Connect with us

Društvo

DOLIJALI PRODAVCI PELETA! Napisane im kazne “teške” 22.300 KM

Uprkos odluci Vlade Republike Srpske o ograničenju cijene peleta na 480 KM plus PDV po toni, pojedini prodavci su očigledno nastavili po starom, što je potvrđeno i u kontrolama inspektora koji su im za devet dana napisali kazne “teške” 22.300 maraka.

U Inspektoratu Republike Srpske su podsjetili da je Odluka o privremenoj mjeri za ograničenje cijene peleta na snazi od 14. novembra, te da je do sada obavljeno ukupno 27 kontrola.

– U osam kontrola utvrđene su nepravilnosti, te je izdato 15 prekršajnih naloga – naveli su za “Glas Srpske” u Inspektoratu RS.

Dodali su da je u kontrolama zatečeno i 30 tona peleta bez potrebne dokumentacije o porijeklu.

– Zatečena količina peleta bez porijekla je oduzeta – rekli su u Inspektoratu RS.

Podsjetili su da je kazna za kršenje odluke prema kojoj je Vlada Srpske cijenu peleta ograničila na 480 maraka plus PDV, za privredno društvo od 10.000 do 20.000 maraka, za odgovorno lice u privrednom društvu od 5.000 do 10.000 KM. Osim toga, kaznom od 1.000 do 5.000 KM kazniće se preduzetnik ako postupi suprotno odredbi Vlade Republike Srpske.

Glas Srpske

Društvo

NOVI SKANDAL NA UKC-u Firma registrovana za uzgoj goveda i bivola nabavlja azot koji je medicinsko sredstvo!

Nakon afere kiseonik koja je uzdrmala zdravstveni sistem Republike Srpske, izbacila na površinu sve nelogičnosti u zakonskim regulativama i po svemu sudeći omogućila korištenje kiseonika bez svih potrebnih dozvola za liječenje pacijenata, novinari našeg portala bavili su se analizom javnih nabavki na UKC-u koje ćemo objavljivati u narednim danima.

Jedna od zanimljivih javnih nabavki, putem direktnog sporazuma jeste nabavka azota.

Tečni azot se u medicini najčešće koristi u dermatologiji, odnosno za krioterapiju, kada tečni azot radi po principu zamrzavanja, pa se na taj način uklanjaju promjene na koži poput bradavica.

Nabavka azota za potreba UKC-a je vršena putem direktnog sporazuma, i to od Veterinarsko – stočarskog centra a.d., čija je glavna djelatnost, vjerovali ili ne ,,uzgoj ostalih goveda i bivola”.

Kako je neko ko se bavi uzgojem goveda i bivola imao ikakvu dozvolu za prometovanje azota koji se koristi za liječenje pacijenata iz UKC-a za sada ostaje nepoznato.

Na sajtu Messer-a koji je jedna od svega nekoliko preduzeća u BiH registrovana za promet medicinskoih gasova stoji da njihovu ,,paletu medicinskih proizvoda čine lijekovi: medicinski kiseonik, medicinski ugljen-dioksid, azot-suboksid, azot-oksid, kao i medicinsko sredstvo: Tečni azot.

Zakon o lijekovima je definisao pojam medicinskog sredstva za koji kaže da je u smislu ovog Zakona predstavlja instrumente, aparate, materijale i drugi proizvode koji se primjenjuju na ljudima i koji svoju osnovnu namjenu, određenu od proizvođača, ne postižu na osnovu farmakološke, imunološke ili metaboličke aktivnosti, već se koriste sami ili u kombinaciji, uključujući i softver potreban za pravilnu upotrebu…

Takođe je definisano da proizvođač medicinskih sredstava mora, pored opštih zakonskih uslova, ispunjavati i posebne uslove određene Zakonom, i to:

a) svoju djelatnost mora prijaviti Agenciji prije početka proizvodnje medicinskih sredstava;

b) djelatnost mora obavljati tako da je uvedeno obezbjeđenje sistema kvaliteta i zaštite zdravlja stanovništva;

c) mora imati zaposleno odgovorno lice s najmanje VI stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase I i II, te VII stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase III, a koje je zaduženo za praćenje i javljanje neželjenih pojava i reagovanja na njih;

Da li sve ovo ima do zaključenja teksta od UKC-a, Agencije za lijekove i Veterinarsko-stočarkog centra nismo dobili odgovor, a objavićemo ga ukoliko i kada odgovor dobijemo, iako je UKC više puta prekršio Zakon o slobodi pristupa informacijama kada je u pitanju naš portal.

Nastavi čitati

Društvo

CIJENE OPET RASTU Pekarski proizvodi od danas skuplji za 5 odsto

Predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su pekarski proizvodi od jutros skuplji u prosjeku za pet odsto.

U našem preduzeću hljeb od 600 grama poskupio je sa 2 KM na 2,10 KM. Svi pekarski proizvodi, znači, sve vrste hljeba, pite, burek i pice, osim bijelih peciva bez fila, skuplji su za pet odsto, rekao je Trivić, vlasnik “Krajina klasa” i lanca pekara “Manja”.

Kao razlog za poskupljenja, Trivić je naveo povećanje plata, veće cijene brašna i nadolazeće poskupljenje struje.

Za nas je već od danas struja poskupila u odnosu na prethodnu cijenu, a od Nove godine očekujemo još jedan talas poskupljenja – dodao je Trivić.

U drugoj većoj pekari “Žitopeka” u Banjaluci je rečeno da su cijene svih pekarskih proizvoda još ostale nepromijenjene.

Nastavi čitati

Društvo

ZA STRANAČKA PREDAVANJA ĐAJIĆ IMA PARA dok je ,,Najsavremenija bolnica” bez grijanja

Dok su temperature vazduha ispod pet stepeni, pacijenti na UKC Banjaluka danas nisu imali grijanje. Iz UKC kažu da je u pitanju kvar u kotlovnici i da se koriste alternativni načini zagrijavanja bolesničkih soba.

Na modernizaciju Univerzitetskog kliničkog centra RS potrošeno je oko 100 miliona eura. Međutim, očigledno da se u tom iznosu nije našlo novca da se izgrade nove kotlovnice i ugrade nove cijevi.  Zbog toga pacijenti moraju da se dogrijavaju na alternativne načine jer je grijanje na UKC-u zakazalo.

“Riječ je o dugogodišnjem problemu zastarjelih kotlova i već nekoliko godina su se ulagali napori za raspisivanje međunarodnog tendera za rekonstrukciju, dogradnju/izgradnju, opremanje zgrade Tehničko-ekonomskog bloka, što će rezultirati potpisivanjem ugovora sa izabranim izvođačem radova u ponedeljak 5.12.2022. godine”, saopšteno je iz UKC RS.

Umjesto da se dio novca potrošio na saniranje kotlovnica, rukovodstvu UKC-a je bitnije da se naprave garaže, za koje se rok izgradnje stalno pomjera,na šta se, do sad, potrošilo oko 35 miliona KM, kaže Slobodan Stanić.

“U projektu za izgradnju UKC bila je predviđena energana kako je ona ispala iz tog prijekta to treba da objasne oni  koji su to uradili. Ne održava se u zimskom periodu grijanje a za to je najvažnije preventivno održavanje ono se radi ljeti tako da se zima dočeka spremno. Sramota je da se potrošilo 100 miliona evra a da nemamo riješeno ni hlađenje ljeti u centralnom bloku a da nemamo u zimskom periodu pouzdano grijanje“, kaže  Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja.

Iz UKC-a su poručili da je ovaj problem davno identifikovan ali da zbog izuzetno kompleksnog usaglašavanja tenderske dokumentacije sa evropskim standardima, implementacija ovog projekta nije mogla da počne do sada.

Nastavi čitati

Aktuleno