Connect with us

Svijet

DOŠLI DO “ZIDA”! Evropa je skoro ISCRPILA KAPACITETE za uvođenje novih sankcija Rusiji

EU je skoro iscrpila kapacitete za uvođenje novih sankcija Rusiji, ali bi blok i dalje mogao da nastavi da povećava svoju finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel.

“Nema mnogo više da se uradi sa stanovišta sankcija, ali možemo nastaviti da povećavamo finansijsku i vojnu podršku”, rekao je Borel za novinsku veb stranicu “Euraktiv” nakon neformalnog sastanka ministara razvoja EU u Stokholmu.

On je istakao da bi bilo čudno da je godinu dana nakon početka specijalne ruske operacije u Ukrajini “ostalo mnogo više opcija”.

Borel je dodao da je EU “došla do kraja ljestvice”.

Rusija je u velikoj mjeri izdržala pritisak sankcija SAD, EU i njihovih saveznika od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru prošle godine.

Prema procjenama UN u januaru, ruska ekonomija prošle godine pala je za samo oko tri odsto u odnosu na projektovanih 15.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Moskve dio dugoročne strategije Zapada, a da su sankcije, ujmesto toga, pogodile cjelokupnu globalnu ekonomiju i pogoršale živote miliona ljudi.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno