Connect with us

Hronika

Dokument dobio u Banjaluci: Organizator ubistva vođe “škaljaraca” imao pasoš BiH

Reklamni prostor


Visokopozicionirani član “kavačkog klana” Radoje Živković Žuti koji je uhapšen u Turskoj zbog sumnje da je organizovao ubistvo navodnog vođe “škaljarskog klana” Jovana Vukotića, u Istanbul je odletio sa pasošem Bosne i Hercegovine koji mu je izdala PU Banjaluka, saznaje UNA.

Izvor blizak istrazi otkriva da je Živković na tom letu koristio lažne putne isprave BiH na ime Andrej Jović.

“Pasoš je sredinom prošle godine izdao MUP RS, odnosno PU Banjaluka. Po svemu sudeći radi se o ukradenom identitetu, odnosno o osobi koja godinama nije podizala svoje dokumente u BiH, što je iskorišćeno kako bi se Živkoviću napravila putna isprava s kojom je nesmetano mogao da se kreće po Evropi i regionu”, kaže za UNU izvor blizak pravosuđu.

On navodi da su istražioci do tih dokaza došli nakon što je prošle godine u Banjaluci uhapšen Almir Jahović iz Bara, član “kavačkog klana”, za kojim je tada bila aktivna potjernica Interpola Podgorica zbog organizovanja kriminalne grupe i pokušaja ubistva. Jahović je uhapšen kada je uz pomoć Dalibora Ćurlika i Ljubana Poletana iz Banjaluke dobio lažne BH dokumente, zbog čega je Tužilaštvo BiH protiv njih pokrenulo istragu zbog krivotvorenja isprava.

Više “kavčana” prijavljeno na adresi u Banjaluci

“Jahoviću su izrađeni dokumenti na ime Ilija Kojić iz Banjaluke, sa prebivalištem u naselju Trapisti. Potom je otkriveno više dokumenata sa istim prebivalištem i ispostavilo se da je među njima desetak lažnih putnih isprava. Na dokumentima su mahom bile fotografije više poznatih članova ‘kavačkog klana’, ali sa drugim imenima, odnosno ukradenim identitetima”, pojasnio je izvor portala.

On dodaje da je u jednom od lažnih dokumenata uočena fotografija Radoja Živkovića Žutog, ali sa imenom Andrej Jović. Daljim provjerama je utvrđeno da je Živković taj dokument iskoristio kada je prošle godine otputovao za Istanbul.

Podsjetimo, Živković je 16. septembra uhapšen u akciji turske policije zbog sumnje da je organizovao ubistvo člana suparničkog klana Jovana Vukotića, koji je 8. septembra ubijen u okrugu Sisli u Istanbulu u automobilu u kojem su bili njegova supruga, maloljetne dijete i vozač koji nisu povrijeđeni.

Kako je saopštila turska policija u akciji je uhapšeno ukupno 12 osoba kod kojih je pronađeno i zaplijenjeno 11 lažnih ličnih karata, šest lažnih pasoša i oružje koje je navodno korišteno u napadu. Među zaplijenjenim dokumentima su i lične karte izdate u BiH, zatim Švajcarskoj, Ukrajini, Češkoj…

Pregledano 1.700 sati snimaka nadzornih kamera

Agencija Anadolija javila je da su ubistvo počinili članovi suparničke kriminalne grupe, koji su Vukotića pratili najmanje četiri mjeseca. Istražioci su analizirali 1.700 sati snimaka sa nadzornih kamera koje su sakupili sa 200 lokacija, a na podu i gepeku Vukotićevog automobila otkriveni su GPS uređaji za praćenje.

Agencija je objavila i snimak s nadzornih kamera, kao i akcije hapšenja.

Anadolija piše da su ubistvo počinili E.E i Y.D., članovi kriminalne grupe čiji je vođa Turčin B.B., koji je po Interpol potjernici uhapšen u Italiji.

Ubistvo plaćeno oko milion evra

“Istražioci su otkrili da su kolovođe kavačkog klana Radoje Živković i Zdravko Perunović naručili oružani napad na Vukotića u Istanbulu za približno milion evra”, navela je Anadolija.

Tokom istrage utvrđene su rute bijega osumnjičenih, kao i njihove adrese u pet turskih provincija, gdje su i uhapšeni. Osim dokumenata i oružja u pretresima su otkriveni telefoni, računari i fleš diskovi na kojima je pronađena organizaciona dokumentacija o načinu na koji je napad izvršen. Utvrđeno je i da su osumnjičeni i ranije u više navrata bezuspješno pokušali atentat na Vukotića.

U obračunima “škaljaraca” i “kavčana” ubijeno više od 50 osoba

Nakon kriminalističke obrade u istanbulskoj Direkciji policije, nadležnim turskim organima predato je 12 osumnjičenih, uključujući Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića te E.S, Y.D, E.E, E.T. i F.Y.

“Službenici turske policije, koji su takođe razmijenili informacije sa nadležnima u Crnoj Gori, saznali su da je od 2014. godine u oružanim napadima ubijeno najmanje 50 osoba iz kriminalnih organizacija škaljarskih i kavačkih klanova, a da je razlog za to sukob oko krijumčarenja drogom”, navodi Anadolija.

bl-portal

Hronika

Vozilo Hitne pomoći udarilo auto koje je “odjetjelo” na pješačko ostrvo

Reklamni prostor


Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas oko 17 časova kod jednog marketa u Kragujevcu.

Naime, u nezgodi u kojoj su pokošena dva pješaka, učestvovali su vozilo hitne pomoći i automobil „alfa romeo“, piše @ucentar.rs.

Na putu su vidni tragovi krvi, a povrijeđeni su prevezeni u UKC u Kragujevcu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Prema pisanju portala iKragujevac, vozilo Hitne pomoći pod intervencijom, udarilo je u drugo vozilo koje je “odletjelo“ na pješačko ostrvo i tom prilikom oborilo nekoliko pješaka.

Njihovo stanje za sada nije poznato.

Nastavi čitati

Hronika

PRESUDA BIVŠEM DIREKTORU UIO! Čauševiću za primanje mita 5,5 godina zatvora

Reklamni prostor

Apelaciono odjeljenje Suda BiH pravosnažno je osudilo Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje na 5,5 godina zatvora za prvu tačku optužnice Tužilaštva BiH kojom se teretio za primanje mita.

U prvostepenoj presudi za ovu tačku dobio je ukupno četiri godine, čime mu je sada pravosnažno ova kazna povećana.

Kada je u pitanju druga tačka optužnice za krivično djelo pranja novca, presuda je ukinuta kako bi se pred Apelacionim vijećem utvrdilo koja imovina će se oduzeti od Čausevica s obzirom da su neke nekretnine pripadale supruzi i maloljetnom djetetu.

Pravosnažnom presudom, Anes Sadiković, kojem se sudilo s Čauševićem, osuđen je na dvije godine zatvora.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije. U septembru 2014. je pušten iz pritvora, ali su mu određene pojedine mjere zabrane.

Nastavi čitati

Hronika

Prijeti mu do 10 godina robije: Novitović prebačen u Okružni sud u Banjaluci

Reklamni prostor


Milan Novitović v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS prebačen je u Okružni sud u Banjaluci koji će nakon saslušanja osumnjičenog donijeti konačnu odluku po zahtjevu Republičkog javnog tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala uputilo je danas sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci, prijedlog za određivanje mjere pritvora protiv Milana Novitovića, v.d. direktora u Republičkoj upravi civilne zaštite Republike Srpske, zbog osnovane sumnje da je učinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Republički javni tužilac mjeru pritvora predložio je zbog okolnosti koje upućuju na bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, korištenjem svog službenog položaja i funkcije koju obavlja, mogao preduzeti radnje kojima bi ometao krivični postupak uticajem na svjedoke u cilju prilagođavanja njihovih iskaza interesima svoje odbrane, a sve u namjeri da izbjegne ili umanji svoju krivičnu odgovornost.

Mjeru pritvora tužilac je predložio i zbog težine krivičnog djela, odnosno činjenice da se istom na teret stavlja kvalifikovani oblik krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja za koje je propisana kazna zatvora od jedne do deset godina.

Novitović je uhapšen u ponedjeljak, a tokom istrage pretresene su i prostorije civilne zaštite u zgradi Vlade RS.

Nebojša Pantić, advokat Novitovića izjavio je ranije da se njegov branjenik tereti za nezakonito zapošljavanje Branislava Zeljkovića, bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS protiv koga je u međuvremenu podignuta optužnica zbog milionske zloupotrebe u postupcima javnih nabavki medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Izvor: Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno