Connect with us

Svijet

DOGOVOR PUTINA I LUKAŠENKA! Rusija postavlja nuklearno oružje u Bjelorusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je Moskva postigla dogovor sa susjednom Bjelorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskoj teritoriji.
“Dogovorili smo se sa /predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom/ Lukašenkom da ćemo postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju bez kršenja režima neširenja”, rekao je Putin u intervju ruskim medijima.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka donesena je poslije saopštenja Velike Britanije da će Kijevu slati oružje sa osiromašenim uranijumom.

Ruski predsjednik je izrazio neslaganje sa tvrdnjama zapadnih političara i medija da oružje sa osiromašenim uranijumom koje se šalje Kijevu neće imati nikakve zdravstvene ili druge posljedice, prenosi TASS.

Putin je rekao da će Rusija odgovoriti na eventualnu primjenu municije sa osiromašenim uranijumom.

On je istakao da zapadne zemlje neće moći da isporuče dovoljno oružja Ukrajini da bi ta zemlja nadmašila Rusiju na linijama fronta.

“Prijetnje, naravno, postoje. Kada se oružje isporučuje zemlji sa kojom imamo sukob, to je uvijek prijetnja. Koliko se one mogu procijeniti, naravno da su nam poznati planovi za snabdijevanje”, rekao je Putin.

On je dodao da je najavljeni milion granata za Ukrajinu “značajna količina”.

“Milion – da li je to mnogo ili malo? Ovo je značajna količina. Prije svega, vodeće zemlje NATO-a, recimo SAD, prema našim informacijama, proizvedu oko 14.000 do 15.000 granata mjesečno. Oružane snage Ukrajine, prema procjenama naše vojske, koriste do 5.000 granata dnevno za borbena dejstva”, rekao je Putin, prenosi “Sputnjik”.

On je dodao da je Moskva zbog toga zabrinuta i da je ovo “pokušaj da se produži sukob”, te da će “dovesti samo do veće tragedije”.

Putin je napomenuo da Rusija neće dozvoliti “pretjeranu militarizaciju” svoje ekonomije i da do danas nije smanjila civilnu izgradnju, zdravstvo, obrazovanje i razvoj infrastrukture, ali da će Zapad biti primoran na to.

“NATO planira da u Ukrajinu pošalje između 420 i 440 tenkova. Ovdje je isto kao i sa municijom. Tokom ovog perioda proizvešćemo i modernizovati preko 1.600 tenkova, rekao je Putin i naglasio da će “ukupni broj tenkova ruske armije biti tri puta veći od broja tenkova Oružanih snaga Ukrajine”, a možda i više od tri puta.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno