pozabave njim, ironično je poručio:

“Pa ja mislim da se oni sasvim dovoljno bave sa mnom. Šta još treba, možda samo fizička likvidacija. Ali to govori samo o njihovim problemima. Jer kad god ne znaju šta da rade, oni traže Milorada Dodika, a ranije Biljanu Plavšić, Radovana Karadžića, Aleksandra Vučića… Misle da su bogom dani, da mi trebamo samo da ispunjavamo njihove želje i da ih pitamo šta možemo da uradimo za njih”, rekao je predsjednik Republike Srpske, prenose “Nezavisne“.

Dodao je da BiH u strukturalnoj i svakoj drugoj vrsti krize.

“Ona je neželjena sa stanovništva mnogih, neželjena je od nas ovakva kakvu je prave. Jer mi prihvatamo samo Dejtonsku, sa strogo preciziranim ustavnim nadležnostima. Svako izlaženje iz toga je nas neprihvatljivo, poručio je Dodik povodom izjava od strane bošnjačkih političara kako on radi na secesiji Republike Srpske.

“Da, tačno. Nećemo ostati u BiH ako oni krše ustav. Trebalo bi da je to vrlina, a ne mana. U svim zemljama se poštuje ustav, pa ga treba poštovati i ovdje. Vratite BiH u ustavne okvire, odnosno dva entiteta, tri konstitutivna naroda i devet svojih nadležnosti. Ako ona nije u tim okvirima, mi ćemo izaći iz nje”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza koji je rekao da raspolaže obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može uticati na politička pitanja u Srpskoj, on je poručio:

“Mi smo htjeli da pokažemo da nije samo Bakir Izetbegović problem za organizaciju i funkcionisanje BiH, nego i ova njegova alternativa. Mene je izabrao ovaj narod, ja sam ovdje predsjednik kao što je i Vučić u Srbiji. I mi veoma dobro sarađujemo, niti imamo problema u komunikaciji”, rekao je Dodik, te dodao da je Republika Srpska autonomna u sprovođenju svoje politike, i da to Vučić poštuje.

“U Sarajevu uvijek misle da se radi o nekoj spekulaciji, te doći će Amerikanci, Britanci. Prije godinu dana su pričali da će Srpska ući u rat. A šta se sad dešava, pa njihov reis poziva na rat. Mi znamo šta znači spoj islama i oružja”, kazao je Dodik.

On se dotakao i činjenice da je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović zatražio informaciju o tome šta je Pravobranilaštvo BiH preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine.

“Što se tiče imovine mi smo sve rekli. Po ustavu, imovina pripada entitetima. Ustavni sud BIH je samo tu da štiti Ustav BIH, a ne da uvodi mjere. Zato su zadužene strane Republika Srpska i FBiH. Nikada se na dnevni red Parlamenta BiH neće dovesti pitanje Zakona o imovini. Ako Bećirović misli da može da nešto zaštititi, neka prošeta ovdje pa neka vidi kako će proći“, naglasio je Dodik.

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno