Connect with us

Politika

DODIKOV POZIV NA PROTESTE: Moja pobjeda je neupitna, RS će sama provoditi izbore, CIK BiH je odmetnuta grupa

Sjednica Narodne skupstine RS biće održana 26.10. a na njoj će biti razmatran rebalans budžeta Republike Srpske za ovu godinu. Također, 1.11. biće i druga sjednica NSRS u starom sazivu gdje će se usvojiti novi budžet i ekonomska politika za 2023. godinu, rekao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci.
“Ono sto je dokaz ispravne ekonomske politike je mogućnost da RS redovno, bez zastoja isplaćuje svoje obaveze”.

Objašnjava da 1. novembra održavaju sjednicu NSRS u starom sazivu, kojem je to i zadnji dan nadležnosti, a sve kako bi spriječili privremeno finansiranje.

“Vlada RS je već danas uputila zahtjev za rebalans. Čim bude gotov dokument budzeta uputniće i zahtjev za posebnu sjednicu za novembar”, istakao je.

“Ovaj budžet će da bude stimulativan i za privredu”, kaže Dodik.
“Oni žele da se RS desi što gora situacija, jer je to bolje za njih, kaže Dodik optužujući opoziciju za opstrukcije, ali navodi da ce koalicija imati većinu da usvoji pomenute dokumente.

Govorio je i o drugim aktuelnim dešavanjima, izborima, prebrojavanju i protestima koje je najavio SNSD i koalicija za utorak.

“Ovih dana ističe zabrane izvoza peleta. Mi smo odlučili, čekamo da Savjet ministara donose odluku, da proizvođači mogu da izvezu 50%, proizvodnje, a 50 % da bude za domaće tržište. Cijena neće moći da pređe 550 KM. Tada su slobodni da drugih 50% plasiraju gdje žele, po cijeni koju hoće”.

Mogućnost dodjele kandidatskog statusa za BiH bi mogla biti dobra vijest, ali..

“Dajući status kandidata oni pokušavaju da zadrže lažnog Visokog predstavnika i strance u Ustavnom sudu. To je špekulacija EU. To je ponuda koja nije fer, ako ostaje visoki predstavnik, pogotovo ovaj lažni. Ako je to ponuda, mi ne prihvatimo to sa oduševljenjem”, naglašava.

Najavio je mogućnost donošenja zakona o izborima u RS.

“Da to bude u nadležnosti republičke izborne komisije, a ne ove uzurpatorske. Moja pobjeda je neupitna. Sutra CIK-u ističe rok da objavi preliminarne rezultate. Mislim da namjerno bježe od toga da ih proglase, tvrdeći da to ne mogu. Ponovno prebrojavanje potvrđuje preliminarne tezultate. CIK je odmetnuta grupa, koja nema odgovornost prema javnosti”.

O protestima najavljenim za utorak kaže:

“Pozivam narod u utorak u 18h, u park Mladen Stojanović da se borimo za slobodu i mogućnost da provodimo slobodno izbore”.

Konferencija za novinare je održana u prizemlju administrativnog centra Vlade Republike Srpske u Banjaluci.
NOVI DANI

Politika

NE SMIJE BITI PROBLEMA! Dodik od nove VLADE OČEKUJE socijalnu i energetsku bezbjednost!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će zajednički rad predsjednika i Vlade Republike Srpske biti prioritet i da očekuje da Vlada odgovori na značajne političke izazove, ekonomska i socijalna pitanja, te da obezbijedi stabilnost i socijalnu i energetsku bezbjednost ljudi.

– U nedjelji iza nas obavio sam konsultacije s predstavnicima političkih partija i imenovao Radovana Viškovića za mandatara za sastav nove vlade – napisao je Dodik na “Instagramu”.

On je naveo da je njegova prva zvanična posjeta po stupanju na dužnost predsjednika Srpske bila Srbiji, gdje se susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Upoznao sam ga sa složenom situacijom u BiH. Ponovio sam opredjeljenje Republike Srpske da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji – naglasio je Dodik.

On je dodao da je prisustvovao i slavi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i otvaranju novoizgrađenih objekata Policijske akademije i Centra za obuku.

– Otvaranjem nove zgrade Ustavnog suda Republike Srpske, izgrađen je još jedan u nizu reprezentativnih objekata koje želimo da gradimo – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je razgovarao s ambasadorima Grčke i Rusije, Dimitriosom Papandreuom i Igorom Kalabuhovom, kao i sa direktorom Uprave Vlade Srbije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujonom.

– Družio sam se i sa mladim članovima SNSD-a koji su budućnost SNSD-a – napisao je Dodik.

Nezavisne

Nastavi čitati

Politika

Fadil Novalić pao na planinarenju: Primljen u bolnicu na posmatranje

Premijer Federacije Fadil Novalić doživio je danas nesreću prilikom planinarenja saznaje klix.ba.

Kako je potvrđeno iz više izvora, Novalić se okliznuo prilikom planinarenja i pao, prilikom čega je zadobio tjelesne povrede.

Izvor portala je rekao da je Novalić nakon pada primljen u bolnicu na preventivno posmatranje.

“Visina s koje je pao nije bila velika, tako da je Novalić samo malo ugruhan. Zadobio je povrede desne šake, ali uglavnom nije ništa strašno”, kazao nam je naš izvor.

Iz Novalićevog kabineta su rekli da se premijer dobro osjeća i planira se vrlo brzo vratiti svojim radnim obavezama.

Podsjećamo, Novalić je inače strastveni palninar i često na društvenim mrežama dijeli fotografije sa brojnih bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih planinskih destinacija.

Nastavi čitati

Politika

STEVANDIĆ ČESTITAO: Sara Ćirković je na najbolji način prikazala Srbe

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je Sari Ćirković i njenom timu osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u boksu u Španiji, istakavši da su na najbolji mogući način predstavili i branili boje srpskog sporta.

– Pokazali ste da rad, upornost i predanost donose rezultat – naveo je Stevandić.

Sara Ćirković, reprezentativka Srbije i član Bokserskog kluba “Obilić” iz Zvornika, postala je svjetski šampion u boksu nakon što je u finalu Svjetskog prvenstva pobijedila Sofi Vinter Roshaug iz Danske.

(Agencije)

Nastavi čitati

Aktuleno