Connect with us

Politika

DODIK UVJERIO SNSD-ovce iz Istočnog Sarajeva: Svi poslanici će glasati za Savjet ministara

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sutra će u punom kapacitetu glasati za podršku Savjetu ministara BiH, potvrdio je predsjednik stranke Milorad Dodik nakon sastanka sa Gradskim odborom SNSD Istočno Sarajevo u Banjaluci.
“Upravo sam održao sastanak s prijateljima iz Istočnog Sarajeva. Poslanici SNSD-a u punom kapacitetu sutra će glasati za podršku Savjetu ministara BiH”, naveo je Dodik na Tviteru.

Novinarima je rekao da će kadrove kasnije “provući kroz lupu”. On je rekao da su članovi SNSD Istočno Sarajevo s pravom imali primjedbe.

“Dogovor koji smo postigli za formiranje Savjeta ministara u ovom trenutku je veoma važan, zato što to obezbjeđuje da Republika Srpska na pravi način bude zastupljena u strukturama na nivou BiH. S druge strane, određeni kompromisi i kombinacije koje smo činili, bili su motivisani da obezbijedimo što bolju poziciju Republike Srpske. Sve političke partije koje imaju svoje poslanike su nama veoma važni. Zato su i neki koji nisu imali poslanike na nivou na BiH bili uključeni u određenu strukturu”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da će razgovarati i sa drugim političkim partijama, kao što je SPS, i dodao da je veoma važno da Republika Srpska kao mehanizam svoje stalne odbrane ima većinu od dvije trećine poslanika, a zato su potrebni svi poslanici svih političkih koji žele da budu dio “jedinstvene, nacionalne i narodne odbrane Republike Srpske”.

“Naša organizcaija na području Istočnog Sarajeva ima pravo da primjedbuje na određene stvari, imajući u vidu dobar izborni rezultat koji su ostvarili. Mislim da smo neke stvari pojasnili. Ovo nije najsretnija situacija ni za nas, ali ponekad se situacija tako složi. Mi ćemo rehabilitovati našu politiku u narednom periodu. Od ključne važnosti je da Republika Srpska bude na pravi način zastupljena na nivou BiH”, istakao je Dodik.

Ljubiša Ćosić, predsjednik GO SNSD Istočno Sarajevo, kaže da ovaj odbor i dalje slijedi put Milorad Dodika i SNSD-a, ali da zadržavaju integralno mišljenje što se tiče politike DNS-a.

“Toliko smo velika partija i toliko smo dobri prijatelji, toliko smo jedinstveni i vodimo računa o Republici Srpskoj da imamo snage da kažemo različita mišljenja i da se ta mišljenja uvaže. Nikakav mediski spin i nikakvo huškanje neće nas ubijediti u to da nas je neko isključivao, nego ću reći da ostajemo privrženi politici SNSD-a. Što se tiče DNS-a, zdržavamo integralno mišljenje da politike koje je predstavljao Nenad Nešić nikad neće imati podršku u SNSD-u Istočno Sarajevo i nikad nećemo koalirati sa takvim politikama”, izjavio je Ćosić.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno