Connect with us

Izbori 2022.

DODIK: ŽELIMO NADLEŽNOST ZA IZBORE NA REPUBLIČKOM NIVOU!CIK nije mogao pobjeći od zakonskih normi, pa su odbili žalbe opozicije

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da će se raditi na jačanju subjektiviteta Republike Srpske i vraćanju nadležnosti za izbore na republički nivo te najavio da će na narodnom mitingu u Banjaluci u utorak, 25. oktobra biti doneseni određeni stavovi koji će biti smjernice za politiku koja će biti provođena u narednim godinama. Dodik je rekao da je proteklih dana mnogo ljudi od njega tražilo da se održi miting kako bi narod izrazio svoju volju.

“Očekujemo mnogo ljudi, očekujemo sve one kojima je stalo da srpski narod ovdje odlučuje sam o sebi. Oni koji mogu da dođu, a neće protiv su Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Višegradu. Dodik je istakao da su se neki iz SDS-a i PDP-a potrudili da suvereno pravo naroda da odlučuje na izborima prenesu nekim neodgovornim ljudima u Sarajevu koji se loše odnose prema svemu što je u Republici Srpskoj i da je to, kako je rekao, najveći gubitak ovog vremena.

“Republika Srpska je glasala i odlučila da je SNSD pobijedio na izborima na svim nivoima, da nisu sporni izbori za Narodnu skupštinu Republike Srpske koji su najbolji koje smo imali ne znam od kada, da smo dobili 42 odsto glasova za Parlamentarnu skupštinu BiH, da je Željka Cvijanović pobijedila za srpskog člana Predsjedništva BiH i odjednom je nekome palo na pamet da sam ja sporan”, rekao je Dodik. On je napomenuo da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije mogla da pobjegne od zakonskih normi, pa je odbila žalbe opozicije.
“Ali to su sve igre. Te žalbe koje su oni podnijeli ranije nisu bile ni dopuštene, jer nije bilo zakonom predviđeno da u tom roku neko može podnijeti žalbu”, dodao je Dodik.

Navodeći da nakon što CIK objavi preliminarne rezultate slijedi rok od tri dana za podnošenje žalbi, Dodik je ocijenio da će vjerovatno ti isti podnijeti žalbe, ali da očekuje da će se sve to završiti brzo.

Prema njegovim riječima, žalbe moraju da budu podnesene u toku noći, odnosno u toku rada mjesnih biračkih odbora.

Izbori 2022.

OVJERENE KANDIDATKSE LISTE za delegate iz Srpske u Dom naroda BiH

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je ovjerila kandidatske liste za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saopšteno je iz ove komisije.
Narodna skupština Republike Srpske je CIK-u dostavila kandidatske liste za Vijeće naroda Srpske, te se sprovode aktivnosti na potpisivanju izjava nominovanih kandidata, kako bi se nakon toga moglo pristupiti proceduri provjera listi i kandidata.U saopštenju je navedeno da se, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, posredni izbori za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sprovode odmah, a najkasnije mjesec dana nakon objave potvrđenih rezultata opštih izbora, a rok za sprovođenje ovih posrednih izbora ističe 2. decembra.

Iz CIK-a ističu da su u toku aktivnosti nominacije kandidata za posredne izbore, potpisivanje izjava o prihvatanju kandidature i provjeri ispunjavanja uslova za ovjeru nominovanih kandidatskih listi i kandidata.

“Zaključno sa današnjim danom CIK BiH je ovjerila kandidatske liste iz četiri kantonalne skupštine za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i to iz Tuzlanskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona-Goražde, Posavskog kantona i Zapadnohercegovačkog kantona”, navodi se u saopštenju.

Takođe, CIK-u su dostavljene kandidatske liste iz skupština Hercegovačko-neretvanskog, zatim Livanjskog, kao i Zeničko-dobojskog kantona, te je u toku kompletiranje dokumentacije, odnosno potpisivanju izjava nominovanih kandidata kako bi se mogle izvršiti provjere.

Još nisu dostavljene kandidatske liste iz skupština Kantona Sarajevo, te Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

I još malo CIK-a : Skoro je nemoguće dokazati da političari zloupotrebljavaju javna sredstva

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj 86. sjednici razmatrala je prijave o korištenju javnih resursa u svrhu predizbornih aktivnosti tokom ovogodišnjih Općih izbora.

Na današnjoj sjednici CIK-a razmatran je set odluka koje se odnose na zloupotrebu javnih resursa tokom predizborne kampanje.

“Imamo prigovor Platforme za progres protiv Adnana Štete iz SDP-a da je vršio objave na stranici Vlade Kantona Sarajevo vezano za dodjelu elektronskih karata penzionerima i tako dalje. Utvrdili smo da je to redovna aktivnost u ministarstvu te prijedlog je da se prigovor odbije kao neosnovan”, istakao je šef Službe za upravno rješavanje CIK-a Mišo Krstović.

Platforma za progres je Štetu prijavila i da je na Facebook stranici izvršio promociju izgradnje tramvajske pruge za što je također utvrđeno da ne predstavlja zloupotrebu.

Članovi CIK-a razmatrali su i prijavu SDS-a u vezi aktivnosti Milorada Dodika (SNSD), odnosno da je obećavao dati po 100 KM penzionerima.

“U svom izjašnjenju Milorad Dodik je napisao da nije mogao zloupotrijebiti sredstva sa pozicije na kojoj jeste, da ta sredstva može dijeliti samo Vlada Republike Srpske što je u postupku formalno-pravno i dokazano, da nije mogao raspolagati sredstvima Vlade”, istakao je Krstović.

I prigovor protiv Dodika je odbačen, a protiv takve odluke je glasao član CIK-a Željko Bakalar.

Razmatrana je i prijava Transparensi Ieternešnala protiv RTV Gradiške jer su navodno promovirali kandidata SDS-a što je odbijeno kao neosnovano.

Prijava protiv kandidatkinje Jelene Trivić (PDP) nije bila uredna pa se smatra da nije ni podnesena.

“Važno je naglasiti da mi nismo mogli naći uporište da ove postupke vodimo po službenoj dužnosti jer je falilo vrijeme i mjesto povrede (zloupotrebe), a nemamo ništa praktično kao dokaz na osnovu čega bismo mogli početi istragu”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

OČAJ JELENE TRIVIĆ SVE VEĆI! Nikako da se pomiri sa izbornim porazom

Jelena Trivić nikako da se pomiri sa ishodom izbora pa se i danas oglasila na društvenim mrežama

Nastavi čitati

Aktuleno