Connect with us

Svijet

DRAMA NA NEBU! NJEMAČKI AVION PROLETIO BLIZU RUSIJE: Nisu ostali dužni, odmah stigao odgovor

Njemački izviđački avion ušao je nedaleko od ruskog vazdušnog prostora.

Ruska vojska saopštila je da je ispratila njemački izviđački avion iznad Baltičkog mora dalje od ruskog vazdušnog prostora. Borbeni avion poletio je u pratnji njemačkog pomorskog izviđačkog aviona Lokid P-3C Orion, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Avion njemačkih oružanih snaga, Bundesvera, okrenuo se prije nego što je stigao do ruskog vazdušnog prostora. Ruski borbeni avion Su-27 se potom takođe vratio na aerodrom svoje baze. “Spriječeno je kršenje ruske državne granice“, saopštilo je ministarstvo.

“Ništa se nije dogodilo”
Portparol njemačke mornarice rekao je za dpa ​​da je to bio rutinski izviđački let. Ruski presretač je potom uletio u vazdušni prostor u blizini Kalinjingrada radi nadgledanja. I to je bila rutinska reakcija, ništa se nije dogodilo, kažu predstavnici njemačke mornarice.

Tenzije u vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora između NATO snaga i Rusije rastu od početka rata Rusije protiv Ukrajine, koji je počeo u februaru prošle godine. Sa eksklavom Kalinjingrad, Moskva ima jaku vojnu ispostavu u regionu. Tu se nalazi i ruska baltička flota.

Svijet

OGLASILE SE SIRENE! Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.

Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk, javlja Srna.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA SMIRUJE JAVNOST “NATO nije u sukobu sa Rusijom”

NATO nije u ratu sa Rusijom, rekla je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandre i dodala da su isporuke oružja zemlji koja koristi pravo na samoodbranu dozvoljene Poveljom UN.
“Mi nismo u ratu sa Rusijom. NATO nije u ratu sa Rusijom. Niko od naših evropskih i američkih partnera nije u ratu sa Rusijom. Isporuke oružja zemlji koja je u samoodbrani dozvoljene su članom 51 Povelje UN i ne predstavljaju učešće u neprijateljstvima”, rekla je Ležandreova stanici RTVI.

Ona je dodala da se, bez obzira na vrstu isporučenog oružja, takve isporuke ne kvalifikuju kao učešće u neprijateljstvima.

Komentarišući prijavu Ukrajine za članstvo u NATO savezu, ona je napomenula da to pitanje “danas nije na dnevnom redu”, prenio je “Sputnjik”.

Ona je dodala da se Pariz zalaže za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom, prvenstveno između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

“Znamo veoma dobro da pozivi Makrona Putinu nisu donijeli odgovore kakve smo svi željeli, ali je važna činjenica da je ovaj kanal komunikacije otvoren i da pokušavamo da ostvarimo napredak u vezi sa nekim pitanjima koja pokreću Ukrajinci”, rekla je Ležandreova.

Moskva je u aprilu 2022. poslala notu članicama NATO saveza i osudila njihovo slanje vojne pomoći Kijevu nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

UŽAS U AUSTRALIJI! Tinejdžerku usmrtila ajkula

Šesnaestogodišnju djevojku napala je i usmrtila ajkula dok je plivala u rijeci u Zapadnoj Australiji, saopštila je danas australijska policija.

Djevojka je proglašena mrtvom nakon što je izvučena iz rijeke Svon, u predrgrađu Perta.

Vjeruje se da je tinejdžerka prethodno koristila skuter za vodu sa prijateljima.

Inspektor Pol Robinson izjavio je da je moguće da je tinejdžerka skočila u vodu da bi plivala sa delfinima koji su viđeni u blizini, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci za vodeni svijet kažu da je neobično da ajkula uđe u ovaj dio rijeke.

U Australiji se bilježi dvadesetak napada ajkula na ljude godišnje, a većina se desi u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U 2021. godini zabilježena su dva fatalna napada ajkula, a tokom 2020. sedam.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuleno